Uporabniška podpora
Ne glede na recept bo rdeča leča pustila močan vtis - je vsestranska, polna koristi in njen blag okus hitro prepriča.
Vas leča spominja na manj priljubljeno jed, ki vam jo je babica vztrajno ponujala do zadnjega grižljaja? Ne glede na nostalgične otroške spomine, danes dobro vemo - ta stročnica sodi na seznam živil, ki so izjemno koristna za naše zdravje! Tokrat pa se bomo posvetili rdeči leči, ki se po svojih značilnostih razlikuje od drugih vrst leče - ima rahlo sladkast okus in krajši čas kuhanja. Rdeča leča, ki jo že tisočletja gojijo na območju Sredozemlja, Azije in Bližnjega vzhoda, skriva bogastvo hranil in uporabnosti, ki vas bo navdušilo!
Vsebina:
Leča (lat. Lens culinaris) je dostopen in kakovosten vir rastlinskih beljakovin, zato je odlična alternativa mesu. Bogata je tudi z esencialnimi minerali, kot sta železo in folna kislina, in ima nizek glikemični indeks, kar pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Poleg tega lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen. Z le 114 kalorijami na 100 g je primerna za vse, ki pazijo na vnos kalorij. Rdeča leča vsebuje veliko vlaknin, ki so ključne za uravnoteženo prehrano.
Za razliko od drugih stročnic rdeča leča ne povzroča občutka teže v želodcu in je primerna za vse generacije - od otrok do starejših. Ker je oluščena, ne potrebuje namakanja in se hitro skuha, kar je še en plus. Zaradi svoje teksture je odlična za zgostitev juh in enolončnic - preprosto jo dodajte jedem kot zdravo alternativo zakuha!
Rdeča leča je priljubljena v svetovni kulinariki - od juh, enolončnic, curryjev do solat. Mleta rdeča leča je osnova številnih azijskih jedi, predvsem znane juhe dhal, ki jo začinijo s čilijem, koriandrom, kurkumo in kumino. V Egiptu, Turčiji in Libanonu iz nje pripravljajo hranljive kremne juhe, kot je “shorbet adas”.
Na Mediteranu jo pogosto kombinirajo s paradižnikom, česnom, čebulo in oljčnim oljem. V španski kuhinji pa ji radi dodajo papriko in celo košček chorizo klobase za še bogatejši okus.
Pred kuhanjem rdečo lečo sperite pod tekočo hladno vodo, da odstranite nečistoče in odvečen škrob. Kuhate jo lahko v vodi ali jušni osnovi (razmerje 1 skodelica leče : 2 skodelici tekočine). Čas kuhanja je okoli 15 minut, odvisno od želene mehkobe. Če jo dodajate v juhe ali enolončnice za zgoščevanje, jo kuhajte vsaj 20 minut. Sol dodajte šele proti koncu kuhanja, da ohranite njeno mehkobo.
Ko smo to čudovito stročnico pobližje spoznali, je čas za ideje, kako jo uporabiti v kuhinji. Kaj pravite na curry iz leče, visokoproteinski golaž ali okusni polpeti? Nam pa je favorit veganska različica bolonjeza z lečo namesto mletega mesa.
Brezmesni bolonjez
Sestavine:
Priprava:
V sodobni prehrani rdeča leča vse pogosteje postaja osnova za bolj zdrave alternativne izdelke. Tudi Tim Spector, priznani britanski profesor genetske epidemiologije in strokovnjak za mikrobiom črevesja, priporoča testenine iz rdeče leče brez glutena, ki so še posebej primerne za vse, ki se izogibajo glutenu.
V enem izmed svojih posnetkov razlaga, da so testenine iz rdeče leče hranilno veliko bogatejše kot običajne - vsebujejo več kot 12 g beljakovin in 3,2 g vlaknin na 100 g. Za primerjavo: testenine iz koruze in riža vsebujejo 3 g beljakovin in manj kot 2 g vlaknin, medtem ko polnozrnate nudijo približno 4 g vlaknin in beljakovin.
Poskusite testenine iz rdeče leče
Leča spada med stročnice, natančneje v družino metuljnic (Fabaceae), skupaj z grahom in fižolom. Plodovi leče so semena, ki dozorijo v strokih, običajno po dve ali tri. Rastlina zraste do 50 cm, ima tanke razvejane stebla in ozke zelene liste, poleti pa cveti v odtenkih modre, bele ali rožnate. Čeprav leče ni lahko gojiti na vrtu, jo lahko kot eksperiment vzgojite v lončku - v obliki kalčkov, ki so okusen dodatek solatam in juham.
Ne glede na izbran recept, bo rdeča leča pustila močan vtis - je vsestranska, polna koristi in z nežnim okusom, ki zlahka prepriča. Ste že našli svoj najljubši recept?
Prijavite se na naš brezplačni newsletter in bodite med prvimi, ki bodo izvedeli novosti iz sveta zdravega življenja z Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi prejmete 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: