Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Čas je za vege žar – seznam najboljših idej in receptov

Čas je za vege žar – seznam najboljših idej in receptov

Pomlad je čas, ki kliče po druženju, soncu in seveda peki na žaru. Tradicionalno je žar poln mesa, kar postavlja vprašanje - kako uživati ​​v žaru brez mesa? Na srečo je rešitev v obliki vege žara, ki je fantastičen način, da vseeno uživate v toplih dneh z raznoliko hrano.

Vege žar ni samo alternativa tradicionalnem žaru - je priložnost, da se razišče in uživa v bogastvu rastlinske prehrane. Od sočne zelenjave do mariniranih tofu kosov, vege žar vam ponuja širok spekter okusa in teksture, ki bo zadovoljil tudi najbolj izbirčne okušalne brbončice.

Začimbe in marinade so bistvene za bogatenje okusov vege žara. Marinade iz limone in oljčnega olja, omake iz soje in ingverja ali pikantne čili marinade dodajajo kompleksnost in globino okusa vašim jedem. V prejšnjem članku preberite o najboljših vege marinadah!

Da bi ta sezona žara bila najbolj okusna doslej, prinašamo nekaj odličnih receptov za vege jedi na žaru!

Ražnjiči s tempehom in ananasom

Predstavljajte si, kako se na žaru pečejo sočni ražnjiči, ki oddajajo dišeče arome, ki mamijo vaše brbončice. A tokrat si jih omislite s povsem novim pridihom – tempeh ražnjiči z ananasom. Ti ražnjiči so popolna kombinacija hrustljavega tempeha in sladkega, karameliziranega ananasa, ki ustvarja poslastico, ki se ji ni mogoče upreti za ljubitelje vegetarijanske kuhinje. Tempeh, znan po svoji bogatosti z beljakovinami, postane še bolj okusen, ko ga marinirate v mešanici sojine omake, sezamovega olja, česna in limoninega soka. Po drugi strani pa ananas doda sladkost in osvežilen pridih, še posebej, ko je rahlo karameliziran na žaru, kar ustvari hrustljavo in aromatično zunanjo skorjo. Nam se že cedijo sline, čas je za recept!

Sestavine (za 6 vege ražnjičev):

Način priprave:

  1. Začimbe za marinado dajte v blender, dokler se ne združijo. 
  2. Za izdelavo veganskih ražnjičev narežite tempeh na kocke 12 x 3-4 cm in dajte v veliko skledo. Tempeh in ananas pripravita odvisno od številke ljudi. Prelijte z marinado in pokrijte. Pazite, da se tempeh ne polomi, nežno marinirajte kocke, pazite, da so vse prelite z marinado. Dajte v hladilnik marinirati 30 minut.  
  3. Medtem vzemite 6 bambusovih nabodal in jih namočite v vodo. Ananas narežite na 12 x 3-4 cm velike rezine.
  4. Tempeh vzemite iz hladilnika in ga skupaj z ananasom nabodite na ražnjič. Tempeh namažite s preostankom marinade in položite na žar. Pecite na žaru in ga obrnite vsakih nekaj minut, dokler ananas ne karamelizira in tempeh ne dobi lepe barve, med pečenjem pa polijte z več marinade. Za serviranje potresite z mlado čebulo in koriandrom.

Teriyaki tofu z brokolijem in bučkami 

Z vonjem dima, ki se razširja po zraku, prihaja tudi neustavljiv okus, ki bo zadovoljil vaše brbončice. Teriyaki tofu na žaru je prava poslastica za ljubitelje rastlinske prehrane, zagotavlja vam bogastvo okusov, ki bo osvojil srca in brbončice vseh, ki ga poskusijo. Zunanja plast je hrustljava in karamelizirana, notranjost pa sočna in polnega okusa, zahvaljujoč vpijanju bogatih arom teriyaki omake, z dodatkom zelenjave na žaru, kot sta brokoli in bučka, okus ne bi mogel biti boljši. Vsak grižljaj poskrbi za eksplozijo okusov – sladkih, slanih in aromatičnih. Zaradi edinstvene kombinacije okusov in tekstur je idealna izbira za vse priložnosti, pa naj bo to sproščen piknik v naravi ali elegantna večerja na terasi.

Sestavine:

Priprava:

  1. Sojino omako, rjavi sladkor, ingver in mirin zmešajte z 1 čajno žličko sezamovega olja in s tem premažite rezine tofuja. Položite jih v veliko, plitvo skledo in pokrijte s preostankom marinade. Hladite vsaj 1 uro.
  2. Segrejte žar, dokler oglje ne pobeli ali segrejte žar v ponev. Preostalo sezamovo olje zmešajte z oljem kanole in premažite rezine bučk in brokolija.
  3. Pecite jih na žaru (ali rešetki) na oglju 7-10 minut oziroma, dokler niso mehki, nato jih odstavite in pustite na toplem.
  4. Rezine tofuja pecite na obeh straneh na oglju 5 minut (ali uporabite rešetko), dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave na robovih. Tofu postrežite na zelenjavni posteljici s preostalo marinado in potresemo s sezamom.

