Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kako premagati spomladansko utrujenost in izkoristiti novo sezono!

Kako premagati spomladansko utrujenost in izkoristiti novo sezono!

Vrnitev v ravnotežje

Spomladanska utrujenost je pojav, s katerim se marsikdo srečuje v prehodnih obdobjih med zimo in pomladjo. Čeprav je pomlad pogosto povezana z občutkom novih začetkov in energije, je za nekatere ljudi lahko izziv prilagoditi se spremembam temperature, svetlobe in dejavnosti, ki prihajajo s spremembo letnega časa. Ponujamo vam najboljše načine, kako prebroditi to fazo in ponovno vzpostaviti ravnovesje s to sezono.

Spomladanska utrujenost nas pogosto preseneti, razlog pa, zakaj se srečujemo z njim, ni tako presenetljiv. Čez zimo pogosto jemo več hrane, ki je bogata s kalorijami. Ta hrana, čeprav nas morda privleče v hladnejših mesecih, je pogosto hranilno slaba in nam ne zagotavlja dovolj kakovostnih hranljivih sestavin za naše telo. Vročičen način življenja nas pogosto obrne k hitri hrani, ki je bogata s sladkorjem, maščobam in soljo. 

Kako pomlad prihaja, se naše telo začne prebujati iz zimskega spanca in postaja vse bolj aktivno. V tem obdobju si naše telo prizadeva, da se znebi vseh strupov, ki so se nakopičili skozi zimskih mesecih. To se lahko manifestira na različne načine, vključno z utrujenostjo, pomanjkanjem volje in motivacije, spremembami razpoloženja, nespečnostjo ali s pomanjkanjem koncentracije. 

Dejavniki, ki prispevajo k spomladanski utrujenosti

  • Spremembe v svetlo: Okrepljena svetlost lahko vpliva na naš notranji ritem spanca in budnosti, kar lahko povzroča nespečnost in motnje spanca
  • Spremembe v temperaturi: Spomladanski čas je lahko nepredvidljiv, s spremembami temperature, ki lahko povzročijo telesni stres in utrujenost.
  • Alergije na pelod: Povečana raven peloda v zraki skozi pomladi lahko povzroča alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kuhanje in utrujenost
  • Hormonske spremembe: Spremembe v sezonski svetlobi lahko vplivajo na proizvajanje hormonov, kot je melatonin n seratonin, kar lahko vpliva na razpoloženje in energijsko raven
  • Spomladanski pritiski: Včasih je pomlad lahko povezana s povečanimi družabnimi aktivnostmi, vrtnarjenjem ali z drugimi fizičnimi aktivnostmi, kar lahko povzroča utrjenost pri osebah, ki niso navajedne na te zunanje aktivnosti 

Strategije za premagovanje spomladanske utrujenosti

Da premagamo spomladansko utrujenost, jo je treba čim prej spoznati in iti v akcijo. Da bi ga se znebili, vam prinašamo nekaj nasvetov, ki vam bodo kvečjemu pomagali v boju proti tega pojava, vi pa boste v novo, sončno in barvito sezono vstopili svežega telesa in uma!

1. Pravilna prehrana

Pravilna prehrana, bogata s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot so polnozrnata žita, sadje in zelenjava, vam zagotavlja  stabilen vir energije skozi celega dneva. Ogljikovi hidrati so pomemben vir glukoze, glavne energije za telo in možgane, kar pomaga  pri ohranjanju ravni energije in osredotočenosti. Hrana bogata z vitamini, minerali in antioksidanti podpira splošno zdravje telesa in krepi imunski sistem. Spomladanska utrujenost je lahko rezultat slabljenja imunskega sistema, zato je pomembno vnašati dovolj hranil, da bi se telo zaščitilo pred okužbami in boleznimi. V obroke vključite živila, bogata z vitaminom C, ki bodo pomagali hitrejšem prevladovanju spomladanske utrujenosti. Dobro je tudi izvajati razstrupljanje, spremljati vnos vitaminov in mineralov ter se izogibati predelani hrani. Razen tega, hrana, začinjena s čili papriko deluje na proizvajanje endorfinov, ki dvigajo razpoloženje. Izkoristite vso sadje in zelenjavo, ki raste pomladi in boste začutili razliko. Ali moramo še posebej omenjati, da ne uživate zadostno količino tekočine? 

