Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Čiščenje in razstrupljanje jeter s pomočjo narave - čaji, prehrana, prehranska dopolnila

Čiščenje in razstrupljanje jeter s pomočjo narave - čaji, prehrana, prehranska dopolnila

Razstrupljanje in čiščenje jeter s pomočjo narave.

Izvedite kako razstrupiti in očistiti jeter naravnim potem s pomočjo rastlinskih čajev, naravnih prehranskih dopolnil in zdrave prehrane.

Vsi članki
07. junij 2023.

Prehrana bogata s hranili, temelji na nepredelani ali najmanj predelani hrani je najbolj učinkovita pomoč jetrom za kvalitetno čiščenje, oziroma detox. Nepredelana hrana, ki ima veliko vlaknin, pogosto uživanje grašic, stročnic, zelenjave in sadja bo zagotovila jetrom hranljive snovi, ki jih potrebuje za njihovo optimalno funkcioniranje. 

Torej, lahko podprete svoj prirojeni sistem za razstrupljanje jeter s hranilno bogato dieto in vadbo – kar bo povzročilo potenje. Vendar tudi nekatera prehranska dopolnila, kot je pegasti badelj, kurkumin, reishi gobe in NAC-a tudi lahko pomagajo. 

V nadaljevanju besedila izvedite, kako učinkovito prispevati k čiščenju in zdravju jeter s pomočjo narave. 

Vloga in funkcija jetra pri zdravju človeka

Jetra je največji organ v notranjosti človeškega telesa, ki ima vitalne funkcije, kot so: 

  • prebava hrane
  • shranjevanje energije
  • odstranjevanje toksinov in odpadkov iz krvi

Cilji zdravja jeter vključujejo naše težnje po zmanjšanju obstoječe poškodbe jeter in preprečevanju razvoja in/ali poslabšanja bolezni jeter. Ker so jetra predvsem prebavni organ, ima prehrana pomembno vlogo pri njihovem zdravju.

Zdrava, uravnotežena, hranilno bogata prehrana in zdrave ravni telesne maščobe prispevajo k zdravju jetra, in neuravnotežene, hiperkalorična jetra (zlasti tista, ki povečujejo tveganje za metaboličnim sindromom) povzročajo motnje v delovanju zdravju jeter. 

Vsem nam je dobro znano, kako dolgotrajno uživanje alkoholnih pijač lahko močno poslabša zdravje in delovanje jeter, česar se bomo dotaknili v tem besedilu, vendar se v zadnjem, sodobnem času pogosto ugotavljajo motnje zdravja jeter, ki niso povezane z alkoholom.

Slabše življenjske in prehranske navade, zlasti pa povečan vnos kalorij, v kombinaciji z zmanjšano količino telesne aktivnosti in gibanja, podaljšanega bivanja v zaprtem (zlasti ko so božični in novoletni prazniki) - povzročijo poslabšanje izvidov presnovnih funkcij, največkrat tistih, ki ocenjujejo stanje krvnega obtoka (povišan krvni tlak, trigliceridi, LDL-lipoprotein...) in jeter.

Če preobremenimo jetrno sposobnost razstrupljanja, prihaja do patoloških sprememb na jetrom, ki jih znamo pod imenom ciroza. Ciroza se nanaša na proces, pri katerem se jetrno tkivo nadomesti z vezivnim tkivom, kar zmanjša sposobnost jeter za opravljanje svojih funkcij.

Naravno čiščenje jeter - kdaj in zakaj?

Naravno čiščenje jeter je postopek, ki se izvaja zaradi izboljševanja zdravja jeter in jetrnih funkcij. Jetra so vitalni organ, ki je odgovoren za filtriranje škodljivih snovi, za presnovo zdravila in razstrupljanje telesa. Sčasoma, zaradi slabih prehranskih navad izpostavljenosti s toksini in drugimi dejavniki, jetra lahko postane preobremenjena in poškodovana. 

Obstajajo različni načini naravnega čiščenja jeter, vključno s spremembami prehranskih navad, uživanjem določenih živil, rastlinskih pripravkov ali sokov. Te metoda lahko pomagajo odstraniti nakopičene toksine in izboljšati zdravje jeter. 

Veliko je dobrih razlogov, zakaj se odločiti na naravno čiščenje jeter. Prvi je odstranjevanja nakopičenih strupov. Jetra, namreč filtrira kri in odstranjuje strupe iz telesa. Redno izpostavljanje strupom lahko preobremeni jetra, tako naravno čiščenje lahko pomaga odstraniti nakopičene strupe in izboljša njeno delovanje. 

