Konopljina semena v primerjavi z drugimi semeni imajo zelo visok delež zlahka prebavljivih beljakovin in to na 100 g ima celo 35 g, medtem ko sončnična semena imajo okoli 20 g beljakovin.
Bogati so z magnezijem ter bistveno prispevajo k vsebnosti fosforja, železa, mangana in cinka v prehrane ter zato poskušajte ta čudežna semena uporabljati v čim več vsakodnevnih jedeh. Za začetek je tukaj nekaj naših idej, in ko popolnoma spoznate konopljo in njene čare, bodo vam kreativne ideje a vam bodo ustvarjalne kuharske ideje le prišle na misel. O vaših kuharskih sposobnostih ne dvomimo. Konoplja je zakon.
Sestavine:
Postopek:
- Konopljina semena pustite namakati v vodi čez noč v pokritem loncu v hladilniku. Semena z vodo drugo jutro zlijte v mešalnik in dodajte še nekoliko vode, tako da so semena prekrita z vodo.
- Dobro zmešajte sestavine, dodajte meda ali vanilijo ter še nekoliko vode. Potem zmes zmečkajte čim več možno in precedite. Tekoči del je mleko, trdni del lahko uporabite kot namaz na kruhu skupaj z nekaj začimb po lastni volji.

Smoothie z gozdnim sadežem
- Sestavine za 1 smoothie
- 1,5 skodelica ovsenega mleka
- 1/2 skodelice zamrznjenega gozdnega sadeža
- 1 žlica konopljinega olja
- 2 žlici konoplje v prahu
- Žlica medu
- Led
Postopek:
- Vse sestavine dajte v mešalnik in mešajte do kremaste zmesi.
Beljakovinski piškotki iz kokosa
Sestavine:
- 1/2 skodelice kokosove moke
- 2 žlici konoplje v prahu
- 2 žlici kakava v prahu
- Pol žličke cimeta (prah)
- 1 pecilni prašek
- 2 žlici medu
- 2 žlici mletega lana (pustite stati 10 minut v 4 žlic vode)
- 1/2 skodelice masla
- 1/2 skodelice ovsenega mleka (okusa vanilije ali pa dodajte 1 žlico ekstrakta vanilije)
- Ščepec soli
Priprava:
- Pečico segrejte pri 180°C,
- Dobro premešajte vse suhe sestavine ter potem dodajte namočena lanena semena, maslo, ovseno mleko in ekstrakt vanilije ter vse skupaj dobro premešajte.
- Od pridobljene zmesi oblikujte kroglice, ki jih potem povaljajte v kokosovo moko.
- Dajte na peki papir in pecite 10-15 minut, dokler ne porjavijo.

Pašteta iz čičerike s konopljinimi semeni
Sestavine:
- 2 skodelici čičerike (hranit v vodi čez noč in prekuhanega do popolne mehkosti)
- 1 skodelica konopljinih semen
- 3 žlic olja konoplje
- 3-4 zmečkanih strokov česna
- Sok iz pol limone
- 1 čajna skodelica sojine omake (Tamari)
Postopek:
- Čičerika, semena in olje konoplje dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite kaše.
- Dodajte preostanek sestavin in vse skupaj še enkrat premešajte.
- Ko je postreženo, postrezite s kruhom.

Pesto iz konoplje
Sestavine:
- 2 skodelici sveže bazilike
- /2 skodelice konopljinih semen
- 3 žlic olja konoplje (če nimate, lahko vzamete kakršnokoli drugo vam priljubljeno olje)
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 2 strokov česna
Postopek:
- Baziliko sesekljajte ter jo dajte v mešalnik in dodajte konopljina semena, olje konoplje, parmezan in česen.
- Vse dobro zmešajte in vaš pesto je že pripravljen.
- Postrezite s testeninami, ob kuhani zelenjavi z rižem ali lečo.

Za še več sladkih in okusnih receptov se prijavite na naš Novičnik. Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta ob prvem naročilu.
Poskusite tudi naslednje zdrave in okusne recepte, ki smo jih pripravili za vas:
Uživajte! 