Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Spoznajte Rhodiolo - adaptogeno rastlino, ki premaga utrujenost in stres!

Spoznajte Rhodiolo - adaptogeno rastlino, ki premaga utrujenost in stres!

Rhodiola kot zdravilo.

Rhodiola ima veliko zdravstvenih prednosti in velja za varno prehransko dopolnilo z nizkim tveganjem za stranskimi učinki, ko se uživa v priporočenih odmerkih.

Vsi članki
03. julij 2023.


Rhodiola (Rhodiola rosea, iz družine L. Crassulaceae), oziroma rožni koren je enoletna rastlina rumenih cvetov, ki raste primarno na suhih gorskih območjih. razširjena pa je od Kanade do Evrope, Azije in Kitajske. V teh se zemljah tradicionalno uporablja kot sredstvo proti utrujenosti in je adaptogena spojina. Glavne kemijske spojine, za katereje velja, da so odgovorni za omenjene učinke sta rosavin in salidrozid. Raste tudi na Hrvaškem, na Velebitu, vendar je zelo redka in z zakonom zaščitena. 

Rhodiola - močen rastlinski adaptogen

Nekatere rastlinske vrste dajejo znanstveno potrjeno podporo pri nadzoru učinkov stresa na naše telo (adaptogen), izboljšanje kognitivnih funkcij (nootropiki) in optimizacijo imunskega sistema. 

Novejše farmakološke študije adaptogenov nam prinašajo razlago njihovih učinkov na molekularni/celični ravni. Dr. Sebastijan Orlić pojasnjuje, da je ugoden učinek adaptogenov na zaščito pred stresom dokazano povezan z uravnavanjem homeostaze (ravnovesja) preko več mehanizmov delovanja, ki so povezani z delovanjem hipotalamus-hipofizno-nadledvične (HPA) osi in uravnavanje ključnih mediatorjev reakcije na stresne okoliščine, kot so nekateri encimi, hormon kortizol in metabolizem dušikovega oksida (NO).

Skratka, adaptogeni se lahko štejejo med novo farmakološko kategorijo "zdravila" proti utrujenosti in stresu ki: 

  • povzročijo povečano pozornost in vzdržljivost v situacijah zmanjšane zmogljivosti zaradi utrujenosti in/ali občutka šibkosti.
  • zmanjšajo škodo v telesu zaradi stresa in s stresom povzročenih motenj, vidnih v delovanju neUroendokrinega in imunskega sistema

Rečeno je da adaptogeni nimajo le specifičnih terapijskih učinkov pri nekaterih motnjah, ki so povzročene s stresom, temveč kako bodo vplivale na kakovost življenja pacienta, ko se ko se uvedejo kot dodatek k standardni terapiji številnih kroničnih bolezni in patoloških stanj (npr. okrevanje po operaciji, srčno popuščanje, kronična obstruktivna pljučna bolezen, KOPB).

rhodiola rosea

Kako Rhodiola vpliva na zdravje?

Torej, adaptogeni so snovi, ki pomagajo telesu, da se prilagodi različnim stresnim situacijam, bodisi da gre za fizični, emocionalni ali kemijski stres. Rhodiola rosea je znana po svojih adaptogenih lastnostih, saj pomaga telesu da se spopada  stresnimi dejavniki, zmanjšuje občutek utrujenosti in izboljšuje občutek blagodejnosti. 

Poleg tega, Rhodiola rosea lahko pomaga povečati energijske ravni telesa. Študije so pokazale, da ta rastlina lahko izboljša vzdržljivost, zmanjša občutek utrujenosti  ter poveča fizično in duševno zmogljivost. Verjame se tudi, da Rhodiola rosea spodbuja proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP) ki je glavni vir energije v naših celicah. 

Rhodiola rosea ima lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju stresa in anksioznosti. Verjame se, da ta rastlina vpliva na zmanjšanje ravni hormona stresa, kot je kortizol, ter da spodbuja proizvodnjo nevrotransmiterjev kot sta serotonin in dopamin, ki sta povezani z izboljšanim razpoloženjem. 

Študije so pokazale da Rhodiola rosea lahko dobro deluje na kognitivne funkcije, kot so spomin, osredotičenost in pzornost. Nekateri rezultatov  študij. 

Obstajajo študije, ki kažejo, da lahko Rhodiola rosea blagodejno vpliva na psihično zdravje, zlasti pri ljudeh, ki trpijo za blago do zmerno depresijo. Menijo, da lahko to zelišče izboljša razpoloženje in zmanjša simptome depresije.

Rhodiola kot prehransko dopolnilo - doziranje

Suplementacija z Rhodiolo se ponavadi nanaša na izvleček  SHR-5 ali na ekvivalentni izvleček, ki vsebuje vsaj 3% rosavina in 1% salidrozida. V znanstvenih delih so poročali, da je uporaba rhodiole kot dnevne preventive proti utrujenosti učinkovita že v odmerkih le 50 mg.

V znanstvenih raziskavah je bilo ugotovljeno, da se za akutno uporabo rhodiole proti občutkom utrujenosti in za protistresne učinke priporoča razpon odmerkov 288-680 mg. Priporočljivo je, da ne presežete omenjenega odmerka 680 mg, ker so lahko višji odmerki na splošno neučinkoviti.

Adaptogeni, kot je Rhodiola Rosea, zagotavljajo pomembno, znanstveno dokazano podporo pri nadzoru učinkov stresa na naše telo (adaptogeni), izboljšanju kognitivnih funkcij (nootropiki) in/ali optimizaciji imunskega sistema.

Nobena prehranska dopolnila, tudi ta zelo zanimiva, niso nadomestilo za dobro prehrano in zdrav način življenja, nikoli niso bila in nikoli ne bodo! Če se prepoznate v katerem koli od zgornjih simptomov, vam lahko ta prehranska dopolnila skupaj s spremembo prehrane in telesno vadbo v veliko pomoč.

Kje kupiti Rhodiola Roseo v obliki kapsul in izvlečkov?

Rhodiola je pravi čudež narave, v ljudski je medicini znana kot rastlina ki blagodejno vpliva na um in okrevanje živčnih celic. Rhodiola rosea je eden najbolj znanih adaptogenov. Namreč, Rhodiola vsebuje učinkovine, ki pomagajo pri okrevanju uma, povečujejo odpornost telesa na stres in prispevajo k zatiranju utrujenosti. Zdravilna Rhodiola rosea ima poseben mehanizem delovanja, ki vpliva na številne mediatorje stresa, znižuje hormon kortizol, ki je ob stresu povišan, ter uravnava serotoninski in dopaminski sistem.

Rhodiolo v obliki kapsul ter v obliki izvlečka lahko kupite v naši spletni trgovini. Če vam je raje sprehajanje po hrvaški obali, obiščite nas v naših poslovalnicah na Hrvaškem. Tukaj je seznam trgovin. 

rhodiola kapsule

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novčnik pridobite 10% popusta na pravo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.