Poleg tega, čiščenje jeter lahko pomaga pri spodbujanju njenih funkcij, kot je proizvodnja žolča za prebavo maščobe, uravnavanje sladkorja v krvi, presnova vitaminov in mineralov ter razstrupljanje telesa. Jetra imajo zelo pomembno funkcijo v prebavnem procesu, čiščenje jeter pa lahko izboljša prebavo in absorpcijo hranil, kar lahko povzroča splošno boljše zdravje. Zdrava jetra imajo pozitiven učinek na celotno človeško zdravje. Čiščenje jeter lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema, povečanju energija, zmanjševanju vnetja in spodbujanju zdrave presnove. 

Če vam se kdaj zgodi, da ste preveč pojedli, če čutite občutek teže v telesu, utrujenost in šibkost, imate pogoste alergije in kožne okužbe, kronična vnetja in pogoste težave s prebavili, prisluhnite naravne znake, ki vam jih vaše telo daje - morate spremeniti način prehranjevanja in olajšati telo. 

Prehrana za razstrupljanje in čiščenje jeter

Ker so jetra glavno presnovno središče telesa, je za njihovo pravilno delovanje potrebna zmerna in uravnotežena prehrana.

Za začetek, je dobro uravnati ali zmanjšati vnos mlečnih izdelkov, jajca, ribe, rdečega mesa, perutnine, predelane hrane, alkohola, kofeina, nikotina, anorganskih izdelkov in  žita (pšenica, soja, koruza). Hkrati pa je treba obogateti prehrano z veliko ekološke zelene zelenjave, svežim zeliščem, s starodavnimi celimi žiti kot je kvinoja, oves, in amarant, stročnicami kot je fižol in rdeča leča. Pazite, da žita in fižol namočite čez noč pred kuhanjem, da bi jih lažje prebavili. Sladki krompir (batat) je izjemno bogat s kalijem ter pomaga pri razstrupljanju jeter. Razen tega, je bogat z vitamini B6, C in D, z magnezijem in železom. 

Mnoge izmed eh ekoloških živil podpirajo delovanje jeter, ledvic in prebavnega sistema ter lahko pomagajo pri razstrupljanju telesa. Čaji za čiščenje telesa strupov, kot je zeleni čaj, koprivin čaj, šipkov čaj tudi lahko blagodejno vplivajo na zdravje vašega telesa. 

Oljčno olje je ena izmed najbolj zdravih maščob, ki jo lahko vključite v prehrano, da bi zaščitili zdravje jeter. Vsebuje antioksidante in protivnetne snovi ter spojine , ki izboljšujejo čiščenje krvi in prispevajo k odstranjevanju strupov iz telesa. 

V svojo uravnoteženo in zdravo prehrano lahko vključite tudi ekološko, popolnoma naravno detox mešanico v prahu, ki bo sam proces razstrupljanje poenostavila in vam vrnila želeno postavo. Zelena kombinacija 4 rastlin: Nutrigold spiruline, chlorelle,ječmenove in pšenične trave predstavlja "hranilno bombo" za vaše telo. Veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov vam bo zagotovilo pomembne snovi za normalno delovanje telesa. 

Živila, kot je regrat, peteršilj, koriander, kurkuma in repinec pomagajo v ohranjanju zdravja jeter - največjega notranjega organa v človeškem telesu, ki predeluje skoraj vsako živilo, ki ga vnašamo v svoje telo. 

Zveni neverjetno in čudežno, vendar v jetrih se vsak dan odvijajo pomembne, vitalne funkcije, ki vključujejo presnovo hrane, shranjevanje energije ter odstranjevanje toksinov in drugih škodljivih snovi iz krvi. Zaradi niza pomembnih funkcij, ki so nujne za življenje, ga pogosto imenujemo "kemična tovarna" našega organizma.

Da bi vaše telo normalno delovalo, ne pozabite piti zadostno tekočine (vode in čajev) čez dan. 

Izogibajte se izpostavljenosti toksinom z omejevanjem vnosa vse predelane hrane, alkohola, kofeina, nikotina, hrane, ki je zelo nasičena z maščobami. V vsakdanji higieni poskušajte uporabljati samo naravne izdelke., brez vonja, umetnih barvil, parabenov, ftalatov, sulfatov, svinca, aluminija in drugih morebitno toksičnih spojin. 

Pomembno je omeniti, da je najpomembnejše pravilo zdrave prehrane zmernost, raznolikost in uravnoteženost. Pretiravanje nikoli ni bilo dobro, preveč velike količine  drugače zdravih sestavin pa so lahko pogubne za vaše zdravje. Zato vedno imejte v mislih, da je končni cilj zdrava in uravnotežena prehrana.

Top 5 naravnih prehranskih dopolnil za bolj zdravo jeter

V nadaljevanju izpostavljamo zdravilne začimbe, rastlinske tinkture in zdravilne gobe, ki so močna podpora pri obnavljanju in razstrupljanju jeter. 

