Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Leča je čudež, s katerim rada kuhamo. Preberite naše 3 najljubše recepte z lečo!

Leča je čudež, s katerim rada kuhamo. Preberite naše 3 najljubše recepte z lečo!

LEČA je ena dražjih živil, zlasti ko je hladno.

Zelena, rdeča, rjava..hočemo vse!

Ena najbolj znanih stročnic je vsekakor leča. Je lahko zelena, rdeča in rjava, in se zelo enostavno pripravlja. Odlična je za različne enolončnice, solate in priloge, zelo je hranljiva in polna prehranskih vlaknin. Zaradi visoke hranilne vrednosti in nizke kalorične vrednosti, je odličen dodatek prehrani. Leča je idealna za juho, solato ali enolončnico. Iz nje lahko naredimo odlično bolonjsko omako, še boljše polpete, popolne omake in burgerji (vege seveda).

Daleč najbolj znana vrsta leče je tista, ki jo lahko kupimo v vsaki trgovini, rjava leča. Prihaja v niansah rjave, do temno rjave barve, je rahlega, zemeljskega okusa. Tiste najmanjše in najbolj črne so verjetno Beluga leče, ki so bogatega, zemeljskega okusa. 

Ko govorimo o zeleni različici, gre za "kroglice" od svetlo zelene do zeleno-rjave barve leče. Od zunaj je videti sijajna ter je močnega, poprastega okusa. Zelena leča se kuha največ časa, več od 45 minut. Vendar je čvrste teksture, celo po kuhanju, zaradi česa je popolna za solate, medtem ko se rdeča leča pogosto da v juhe. Rdečo lečo lahko najdemo v oranžni ali rdeči barvi, je najslajšega okusa in se kuha zelo kratko - okoli 20 minut.  Ta leča lahko postane kašasta ko se kuha, zato je boljša za indijske jedi ali curry ter za zgoščevanje juhe. 

Leča je pravi zaklad dobrega zdravja, in se zelo preprosto pripravlja, stročnica je, ki se uporabljala že v prazgodovini, zagotovo pa se spomnite jedi z lečo, ki so jo pripravljale vaše/naše babice. Strokovnjaki za prehrano vse pogosteje opozarjajo na tvego, zaradi uživanja preveč rdečega mesa. Leča je odličen nadomestek za reče meso. Ko se zmeša, na primer, z rižem ali z drugimi stročnicami, bo ta obrok ohranil vse hranljive snovi potrebne telesu. Topne vlaknine pa lahko prispevajo k preprečevanju bolezni srca in ožilja prav z zmanjšanjem absorpcije žolčnih kislin, kar pomaga normalizirati odstotek holesterola v krvi. Te vlaknine pomagajo tudi pri nadzoru diabetesa tipa 2, ki, med ostalim, upočasnjujejo prebavljanje glukoze iz hrane. 

To zelo zdravo živilo je idealno za začetnike in izkušene kuharje. Preizkusite to okusno živilo v naslednjih receptih, med katerimi so naši najljubši:

CMOKI IZ LEČE

NAMAZ IZ BELE LEČE IN ČESNA

CURRY LEČA

Leča je ena živil, ki se, čeprav je zelo enostavna za pripravo, lahko napačno naredi. Zato preden pripravite katerikoli izmed tih receptov, preberite naše nasvete!

Leča ni riž in ji je ni treba vpiti vso tekočino med kuhanjem. Leča je bolj podobna testeninami, ter se najboljše kuha v veliko vode. Zato najprej skuhajte vodo, potem lečo, zmanjšajte ogenj in rahlo kuhajte 25-30 minut. Da bi se prepričali, da je leča dovolj skuhana, jo preizkusite. Če kuhate lečo za solato, naj bo nekoliko bolj trša, mehka pa naj bo za juho ali enolončnico. 

Ne pozabite dodati nekoliko okusa v svojo lečo. Dodajte pol čebule. zdrobljen česen ali zelišče v vodo v kateri jo kuhate, in nikoli je ne pozabite posoliti. 

Obstaja veliko sort leče ter se tako različne leče pripravljajo na različne načine. Vrsta rastline tudi določa koliko dolgo boste kuhali grah. Navadna sorta se imenuje rjava leča, rdeča pa se sorta imenuje egipčanska leča, in se kuha hitrejše kot katera koli druga leča. Končno, zelena leča se imenuje tudi francoska in nedozorela je leča, ki se večinoma uporablja v solatah. Torej, ni vsaka leča primerna za vse! Vendar, enkrat ko se leča pripravi, kot bi se morala pripraviti, je leča VSE in še več od tega! 

NOVIČNIK je tukaj! Pripravili bomo tudi en recept z lečo v njem.

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.