Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zakaj je sezamovo olje tako odlično za kuhanje, vendar tudi za vašo kožo

Zakaj je sezamovo olje tako odlično za kuhanje, vendar tudi za vašo kožo

Odlično prenaša ogrevanje in je zato primerno za pripravljanje obrokov na visokih temperaturah.

Redna uporaba sezamovega olja v prehrani je zelo koristno za vaše zdravje.


Najboljše bo, da najprej spoznate sezaomovo olje, Slišali ste za njega, zagotovo., vendar obstaja veliko načinov uporabe in se veliko nasvetov pogosto prebere.

Čeprav se najpogosteje uporablja v azijskih jedeh, zlasti v kitajski in korejski jedi, to ne pomeni da ne bo dobro popestril in začinil tudi navadne, domače jedi. Obstaja v svetli in temni različici. na vas pa je da izberete kakšno vam olje najbolj ustreza. Svetlo se, namreč, dobiva iz presnih, nepraženih semen, je bolj blagega okusa ter se uporablja za cvrtje, medtem ko je temnejše bolj aromatično in je intenzivno oreščkastega okusa, ter se dodaja jedem proti koncu kuhanja.

V sezamu se nahaja več kalcija, kot ga ima mleko. Poleg tega pa je bogat vir mangana, bakra, cinka in vitamina B1 in E. Pozitivno vpliva na znižanje tlaka in holesterola. Poleg tega pa preprečuje oksidativno poškodbo jeter.  Poleg tega da sezam prispeva k vašem zdravju, njegovo olje je tudi blagodejno za človeški organizem. Tisto se v Indiji uporabljalo kot olje za celjenje ran, znano pa je tudi da privrženci ayurvedske medicine uporabljajo prav sezamovo olje kot zdravilo nekaterih bolezni: hepatitis, diabetes, tudi celo migrene.

Sezamovo olje je popolno za kuhanje

Sezamovo olje je zelo hranljivo, vsebuje visoko raven bakra, magnezija, železa, vitamina B, cinka in mangana. Vse te sestavine so zelo pomembne za zdravje, tako se sezamovo olje uporablja za pripravo hrane in v kozmetiki in nego kože. 

To je olje bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki veljajo za "dobre maščobe". Sezamovo olje se lahko uporablja v kuhanju, kjer se pogosto meša s sončničnim oljem, vendar tudi kot solatni preliv za različne solate, ne le da je okusno, temveč tudi dlje časa zadržuje svežino solate.

Odlično prenaša ogrevanje in je zato primerno za pripravljanje obrokov pri visokih temperaturah. 

Z redno uporabo sezamovega olja v prehrani zelo dobro vpliva na naše zdravje - premaga migrene, raka debelega črevesa, artritis, osteoporozo in kožnega raka, znižuje raven sladkorja v krvi in ​​znižuje visok krvni tlak. Je namreč odličen vir omega-6 maščobnih kislin, zato blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja ter antioksidantov, kot je sezamin, ki ima močno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in delovanju proti prostim radikalom. V sezamovem olju, kot tudi v sezamu se nahaja tudi sezamol, ki je antioksidativne in protivnetne lastnosti, in ki lahko prepreči srčne bolezni in pozitivno vpliva na stanje srčno-žilnega sistema.

Nutrigold sezamovo ulje

Sezamovo olje je odlično tudi za kozmetične namene!

V kozmetiki se sezamovo olje uporablja največ za hidracijo, hrani kožo zaradi vitamina A in E ter je zato dobra sestavina v kremah za obraz Je razmeroma gosto in pomaga pri ekcemih, suhi in postarani koži ter luskavici. Vsebuje tudi antioksidativne  in antibakterijske lastnosti, zaradi česa se priporoča drgniti nekoliko olja v nosnice v času prehlada in gripe. Dobro prodira skozi tkivo in pomaga pri celjenju manjših prask in poškodb kože.

Sezamovo olje izboljša mikrocirkulacijo slabo prekrvavljene kože in deluje razstrupljevalno, zato je idealno v mešanicah za nego atrofične kože kadilcev. Pomaga odstraniti nečistoče iz por, ne da bi koži odvzel prepotrebno vlago. Dodamo ga lahko čistilni raztopini za obraz, kopeli ali uporabimo za nego s toplim oljem – sezamovo olje veže v olju topne toksine in jih odstrani.

Odlično je za ohranjanje ustnega zdravja - to je eno izmed najbolj učinkovitih blagodjenosti sezamovega olja, zlasti če se odločite žvrkljati ga v ustih. Ne le da beli zobe, tudi zmanjša del bakterij streptokoka v ustih in spodbuja splošno izboljšanje ustnega zdravja. 

Zanimivo je to sezamovo olje, mar ne?

Sezamovo olje nastaja iz sezamovega semena ki je tako majhna in tako močna. Spoznajte se z vsemi čari sezama v naših drugih besedilih:

Kje kupiti sezamovo olje?

Ekološko hladno stisnjeno olje sezama lahko kupite v naši spletni trgovini.  Če pa bi se rajši sprehajali do ene naših poslovalnic na Hrvaškem, je tukaj seznam..

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš brezplačni NOVIČNIK

Lahko vas zanima tudi: 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.