Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Sušeni čemaž - zdravje, uporaba in recepti

Sušeni čemaž - zdravje, uporaba in recepti

Spoznajte super zdravi čemaž!

Čemaž . Je izjemno zdrav, zaradi svoje neustavljive arome pa se uporablja tudi v kulinariki kot dodatek solatam, juham in omakam.

Iz njega lahko pripravite solate, juhe, omake, pesto ali ga uporabite kot začimbo za sir in namaze. Čemaž, divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec raste v senčnih in vlažnih gozdovih, ob gozdnih cestah in potokih, kjer pogosto prekriva celotna gozdna tla. Vsi deli  rastline so užitni, ter se pogosto uporablja v kulinariki, okusom pa je podoben česnu ali drobnjaku. 

Zdravilne lastnosti čemaža

Čemaž je bogat z antioksidanti ter vsebuje antibakterijske in protivnetne zdravilne lastnosti. 

Najpogosteje se uporablja proti visokemu krvnem tlaku, povišanim maščobam v krvi in pri aterosklerozi, vendar ima številna druga pozitivna delovanja. Verjame se da izboljšuje spomin, pomaga pri omotici in pri pritisku v glavi ter služi da prepreči srčno kap. 

Je odlično sredstvo proti prekomerne sluzi v dihalih, pri slabem apetitu, bolezni jeter, vnetju sečil, trdem blatu, akutni in kronični driski ter črevesnih parazitih. Čisti kri od nakopičenih strupov in tako lajša tegobe pri revmi, gihtu , pri kožnim boleznim, zlasti pri lišajih. 

Čemaž - uporaba

V primanjkanju svežega čemaža, obstaja sušeni čemaž, ki je odličen za pripravo različnih obrokov. Čemaž v solati, premešan s sirom in s kislo smetano kot namaz, juha iz čemaža, omaka, nadevi, čemaž na pici - čemaž je postal ena priljubljenih začimb, letošnji hit na naših sejmih. 

Odlično ga je dodati v svežo zeleno solato in po tem podrediti celotni obrok. S prepečenim kruhom, oziroma z vrsti bruschette, boste popolnoma dvigali jed na višjo raven.

Iz njega lahko tudi pripravite zdravilno kopel, po kateri boste dišali po česnu, vendar to ni težava, ko je nekaj tako zdravega - kot je zdrav čemaž. Ne glede na posledice, kopel iz čemaža bo vam pomagala v zdravljenju ekcemov, dermatitisa, hematomov in ran. Čemaž iz ekološke pridelave lahko kupite tudi v Tovarni Zdrave Hrane.

Do naslednje pomladi, naj se v vaši kuhinji najde sušena različica priljubljenega gozdnega česna in se pogostite z odličnim pestom iz čemažaČe želite poskusiti še nekatero jed s to čudovito sestavino, vam svetujemo da začnete pripravljat falafel z divjim česnom. Recept vas čaka tukaj. 

pesto od medvjeđeg luka

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš novičnik S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Če pa imate rada pesto, poskusite eden tistih receptov iz našega zdravega kotička! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.