DomovReceptiSlano in slastnoBrezskrbno grizljanje se lahko začne, ko pripravite te polnozrnate grisine
Prigrizek - Slana jed

Brezskrbno grizljanje se lahko začne, ko pripravite te polnozrnate grisine

Brezskrbno grizljanje se lahko začne, ko pripravite te polnozrnate grissine
Vsi recepti
29. avgust 2023.

Grissini ali breadsticks (palčke iz kruha) so eni najdražjih prigrizkov na svetu. Kot večina jedi iz testa, tudi ta potekajo iz Italije. Nastali so še v 17. stoletju, verjame se pa da jih je iznašel italijanski pekar Antonio Brunero iz Turina. 

Koga pa zanima zgodovina teh okusnih prigrizkov - mi smo tukaj samo zaradi enega - recepta za najboljše grisine!

Jejo se kot samostojni prigrizek ali kot dodatek jedem namesto kruha, z raznimi omakami in namazi, in gurmani jih pogosto postrežejo kot "finger food". Naredite testo po našem receptu, potem pa ga posujte z začimbami po lastnem okusu, z aromatičnimi rastlinami, koj sta bazilika in rožmarin ter specite na visoki temperaturi, dokler niso hrustljavi in zlato rjave barve. 

Da sklenemo, ne kupujte pripravljene grisine, naredite jih doma! S pomočjo pirine moke!

Postopek: 

  1. Premešajte vse sestavine in nadomestite testo ter ga pustite počivati 1 uro. 
  2. Prestavite na pomokano podlago, razdelite na 2 deli. 
  3. Vsaki del razvaljajte in narežite na 10 delov, oblikujte palčke in zavijte jih robove. 
  4. Prestavite palčke na pekač, obložen peki papirjem, premažite jih s stepenim jajcem (ali s staljenim maslom ali mlekom) in posujte s sezamom in cvetom soli. 
  5. Pecite grisine na 180°C 30-35 minut. 

Ja, pirina moja je res zakon, zato z njo poskusite še: 

Prijavite se na naš novi Novičnik in izvedite, kaj je novega v svetu zdrave hrane s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...