Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Veganski nadomestki mesa: Ultimativni vodič skozi okusne alternative mesu

Veganski nadomestki mesa: Ultimativni vodič skozi okusne alternative mesu

Brez mesa - brez skrbi!

Danes, ko se vse več ljudi obrnilo k veganskem načinu prehranjevanja zaradi različnih razlogov, veganski nadomestki mesa postajajo ne le priljubljeni, temveč bistveni pri bogatenju raznolikosti naših jedilnikov. 

Vsi članki
15. januar 2024.

Živimo v obdobju, kjer se prehranske navade spreminjajo, poganja pa jih vedno večja ozaveščenost o zdravju, okolju in etičnih vprašanjih. V središču tega prehranskega trenda se nahajajo veganski nadomestki mesa, ki nam zagotavljajo ne le alternativo tradicionalnim mesnim jedem, temveč tudi zadovoljujoč apetit za okusnim, hranljivim in ekološko trajnostnim možnostim. 

Ne glede na to, ali ste dolgoročni vegan, ali pa šele začinjati svoje raziskovanje rastlinske prehrane, ali če želite zmanjšati vnos mesa, veganski nadomestki vam dajejo pravo bogastvo hranljivih sestavin. 

Veganski nadomestki mesa niso rezervirani samo za tiste, ki so se popolnoma odpovedali živalskih izdelkov.  Pogosto najdejo pot tudi do jedilnikih tistih, ki želijo zmanjšati vnos mesa iz različnih razlogov - od skrbi o lasnem zdravju in zaščiti okolja do etičnih razlogov. Ta trend ni samo gastronomski izzivi, temveč je korak do bolj trajnostnega načina življenja. 

Raznovrstnost pri rastlinskih alternativah

Veganski nadomestki  za meso nam ponujajo navdihujočo pestrost, od rastlinskih burgerjev, ki "hrustajo" kot pravi, do sojinih  zrezkov, ki bodo zadovoljili ljubitelje mesa, do tempeha in tofuja, ki zagotavljajo visoko kakovostne beljakovine. Te alternative ne le da posnemajo teksturo in okus mesa, ampak ga pogosto tudi prekašajo in ustvarjajo lastna edinstvena gastronomska doživetja.

Na prvi vtis se zdi, da je v veganstvu najtežje odpovedati se mesu, kar ga se ne more nadomestiti, veganske alternative pa so tako raznovrstne, da lahko pozabite na to, da ne jeste pravega mesa!

Prehranske koristi

Kakše prehranske koristi imajo? Veganski nadomestki mesa so pogosto bogati z rastlinskimi beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali.Ne le da zagotavljajo zadovoljstvo okusov, podpirajo tudi zdravo prehrano, ter je pogosto ta korak k veganskem načinu prehranjevanja izjemno hranljiv. 

Veganske alternative mesa kot navadno, vsebujejo velike količine rastlinskih vlaknin. Te vlaknine pomagajo pri ohranjanju sitosti. Številne študije povezujejo redno uživanje rastlinskih vlaknin z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, diabetesa ali nekaterih vrst raka. V primerjavi z nekaterimi tradicionalnimi mesnimi izdelki, veganske mesne alternative pogosto vsebujejo manj nasičenih maščob. Redno vnašanje nasičenih maščob je lahko povezano s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, zato se na veganske alternative pogosto gleda kot na bolj zdrave možnosti. Veganske alternative so pa polne hranil, dodatek vitaminov, mineralov in drugih hranljivih sestavin lahko prispeva h krepitvi imunskega sistema, izboljšanju splošnega zdravja ter podpira specifične prehranske potrebe. 

Poleg tega, da zagotavljajo hrano za telo, veganske mesne alternative prispevajo tudi k okolju. Proizvodnja rastlinskih beljakovin ponavadi ima manjši vpliv na okolje v primerjavi s proizvodnjo mesa, zaradi česar je bolj trajnostna izbira za planet.

In zdaj pa izvedite, katere so to alternative!

