DomovZdrav kotičekŽivila ki se ne ujemajo dobro - Ayurvedski nasveti za boljše zdravje

Živila ki se ne ujemajo dobro - Ayurvedski nasveti za boljše zdravje

Zdrava prehrana
Živila ki se ne ujemajo dobro - Ayurvedski nasveti za boljše zdravje

Živila ki je ne ujamejo skupaj - nasveti za boljše zdravje in bolj zdravo prebavo. Kombinacije , ki jih pogosto delamo v naši kuhinji, niso prav vedno najboljše. Znebite se slabih navad in tako izboljšajte zdravje in shujšajte. 

Vsem nam so že znana nekatera "pravila" kombiniranja živila, tako na primer znamo, da se sadje mora uživati ločeno od drugih živil, da je slaba kombinacija topli obrok in mrzla voda, vendar ali znamo, kako se določena živila ujemajo?!

Zaradi različnih procesov in dolžine prebavljanja določenih hranil, strokovnjaki priporočajo da nekatera živila ne uživate skupaj. Po ayurvedi so ti nasveti oblikovani tako da ustrezajo okusom določenih živil ter da olajšajo prebavljanje živil. 

Živila, ki se ne ujemata skupaj - nasveti za boljše življenje

Po ayurvedi, termično obdelan med šteje za strupen. Zato, če se odločite da čaj posladkate z medom, naredite to, ko je čaj topel, in ne vroči. Čaj je vsekakor napitek številke 1, in če že uživate kavo, jo ne morate mešati z mlekom, saj telo zelo težko prebavi kombinacijo mleka in kave.

Jogurt, pa, ne treba kombinirati s kislim sadjem, vročimi napitki, melono, banano ali lubenico, toda jogurt ali sir sta lahko odlična kombinacija v solatah. Stročnice tudi jejte ločeno od raznih drugih mlečnih izdelkov (sirov) in od sadja, seveda. Sadje na splošno moramo jesti kot samostojen obrok. 

Če uživate meso, prilogi, ki jih najpogosteje kuhate, niso dobra kombinacija z mesom. Z mesom se najbolje ujemajo stročnice - leča, čičerika, fižol..

Nikoli, prav tako, ne kombinirajte riž in kruh, krompir in kruh, meso in kruh. Tole je, žal, pogosta kombinacija v naši prehrani, želodec to vendar zelo težko prenaša. Prav tako, zelena zelenjava brez škroba in mlečni izdelki so škodljivi za vaše telo. Čista kombinacija špinače z mlekom (ki jo prelijemo po pire krompirju) je slaba, ker sestavine špinače preprečujejo absorpcijo kalcija iz mleka. 

Nezdružljivim kombinacijam se je najbolje v celoti izogniti. Da bi zmanjšali njihovo delovanje, lahko v hrano dodate začimbe, ki izboljšujejo delovanje prebave (kot so ingver, poper, kumin, koriander, kurkuma in podobno). Prav tako, lahko kos ingverja z zelo malo soli zaužijete pred obrokom, da bi spodbudili prebavo.

ayurveda

Nekaj idej, katere začimbe kombinirati s katerim živilom: 

  • stročnice dobro začinite s črnim poprom, čilijem v prahu, kuminom in soljo
  • zeleno solato začinite z oljčnim oljem in limono
  • jabolko posujte s cimetom, priljubljen prigrizek - pokovko z ghee maslom
  • paradižniku in fižolu odlično se poda krompir

Uživanje tople vode med ali po jedi izboljšuje prebavo. Ne pijte hladne vode ali nekatere druge napitke po obroku, saj tista "gasijo" prebavni ogenj. Posebej to upoštevajte pozimi. Zelo je pomembno zjutraj segreti želodec, da bi čez a lažje prebavili hrano. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...