Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Črna leča se mora najti v vaši kuhinji!

Črna leča se mora najti v vaši kuhinji!

Spoznajte okusno in zdravo črno lečo!

Zelo se lahko hrani, lahko se je hladna v solati ali topla kot priloga ali v kakšni enolončnici, zaradi svoje barve pa je zanimiva tudi za razne pireje, paste in kreme. 

Vsi članki
29. avgust 2016.

Črna leča se mora najti v vaši kuhinji!

Visoka koncentracija prehranskih vlaknin in folne kisline je razlog, da je ta leča odlična izbira za zdravo srce ter odlična izbira za vse vas, ki želite jesti zdravo in se počutiti dobro. 

Leča je ena prvih živil, ki je kultivirana, še stari Grki so jo uporabljali tudi v medicinske in kulinarične namene. Znano je okoli 40 različnih vrst, ki se razlikujejo od barve, velikosti in oblike. Črna leča, oziroma beluga s svojo barvo in hranilnostjo se izločila izmed 40 vrst, zato je čas, da jo spoznate in daste na police vaše kuhinje in vaše recepte. 

Leča ne vsebuje nasičenih maščob, kot tudi škodljiv holesterol, je izreden vir topnih in netopnih vlaknin. Topna vlaknina znižujejo raven glukoze in holesterola v krvi, s čimer zmanjša potrebo po inzulinu, pri osebah, ki so zbolele za diabetesom. Netopne vlaknine izboljšujejo prebavo in skrajšajo čas zadrževanja hrane v prebavnem sistemu.

Vsebuje vitamine in minerale, je odličen vir tiamina, vitamina B6, fosforja, magnezija, železa in cinka.

Beluga leča je polna beljakovin in železa, zato pozitivno vpliva na razvoj mišičnega tkiva, prispeva pa k splošnem zdravju in krepitvi imunskega sistema. Tukaj je še vitamin B, minerali in vlaknine, nikoli pa se ne mora kuhati dalje kod 20 minut. 

Kako se kuha črna leča?

Črno lečo je ni treba namakati pred kuhanjem in se pripravlja dlje časa kot druge stročnice. Lahko se uživa skozi celo leto, zaradi relativno hitrega kuhanja pa je primerna za pomlad in poletje. Črna leča se zelo dobro ujema z grenko zelenjavo in česnom, zaradi svoje temne barve pa je idealna za garniranje hrane. Kuha se v razmerju 2:1- Zanimivo je, da se ob toplotni obdelavi ta leča ne bo razkuhala ali razpadla, barva pa bo ostala, zato je odlična za barvite solate ali za okraševanja. 

Zelo se lahko shranjuje, lahko se je hladna v solati ali topla kot  priloga ali v kakšni enolončnici, zaradi svoje je barve pa zanimiva za razne pireje, paste in kreme.  Lahko se postreže tudi kot zanimivi dip za sesekljano zelenjavo, ali kruh - na vas je, da jo uporabite v katerem koli receptu. 

Velja za vegetarijanski kaviar, ker je malo redkejša, kvalitetnejša in polnejše teksture kot njena zelena različica, videzom pa spominja na njega. Zato, vege kaviar postrezite na svoji mizi in se počutite "bolj luksuzno" znotraj. 

Črno lečo kupite tukaj.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.