Tofu

Tofu je že stoletja ključna sestavina v vegetarijanskih jedeh in temelj v azijski kuhinji. Čeprav sam ni izraženega okusa, zlahka prejme arome drugih sestavin v jedi. Proizvaja se podobno kot sir iz kravjega mleka. Tofu se lahko proizvaja z dodatkom sredstev, kot je kalcijev sulfat ali magnezijev klorid., kar vpliva na njegovo hranilno vrednost. Če pa vas skrbi GSO, vedno izberite ekološki izdelek. Tofu se lahko nareže na kocke za uporabo v woku, ali se zdrobi kot nadomestek za jajca ali sir. Njegove možnosti so številne, idealno pa gre s testeninami, kot nuggetsi, lahko pa so tudi del zajtrka. Odkrijte pestrost in hranljivost tega rastlinskega vira beljakovin, zlasti v naših receptih. 

Veganska tuna

Ja, dobro vidite, obstaja tudi veganska tuna, ki se skoraj ne more razlikovati od tiste navadne! Vegani ne uživajo nič živalskega izvora, tako tudi ribo ne, in ta veganska tuna je pravi nadomestek za morsko meso.  Ta edinstven izdelek je oblikovan s previdnim kombiniranjem visoko kakovostih sestavin, ki vam dajejo popolno teksturo in neustavljivo aromo. Sestavine, kot so teksturirane rehidrirane rastlinske beljakovine (beljakovine graha in boba), repičnega olja in morskih algi so jedro tega okusnega izdelka. Vlaknine iz ovsenih stebel in koncentrat sladkega krompirja dodajo dodatno dimenzijo teksture in okusa, medtem ko kapre, žgani kis, začimbe in rižev sirup ustvarijo bogastvo okusa, ki spominja na pravo tuno. Vidite, da je mogoče ustvariti veganske ribe!

Tempeh

Tempeh je tradicionalni izdelek iz soje, narejen s pomočjo fermentacije soje. Tehnika proizvajanja tempeha združuje tradicijo in znanost. Ta probiotični bogat izdelek nastane z mešanjem prekuhanega in oluščenega sojinega zrna s tempeh starterjem, (znan kot Rhizopus oligosporus). Po tem se zmes pušča da fermentira v kontroliranih pogojih. Drugače kot tofu, ki se proizvaja iz sojinega mleka, tempeh se proizvaja iz celotnega sojinega zrna, zaradi česa ima drugačno hranilno sestavo. Vsebuje več beljakovin, vlaknin in vitaminov, v primerjavi s tofujem. Kot fermentirana hrana ima lahko blagodejen učinek na prebavno zdravje. Je odličen kot zasebni obrok s prilogo, lahko pa se pripravi kot prigrizek. 

Seitan

Seitan je znan kot "pšenično meso", nastane skozi previdni proces izpiranja škroba iz testa. Ta rastlinska alternativa mesu je postala najljubša izbira, zaradi svoje vsestranskosti in enostavnosti prilagajanja raznim jedem. Dimljeni, grill ali sveži seitan predstavlja odličen začetek za veganske začetnike. Njegov blag okus odpira vrata pestrosti, in enostavnost prilagajanja je idealni dodatek različnim receptom. Ta poslastica ne le da se popolno poda raznih jedem, ampak tudi ustvarja harmonijo s pikantnimi začimbami. Seitan predstavlja bogat vir beljakovin, ki prispevajo pri ohranjanju in povečevanju mišične mase, ter pri vzdrževanju normalnih kosti. Lahko je idealni nadomestek za klasično pašticado ali za bolonjsko omako. 

Veganski zrezek

V svetu veganske kuhinje, je veganski zrezek postal resnični dragulj, ki vam zagotavlja okusen in hranljiv obrok, ki bo zadovoljil tudi najbolj izbirčne okušalne brbončice. Za njegovo pripravo se ne morate veliko mučiti, saj je za vsakega začetnika to idealen nadomestek za meso, ki ga je enostavno pripraviti. Dovolj ga je peči 6 minut na ponvi ali na žaru. Ta zrezek, ki ne rabi uporabe mesa, se pripravlja iz različnih rastlinskih sestavin, da ustvari odlično teksturo in bogastvo okusov: pšeničnih in sojinih beljakovin, tofuja, ovsenih kosmičev, zelenjave in začimb. Pripravite zelenjavno prilogo in uživajte v najbolj okusnem veganskem zrezku brez slabe vesti!

