Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zelenjava kot zdrava priloga - najboljši načini pripravljanja

Zelenjava kot zdrava priloga - najboljši načini pripravljanja

Zelenjava za dobro zdravje

Izvedite, kateri so najbolj zdravi načini za pripravljanje zelenjave!

Vsi članki
20. avgust 2015.

Zelenjava je zagotovo številka 1 med vsemi živili, ki jih uživamo. 

Polno je beljakovin in drugih vrednih hranil, raziskovanja so pa pokazala, da ljudje, ki redno jejo zelenjavo, imajo manjše tveganje za različnimi srčnimi bolezni, za diabetesom, tudi celo za neke vrti raka. 

Prav zato, ker nam zelenjava prinaša toliko dobrega v telo, je treba znati, kako jo pripravljati. Zdrava zelenjava, namreč, je najpomembnejša in prvi korak za zdravje. Napačno kuhanje, tudi celo pripravljanje zelenjave, lahko naredi več škode kot koristi. 

Kako zdravo zelenjavo pripraviti na bolj zdrav in varen način? Zlahka!

Dušenje zelenjave

Zelenjavo je treba sesekljati na kose, velikosti enega grižljaja, da se hitrejše pripravi in da se ne duši predolgo časa, ker tako izgubi hranljive lastnosti. Ponev, kjer se bo dušila zelenjava, dobro segrejte ter potem dodajte olje in šele, ko je olje dobro segreto, dodajte zelenjavo. 

Cvrtje zelenjave

Cvrtje zelenjave se dela na zelo visokih temperaturah, hrano pa je treba nenehno mešati da ne bi počrnela pri visokih temperaturah. Ko gre za cvrtje, je izjemno pomembno imeti ustrezno ponev. Pomembno je, da ima posoda debelo dno, da se toplota enakomerno porazdeli po ponvi. Prav tako cvremo izključno v jedilnem olju za cvrtje. Oljčno ali laneno olje nikakor. Najboljše je kokosovo olje, pozneje pa zelenjavo lahko popestrite s sezamovim ali oljčnim oljem. 

Kuhanje zelenjave

Zelenjavo je treba dodati v vodi, ki se je skoraj zavrela, Ne kuhajte zelenjavo v hladni ali topli vodi, Dodajanje soli v vodu lahko da zelenjavi okus. Toda ne pretiravajte, saj sol povečuje tveganje za srčnim boleznim, zelenjava pa nam lahko naredi več škode v telesu, kot koristi, če je preveč slana. 

povrće

Peka zelenjave

Peka zelenjave, kot je krompir ali čebula, je najbolj enostavno. Zelenjavo narežite na pekač, malo ga začinite z oljem in dajte peč v pečico. Tako ravnajte tudi z drugo zelenjavo. Visoka temperatura pomaga, da se ohranijo vitamini in minerali, če pa ste nekatero zelenjavo, preden skuhali, bodo izginili vsi vitamini in minerali. Razni zelenjavi pri peki raje dodajte lovor, čebulo ali rožmarin, kot da dodate sol. Začini dajejo veliko boljši okus pečeni zelenjavi. 

Priprava zelenjave na pari

Kuhanje zelenjave v pari je z razlogom sinonim za zdravo prehrano. Ta metoda ne zahteva jedilnega olja, zato je odličen način kuhanja, če pazite na kalorije. Za pripravo zelenjave na pari, je ni treba potapljati zelenjavo v vodo, tako da obstaja več šans, da ohranimo vse hranljive snovi. Zelenjava, ki je najboljša za to metodo, je brokoli, korenček, špinača in cvetača. Ingver, potresen po zelenjavi, ki se pripravlja na pari, da zelenjavi čudovit okus. 

Pečena zelenjava (na žaru)

Zelenjavo pripravite na žaru kadarkoli to lahko. Zelenjava tako vzdržuje vse svoje lastnosti ter je neverjetno okusna in hrustljava. Vsekakor so paprike, bučke, buča in krompir najboljša zelenjava na žaru, koruza tudi, drznite si včasih pripraviti tudi katero drugo zelenjavo. In pazite, da se popeče z vsake strani. 

povrće na grillu

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik za še več zdravih nasvetov in receptov, ki jih vsak dan oblikujemo za vas!

Lahko vas zanima tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.