Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Leča - odlično živilo, ki ga moramo uživati čim pogosteje

Leča - odlično živilo, ki ga moramo uživati čim pogosteje

Ta preprosta stročnica je ena najbolj zdravih živil!

Leča se lahko pripravlja enak dan ko se jed postreže, ker, za razliko od drugih stročnic, jo je ni treba namakati den prej. 

Leča je zaklad dobrega zdravja, zelo pa se preprosto pripravlja, stročnica, ki se uporabljala še od starih časov, zagotovo pa se spomnite lečne enolončnice, ki so jo pripravljale vaše babice.

Nutricionisti vse več opozarjajo na zdravstveno tveganje uživanja prevelike količine rdečega mesa. Leča je odlični nadomestek za rdeče meso. Ko se premeša, na primer, z rižem ali s stročnicami, vsebuje ta obrok vse hranljive snovi, ki jih vaše telo potrebuje. 

Leča - bogastvo vitaminov in mineralov

Leča ne vsebuje holesterola, ima zelo malo maščobe in veliko topnih vlaknin, ki pomagajo pri uravnavi sladkorja v krvi, zniževanju holesterola, ter tudi spodbujajo prebavo. 

Leča je bogata z vitamini in minerali, vključno tudi z železom. Lečo je najboljše malo prekuhati in pustiti v hladilniku, uporabiti za solate, juhe, enolončnice in podobno.

V 100 g leče ima okoli 350 kalorij, in nahaja se 60% ogljikovih hidratov in 26% beljakovin. Je bogata z minerali in vitamini ter z vlakninami, ki jih potrebujemo za zdravje telesa, zlasti pa pri posebnem načinu prehranjevanja. Zelo je nasitna in tako lahko prepreči lakoto in prekomerno uživanje drugih živil. Je, tudi, živilo, ki se zelo počasno razgradi, ter ne bo povzročilo nenadno lakoto. 

Tisto, kaj je najbolj pomembno pa je, da je to zelo okusno živilo, ki se, prav tako kot druge grašice, lahko je samo, kot priloga ali v obliki solate. 

Vlaknine, ki se nahajajo le v rastlinskih živilih, vsebujejo veliko substanc, ki jih telo ne more prebaviti. 

Pol skodelice leče ima celo 4,5g vlaknin in to je največja skrivnost zdravstvene koristi leče!

Obstajata, namreč, 2 znani vrsti vlaknin, ki imajo različna učinkovita delovanja v telesu, to pa so: topne in netopne vlaknine. Netopne vlaknine preprečujejo zaprtje, tako da povečuje količino blata. 

Medtem ko topne vlaknine, s svoje strani, lahko prispevajo pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni prav tako, da zmanjšajo absorpcijo žolčne kisline, kar pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Te vlaknine pomagajo tudi pri nadzoru diabetesa tip 2, zaradi, med drugim, počasnem prebavljanju glukoze iz hrane. 

Ženskam med 19. in 50. letom starosti je priporočljivo zaužiti 25 g vlaknin na dan, moškim iste starosti pa 38 g vlaknin na dan.

Leča se lahko pripravlja isti dan, ko se tudi postreže, ker, za razliko od drugih stročnic, jo je ni treba namakati dan prej. Da bi se lažje prebavila, je ne dajte v hladno, temveč v vrelo vodo. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in posodo pokrijte.  Zelena leča je kuhana za 45 minut, medtem ko je oranžna končana za 25 minut. 

Zdaj, ko smo skuhali to zrno zdravja, ga pripravite v naslednjih jedeh: 

Lečo iz ekološke pridelave lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane!

In ko se leča kuha, ne pozabite se prijaviti na naš novičnik!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.