Tofu hrenovke

Tofu hrenovke so preproste in okusna alternativa klasičnim, postajajo vse bolj priljubljena izbira med ljubitelji rastlinske prehrane. Te sočne in zdrave hrenovke nam zagotavljajo odličen okus in hranljive prednosti, zaradi česa so mamljiva izbira za vse ljubitelje okusnih in rastlinskih obrokov.  Idealni so za začetnike, ki nimajo dovolj časa, da pripravljajo lastne veganske hrenovke od mesnih alternativ, lahko pa so odličen zajtrk, malica, večerja ali kot veganski hot dog. Ne vsebujejo živalskih sestavin, ojačevalcev okusa, umetnih arom, barvil, aditivov, konzervansov in holesterola.

Sojini medaljoni

Pileči medaljoni uživajo veliko priljubljenost, in za vse vegane in tiste, ki to žele postati, obstajajo tudi medaljoni iz soje. Ta zdrava in okusna alternativa je narejena iz razmaščene sojine moke. Medaljoni iz soje so sušeni stranski izdelek ekstrakcije olja iz soje ter imajo grobo teksturo pred uporabo. S toplotno obdelavo ali potapljanjem v vodo se tekstura hitro spreminja v mehko in gobasto. Najpogosteje jih uporabljajo kot alternativo mesu v raznih omakah in golažih. Nujno jih se toplotno obdelati pred uživanjem, odlično pa se podajo tudi raznim jedem, vendar so dobri tudi sami kot zaseben snack.

Veganska klobasica

Za hitri sendvič, golaž, zrezek, karkoli - veganska klobasica je idealni nadomestek za mesno klobasico. Veganska klobasica je sočna in aromatična poslastica, ki vam daje resnični užitek brez uporabe mesa. Izdelana iz skrbno izdelanih sestavin, ta klobasica bo vas vse navdušila z bogatim okusom in s sočno teksturo. Idealna je možnost za vse, ki iščejo okusno alternativo klasičnim mesnim izdelkom, pri tem prispevajoč k zaščiti okolja in trajnosti hrane. Veganska klobasica bo vam prinesla radost v vsak grižljaj in tako naredila, da je rastlinska prehrana zelo okusna. 

Tofu salama

Tofu salama narejena iz tofuja, soje in pšenične beljakovine in začimb, ki ustvarjajo popolno harmonijo okusov, ki bodo najbolj navadni sendvič spremenili v neustavljivi grižljaj. Annapurna tofu salama ima veganski certifikat, hrvaški eko certifikat in EU certifikat, kar dokazuje izrazito kakovost vseh sestavin. Naj bo vsak vaš sendvič, skupaj z vašo malico, bolj zdrav s to salamo. 

Veganske mesna alternative ne le da zadovoljujejo okusne potrebe, temveč tudi dajejo ranljive prednosti, ki spodbujajo zdrav način življenja. Bogastvo rastlinskih beljakovin, vlaknin in drugih hranljivih sestavin so razlogi, zakaj so neizogibni del uravnotežene prehrane.  Če izberemo veganske mesne alternative, le samo, da izbiramo zdravje, temveč tudi prispevamo k ohranjanju naše planete. Tako bo vaš pot do veganstva lažji s pomočjo vseh omejenih alternativ mesu. 

Ne pozabite, da na naši strani imate veliko veganskih receptov, od veganskih čevap, do vege burgerjev,  Torej, ne obstaja mesna poslastica, ki ne more biti pripravljena v veganski različici. Dovolj je samo pokukati v našo trgovino, izbrati vege sestavine in prebrati najbolj okusne recepte!

Prijavite se na naš novičnik in pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.