2. Telovadba in bivanje v naravi

Redna telovadba spodbuja krvni obtok in cirkulacijo kisika v telesu, kar lahko dvigne raven energije in olajša občutek utrujenosti. Telesna dejavnost spodbuja izločanje endorfina, hormona sreče, ki lahko izboljšajo razpoloženje, zmanjšajo stres in povečajo občutek zadovoljstva. Redna telovadba lahko pomaga pri zmanjšanju ravni stresa in anksioznosti, kar so pogosti spremljevalci spomladanske utrujenosti. Dejavnost spodbuja sproščanje nevrotransmiterjev, kot sta serotonin in dopamin, ki lahko izboljšajo psihično zdravje in zmanjšajo občutek utrujenosti. Pomembno je izbrati telesne dejavnosti, ki ustrezajo vašim sposobnostim in željam, da zagotovite redno udeležbo. Tudi zmerna telesna vadba, kot je hoja, joga, plavanje ali kolesarjenje, lahko bistveno pomaga v boju proti spomladanski utrujenosti ter izboljšanju splošnega zdravja in počutja v prehodnem obdobju. Bivanje v naravi in najbolj navadno sprehajanje so veliki korak k zdravju. Da bi vam telovadba bilo čim bolj lahka in učinkovita, lahko v naši trgovini najdete najboljša prehranska dopolnila in športne dodatke.

3. Določite si urnik spanja

Urnik spanja ima bistveno vlogo pri boju proti spomladanski utrujenosti, saj telesu zagotavlja potrebno priložnost za obnovo in odmor. Zato je pomembno vzpostaviti redno rutino spanja, da si zagotovite kvaliteten spanec pomladi. Ustvarjanje doslednega urnika spanja pomaga obnoviti naravni ritem telesa in izboljša kakovost spanja. Poskusite iti spat vsak večer ob isti uri, tudi ob vikendih, da ohranite stabilen ritem. Uro pred spanjem se lotite sproščujočih dejavnosti, ki bodo vaš um in telo pripravile na spanje. To lahko vključuje branje knjige, toplo kopel s sproščujočimi eteričnimi olji ali preprosto sproščanje ob pomirjujoči glasbi.  Zagotovite, da bo vaša spalnica mirna, udobna in temna, tako si boste olajšali spanje in ohranjanje spanca. Prezračite prostor pred spanjem in če je možno, spijte z odprtim oknom, da si zagotovite svež zrak. Mobilnike, tablete, računalnike in televizorje hranite izven spalnice in se izogibajte njihovi uporabi najmanj eno uro pred spanjem. Modra svetloba, ki jo oddajajo te naprave, lahko zmoti naravni ritem spanja in oteži zaspanje. Izogibajte se uživanju kofeina in alkohola pozno zvečer, saj lahko ti stimulansi motijo ​​kakovost spanja in povzročijo nemiren spanec. Za boljši spanec in še boljše vzdušje je himalajska solna lučka najboljša rešitev, saj delci himalajske soli povečujejo pretok kisika do možganov, kar povzroča večjo budnost, zmanjšano zaspanost in zvišano mentalno energijo, pomaga pri okrevanju fizične izčrpanosti, krepi presnovo  s spodbujanjem izmenjave snovi ter krepi imunski sistem. 

4. Prehranska dopolnila

Uporaba prehranskih dopolnil je lahko koristna v boju proti spomladanski utrujenosti, saj lahko zagotovi dodatno podporo telesu pri premagovanju pomanjkanja hranljivih snovi ali specifičnih potreb, ki lahko nastanejo skozi prehodnega obdobja. Na primer, uživanje vitamina D ali B lahko pomaga pri nadomeščanju pomanjkljivosti, ki lahko prispevajo k utrujenosti in nizki energiji. Prehransko dopolnilo, kot so omega-3 maščobne kisline ali antioksidante lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetja, izboljšanju imunske funkcije in podpiranju splošnega zdravja skozi časa pomladnih sprememb. Mi vam prinašamo nekaj prehranskih dopolnil, za katere niste niti vedeli, da jih potrebujete, in po katerih se bo vaše razpoloženje spremenilo. Še prej smo pisali o prehranskih dopolnilih za koncentracijo in dviganje energije.