Prehranska dopolnila ki največ prispevajo k zdravju jeter so: pegasti badelj, regrat, reishi, kurkuma, antioksidante kot je vitamin E ter glutation, ter omega-3 maščobne kisline

Izvleček pegastega badlja je, poleg izvlečka regrata prehransko dopolnilo številka 1 za čiščenje jeter, ker oba vsebujeta močne učinkovine, ki spodbujajo obnove in razstrupljanje jeter.

Reishi gobe se v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo prav v ta namen, vendar tudi kot močna podpora celotnem imunskem sistemu. 

Kurkuma blagodejno deluje na jetra zaradi močnih protivnetnih lastnosti.

Vaša jetra vam bodo prav tako hvaležna za vnos antioksidantov s prej omenjenimi surovimi sokovi, pa tudi tistih antioksidantov, ki jih najdemo v zelenem čaju (katehin), superjagodah (matični sokovi aronije in borovnic) ter iz dodatkov, kot sta astaksantin in chllorela.

Sok iz zelene za čiščenje jeter

Sok iz zelene je lahko odličen, osvežilni napitek v katerem lahko uživate v zmernih količinah kot deležu zdrave in uravnotežene prehrane. Najboljše ga je uživati sveže pripravljenega iz celotnih stebel zelene, da vnesete več vlaknin. 

Če želite dodati sok iz zelene v svojo prehrano, ga preprosto lahko pripravite doma. Najboljši način je, da ga pripravite s pomočjo sokovnika. Preprosto operite 3 stebla zelene in jih dajte v sokovnik. Če ga nimate, sesekljajte 3 opranih stebel zelene in zmešajte jih v mešalniku, z dodatkom pol kozarca vode. Potem dajte cedilko na vrč širokega roba, vlijte tekočino v cedilko in pritisnite, da bi iztisnili cel sok. 

Najboljši čaji za razstrupljanje jeter

Zeleni čaj

Novejše raziskave kažejo, da lahko zeleni čaj pozitivno vpliva na hujšanje, jetrne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 in Alzheimerjevo bolezen. Rastlina zelenega čaja vsebuje številne zdravilne snovi, bioaktivne spojine in minerale. Zeleni čaj je namreč bogat s polifenoli, naravnimi spojinami, ki blagodejno vplivajo na zdravje, vsebuje pa tudi katehin, imenovan epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini so naravni antioksidanti, ki pomagajo preprečevati poškodbe celic in zmanjšujejo nastajanje prostih radikalov v telesu ter ščitijo celice in molekule pred poškodbami. Več o zelenem čaju in njegovih pozitivnih učinkih na zdravje preberite v naši prejšnji objavi.

Ingverjev čaj

Ingver je bogat z antioksidanti, ki lahko pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Poleg tega, ima protivnetne lastnosti, zaradi česa je odličen za zdravljenje artritisa in drugih vnetnih stanj. Menijo, da ingver izboljšuje prebavo in lajša slabost. Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin pomaga pri prebavi in ​​razstrupljanju telesa. Ingver lahko dodate zelenemu čaju ali prekuhani vodi za pripravo ingverjevega čaja. Številne raziskave kažejo, da uživanje ingverja ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja. Raziskave kažejo, da lahko ingver pomaga pri uravnavanju telesne teže s povečanjem termogeneze, proizvodnje toplote v telesu, kar pomaga pri izgorevanju maščob.

čaj od đumbira

Koprivin čaj

Kopriva je ena divjih rastlin, zanan kot "močna plevel, prepoznavna je po svojim blagodejnim učinkom na zdravje celega telesa. Za vse tiste, ki se mučijo z odvečnimi kilogrami, ke kopria potencialno dobra izbira. Kopriva izboljšuje proces razstrupljanja telesa in pomaga v izločevanju odvečne vode brez izgube vitalnosti in energije. Podatki o hranilni vrendosti čaja  iz korpive, pokazujejo ,da je čaj bogat z magnezijem, pomembnim mineralom, ki pomaga pri številnih telesnih funkcijah. 

Kako naj še pomagamo rastrupljanju jeter?

Poskrbite, da prvo uro po prebujanju in zadnje 2 uri pred odhodom na spanje ne uporabljate mobilih naprav, prenosnikov in drugih elektronskih naprav. Svetloba, ki jo oddaja elektronika, preprečuje proizvajanje zelo pomembnega hormona melatonina. Pomanjkanje melatonina (ki nastane po 45. letu življenja ali tudi prej) pripelje do poškodb z razstrupljanjem in do ogroževanja imunskega sistema. 

Redno globoko vdihajte, saj se toliko strupov sprošča skoti pljuča. Joga je odlična telovadba in dober način, da se znebite nakopičenega stresa. Bodite zunaj, na prostem, čim več. Sprehod po parku, namesto branja novic na mobilni naptavi, lahko naredi veliko razliko. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vs enovice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.