Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Pomaga pri hujšanju, zniževanju krvnega tlaka in odstranjevanju toksinov iz telesa.

Kardamom pripada družini ingverjev, danes pa je najbolj prisoten v indijski kuhinji. V Indiji ga dajo v čaj z mlekom in v vročo čokolado, mešajo pa ga tudi s curryjem. Zelo hitro se je razširil po vsem svetu: Švedi ga dodajajo v jabolčni puding, Norvežani pa v hamburgerje in klobase!

Uporabljate ga lahko za različne namene, saj je odličen za vaše zdravje.

V ajurvedski medicini se uporablja za zdravljenje astme. Ima blagodejni učinek na dihalne motnje, oziroma alergije.

Koristen je pri razjedah, prebavnih motnjah in depresiji. Ta pikantna začimba z limonino aromo je predmet raziskav, ki kažejo, da je kardamom dragocen dodatek v vsakodnevni prehrani.

Velja za diuretik, zaradi česar je koristen pri težavah z sečevodom in za čiščenje kalcija in sečne kisline iz ledvic. Pomaga tudi pri hujšanju, zniževanju krvnega tlaka in odstranjevanju toksinov iz telesa.

Tako kot njegova sorodnika kurkuma in ingver ima tudi protivnetne lastnosti ter lajša bolečine in otekline, zlasti v ustih in grlu.

Kardamom vsebuje vitamin C, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin, med minerali pa lahko posebej omenimo kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink, baker in mangan. Stari Egipčani so žvečili semena kardamoma in si tako čistili zobe. Poln je eteričnih olj z antioksidativnimi lastnostmi.

V kuhinji ga lahko dodamo tako slanim kot sladkim jedem. Na Bližnjem vzhodu ga uporabljajo za pripravo peciva in sladic ter za ublaževanje okusa močne kave, čaju pa ga dodajajo tudi zato, ker spodbuja prebavo. Odlično se poda tudi k sadju (npr. k kuhanim hruškam ali pečenim jabolkom), in če dodate kardamom v prahu sadni solati, vas bo navdušil s sadnim okusom. Z njim lahko začinite basmati riž, bulgur ali proso, vsekakor pa ga poskusite tudi v obliki čaja.

Ajurvedski čaj iz kardamoma se naredi iz 1/2 čajne žličke kardamoma v prahu, 3 zrn popra, 2 klinčkov (nageljnovih žbic) in ene majhne palčke cimeta. Zavrite vodo za eno skodelico čaja. Ko voda zavre, dodajte začimbe in kuhajte 5–10 minut, dokler voda napol ne izhlapi. Čaj odstavite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi, nato pa ga lahko posladkate z medom ali stevijo.

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.