Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Tvoja košarica je prazna.

Dodaj kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave ti manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zakaj je temna čokolada tako dobra in katere so njene prednosti

Zakaj je temna čokolada tako dobra in katere so njene prednosti

Zdravo in sladko!

Čeprav večina poseže po dobri stari mlečni čokoladi, njena temna različica prinaša prav toliko sladkobe, a v bolj zdravi različici. Čeprav je pogosto grenkega okusa, ki bo odvrnil nekatere sladkosnede, si temna čokolada zasluži svoje mesto med priljubljenimi sladicami.

Vsi članki
03. junij 2024.

Temna čokolada, s svojim bogatim okusom ni le izjemno okusna sladica, temveč je tudi vir številnih drugih prednosti. Mnogim priljubljena, temna čokolada je lahko del zdrave prehrane, zlasti ko se pripravi v zmernih količinah in z visokim deležem kakava. Čeprav ni vsem priljubljena, temna čokolada je v preteklosti veljala za luksuzno slaščico. Iz nje so nastale vse druge - od mlečnih do bele in tiste z okusi.Čeprav danes zaradi velike izbire ni med priljubljenimi sladicami, mi vam prinašamo razloge, zakaj temna čokolada mora najti svoje mesto med sladicami - zaradi hranilnega bogastva in dejstva, da je bolj zdrava v primerjavi z drugimi čokoladami. 

Hranilno bogastvo temne čokolade

Drugače kot mlečna čokolada, ki vsebuje bistven del mlečnih sestavin in več sladkorja, temna čokolada je znana po svojem intenzivnem in nekoliko grenkem okusu. Ta vrsta čokolade ima tudi bogatejšo hranilno vrednost,  zaradi visoke vsebnosti kakava, ki je poln antioksidantov, mineralov in drugih koristnih spojin, in nekoliko grenki okus.

Temna čokolada je hranljivo živilo, ki vsebuje pomembne vitamine in minerale. Hranilne vrednosti temne čokolade z deležem kakava med 70-85% (po porciji do 30 g) vključujejo: 

  • Kalorije: 170 - 200 kcal
  • Maščobe: 12 -15 g (izmed česa nasičene 7 - 9 g)
  • Ogljikovi hidrati: 13 - 15 g 
  • Vlaknine: 3-4 g
  • Beljakovine: 2 -3 g
  • Železo: 19% priporočenega dnevnega vnosa (PDV)
  • Magnezij: 16 % PDV
  • Baker: 25 % PDV
  • Mangan: 27 % PDV

Razen tega, temna čokolada vsebuje bistvene količine kalcija, kalija, fosforja, cinka in selena. Ena najbolj pomembnih sestavin temne čokolade so flavanoli - močni antioksidanti, ki imajo številne koristi.

Veliko prednosti

Temna čokolada je bogata s flavanoli, vrsto antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo poškodbe celic in prispevajo k razvoju kroničnih bolezni.

Temna čokolada lahko izboljša kognitivne funkcije, zaradi povečanem preteku krvi v možganih. Flavanoli iz temne čokolade lahko izboljšajo pozornost, spomin in čas reakcije. Poleg tega, temna čokolada vsebuje spodbujevalne spojine, kot sta kofein in teobromin, ki lahko dodatno spodbudita možgansko aktivnost. 

Temna čokolada visokega deleža kakava lahko zmanjša občutljivost na inzulin, kad pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. To je zlasti koristno za osebe diabetesa tipa 2 ali za tiste, ki so izpostavljeni tveganju za razvojem diabetesa, radi pa uživajo v sladkem.

Z manjšo količino sladkorja in mleka, ta čokolada je zagotovo boljša izbira za vse, ki se izogibajo sladkorja. Našteli smo številne prednosti, ali moramo še kaj dodati? Ja, saj razen tega, da obstaja v klasični različici, temna čokolada prihaja v raznih različicah z okusi, med katerimi ne boste zelo lahko izbrali samo enega. 

Za še več nasvetov, idej in receptov se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popust ob prvem naročilu!

Komentiraj članek

Tvoj e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na tvoj komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.