Aromatična spomladanska čebula z romecso omako

Ko sončni žarki dotaknejo vašo kožo, vonji žara pa plešejo v zraku, nič ni boljšega in bolj okusnega od hrustljave in aromatične spomladanske čebule. Ta preprosta, a neverjetno okusna priloga prinese na vašo mizo svežino in bogastvo okusa ter ustvari popoln dodatek k vsakemu obroku. Ko jih položite na žar, začnejo listi spomladanske čebule dobivati ​​značilno zlato rjavo barvo, po zraku pa se širijo njihove aromatične vonjave. Poleg tega je ta zelenjava izjemno zdrava – bogata je z vitamini, minerali in antioksidanti. Romesco je paradižnikova omaka, ki izvira iz Vallsa v provinci Tarragona v Kataloniji v Španiji. Ribiči na tem območju so pripravljali to omako za jed z ribami. Običajno je narejen iz poljubne kombinacije praženih paradižnikov in česna, praženih mandljev, pinjol in/ali orehov, oljčnega olja in paprike. Sladek okus spomladanske čebule je dopolnjen z osvežilnim občutkom, ki spominja na spomladanski vetrič. Čas je, da izkoristite to pomladno superživilo!

Sestavine:

Priprava:

  1. Ponev za žar ali žar segrejte na visoko. Približno 8 minut kuhajte romano papriko, paradižnik in česen, dokler lupine ne nabreknejo in zoglenejo, meso pa postane mehko. Če je žar preširok in bo česen padal skozi rešetko, jih zavijte v folijo in pecite še nekaj minut. Pustite minuto, da se ohladijo, vsemu odstranite kožo in grobo nasekljajte.
  2. Na folijo v eni plasti položite orehe in mandlje. Zdrobite in jih postavite na žar za 2-4 minute, dokler niso zlato rjavi in ​​popečeni.  Kruh popecite na žaru, da rahlo zogleni, nato ga natrgajte na koščke.
  3. V sekljalnik dajte sesekljano papriko, paradižnik in česen. Dodajte popečene orehe, kruh, kis, obe papriki in piquillo papriko. Mešajte, dokler ni grobo sesekljan. Zelo dobro začinite. Dodajte olje in ponovno premešajte, dokler se vse ne združi. Dobljeno omako romesco vlijte v skledo.
  4. Čebulo premažite z malo olja in pecite na žaru ali na rešetki, dokler ni mehka in zoglenela, približno 20-30 minut. Naj vas ne skrbi, če se močno obarvajo, v sredini morajo biti zelo mehke. Ko zoglenijo, zavijte v folijo, da počivajo 15 minut. V foliji se bo še naprej parila in mehčala.
  5. Za serviranje odstranite zelo zoglenelo plast z zunanje strani čebule, začinite z malo soli in postrezite z romescom.

Hamburger iz leče, chia semen in ovsa

Predstavite si sočen hamburger, ki se razpade v ustih, prežet z aromo začimb in obogaten s hranilnim bogastvom. Vendar, ta hamburger je nekaj posebnega - je izdelan iz kombinacije hranljivih sestavin kot je leča, chia semena in oves, ustvarjajoč neverjetno okusno in zdravo jed, ki bo osvojila srca vseh ljubiteljev vege prehrane. Ta hamburger ni le okusen, temveč je tudi izjemno hranljiv. Leča je bogat vir beljakovin in vlaknin, zagotavlja vam občutek sitosti in podpira zdravje prebavnega sistema. Chia semena dodajajo dodatni odmerek omega-3 maščobnih kislin, medtem ko oves zagotavlja esencialne hranljive snovi, kot je vitamin B in železo. Torej, obstaja zdrava alternativa tega znanega junk fooda, ki ga lahko takoj pripravite. 

Sestavine: 

Postopek: 

  1. Skuhajte lečo in precedite.
  2. Premešajte jo z ovsenimi kosmiči in chia semeni ter dodajte čebule in začimbe.
  3. S paličnim mešalnikom ali blenderjem vse zmešajte, vendar ne popolnoma (naj ostanejo koščki)
  4. Z rokami oblikujte burgerje in pecite nekaj minut na žaru z vsake strani. 
  5. Dodajte jih v domača peciva, ki se lahko segrejejo na žaru. 

Koruza na mehiški način s prelivom iz indijskih oreščkov

Sveži vonj pražene koruze in dima z žara se mešata v zraku. Koruzni storži na žaru, mehiška poslastica, ki je sestavljena iz koruze, prelite z bogato mešanico sestavin, predstavlja pravo eksplozijo okusov in tekstur, ter ustvarja edinstveno izkušnjo, ki jo lahko vedno hranite v spominu. Ta se različica pripravlja z nekoliko drugačnimi sestavinami - indijskimi oreščki. Čeprav se lahko zdi nenavadno in zapleteno, verjemite nam, je zelo enostavno in zelo okusno!

Sestavine: 

Postopek: 

  1. Za pripravo kreme iz indijskih oreščkov, vse sestavine dajte v blender z 4 žlic vode in mešajte, dokler ne postanejo gladki. 
  2. Da naredite elote koruze, premažite storže z repičnim oljem. 
  3. Segrevajte žar ali grill na veliko in pecite 8 minut, redno obračajte, da zagotovite enakomerno pečenje zrn, in da ne zažgejo. 
  4. Ko so vroči, storže povaljajte v kremo iz indijskih oreščkov, posujte s čilijem v prahu, na vrh dajte koriander in dobro stresite limetin sok.

Vege žar je razburljiva alternativa tradicionalnemu žaru, ki vam ponuja pestrost in bogastvo okusov ter prehranskih koristi rastlinske prehrane. S pripravljanjem bogatih in sočnih jedi iz zelenjave, tofuja, sadja, vege žar bo postal ne le zdrava, temveč tudi izjemno okusna možnost za vse ljubitelje pomladi in dobre hrane. Uživajte v neskončnem okusu sončnega obdobja s to okusno različico žara - vege žarom. 

Za še več okusnih in zdravih receptov, se naročite na naš Novičnik in pridobite 10 % popusta ob prvem naročilu. 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.