Železo

Železo je bistvena sestavina hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prinaša kisik iz pljuč v tkiva telesa. Pomanjkanje železa lahko povzroča zmanjšan transport kisika v tkiva, kar lahko povzroči utrujenost in občutek izčrpanosti. Nujno je za proizvajanje energije v celicah telesa, Sodeluje v presnovnih procesih ki spreminjajo hrano v energijo. Igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Pomanjkanje železa lahko oslabi imunski sistem, ter je tako telo občutljivo na okužbe in bolezni, kar lahko dodatno poslabša občutek utrujenosti. Razen tega, lahko vpliva na kognitivne funkcije, vključno s koncentracijo, spominom in mentalno jasnostjo. Ko telo ne dobiva dovolj železa, to lahko prispeva k občutku utrujenosti in letargije. Hrana bogata z železom vključuje ribo, oreščke, semena, zeleno listnato zelenjavo in žita, obogatena z železom, ter jih je dobro povečati  prehrani. Spirulina je bogata z železom in je lahko še eno izmed prehranskih dopolnil v boju proti spomladanski utrujenosti.

Ashwagandha

Ashwagandha je ena najbolj uporabljenih rastlin v Ayurvedi. Ima adaptogene lastnosti, ki pomagajo telesu da se prilagodi stresnim situacijam in zmanjša negativne učinke stresa na telo. Redno uživanje ashwagandhe lahko pomaga pri zmanjšanju utrujenosti, tesnobi in napetosti, ki  pogosto spremljajo spomladanska utrujenost.  Lahko poveča raven energije in zmogljivost telesa, kar lahko pomaga pri boju proti utrujenosti in izčrpanosti. Pomaga pri spodbujanju presnovnih procesov in zmogljivosti telesa, kar prispeva k povečanem proizvajanju energije. Redno uživanje ashwagandhe lahko izboljša kakovost spanca in podpre zdrav cikel spanja. Odmor po noči je bistven za obnovo telesa, ter izboljšan spanec tako prispeva tudi k zmanjšani utrujenosti in povečanju občutka odmora. Pomaga pri dviganju razpoloženja, zmanjšanju simptomov depresije in izboljšanju mentalne ostrine in jasnosti. To je lahko koristno za boj proti mentalni utrujenosti in izboljšanje splošne blagodejnosti telesa.

Koencim Q10

Koencim Q10 je snov, ki se naravno proizvaja v telesu in igra bistveno vlogo pri proizvodnji energije v celicah. Koencim Q10 sodeluje v procesih proizvajanja energije in mitohondrijih celice, kar povzroča povečano proizvajanje ATP-ja, glavnega vira energije v telesu. Povečana raven koencima Q10 lahko pomaga pri povečanju energije in zmanjšanem občutku utrujenosti in izčrpanosti. Deluje kot močen antioksidant, ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov. To antioksidativno delovanje lahko pomaga pri zmanjšanju oksidativnega stresa in vnetja v telesu, kar lahko prispeva k utrujenosti in zmanjšani energiji. Koencim Q10 lahko ima blagodejen učinek na imunski sistem, krepi obrambne mehanizme v telesu in povečuje odpornost na okužbe in bolezni. Okrepljen imunski sistem lahko pomaga pri ohranjanju splošnega zdravja telesa in zmanjšanju utrujenosti. 

 

5. Bodite pozitivni

Ostati pozitiven je bistveno v boju proti spomladanski utrujenosti, ker pozitivna naravnanost lahko pomaga premagati izzive in izboljšati splošno čustveno stanje v prehodnem obdobju. Čeprav se tega vsi zavedamo, je pomembno, da se občasno spomnimo na to. Vsak dan najdite nekaj reči, za katere ste hvaležni. Osredotočanje na pozitivne vidike življenja lahko pomaga spodbuditi občutke hvaležnosti in zmanjšati negativne misli. Ukvarjajte se s tehnikami čuječnosti, kot so meditacija, globoko dihanje ali joga. Te tehnike lahko pomagajo zmanjšati stres, izboljšajo duševno jasnost in spodbujajo notranji mir. Ohranite stike z družino in prijatelji ter se povežite z ljudmi, ki vas spodbujajo in podpirajo. Pogovor z bližnjimi je lahko čustvena podpora in pomoč pri spopadanju s spomladansko utrujenostjo. Bodite pozitivni do sebe, pazite in imejte se radi, saj je potrjeno, da lahko človeški možgani povečajo ali ublažijo bolečino! 

Za še več nasvetov, receptov in izdekov, se prijavite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.