Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kosmiči ali otrobi - katera je razlika?

Kosmiči ali otrobi - katera je razlika?

Vlaknine, minerali, vitamini.

S kosmiči lahko izboljšati prebavo.

Razen ovsenih kosmičev se pogosto v receptih javljajo tudi ovseni otrobi, ki so zlasti dobri za dietično prehrano in hujšanje. Torej, obstaja razlika med ovsenimi kosmiči - ki so pogosto sinonim za kakovosten zajtrk, ter ovsenih otrobov – ki vse pogosteje najdejo svoje mesto na krožnikih. 

Zaradi svoje sestave in delovanja, so otrobi hranilno ali zdravstveno kakovostno živilo. Zaradi njihovega visokega deleža vlaknin, pšenični otrobi pozitivno vplivajo na prebavo, zdravje čreva, vendar tudi na raven holesterola in hitrost presnove. Potem uravnavajo prebavo in dokazano pozitivno vplivajo na preprečevanje raka debelega čreva in dojke.

Mnoge bolezni se lahko preprečijo z rednim /vsakodnevnim) odvajanjem, ne glede na to, ali gre za deformacijo črevesja v obliki tvorbe mešičkov (divertikul), ki so nagnjeni k vnetjem ali za preprečevanje negativnih učinkov toksinov iz odpadnih snovi.

Otrobi so pravzaprav ovoji od zrna žita - ovsa, pšenice, ajde...

So bogate z vlakninami, naravno vsebujejo malo holesterola in natrija. So dober vir beljakovin in železa, magnezija, fosforja in selena, kot tudi tiamina (vitamin B!). Najpogosteje se lahko kupijo drobne, mlete in so še nekoliko manj znane kot kosmiči, vendar so enako hranljivi in se lahko uporabljajo v številnih jedeh. 

OVSENI KOSMIČI IN OVSENI OTROBI

Obe sta pridelki ovsa, njihova glavna razlika pa je v tem, da so otrobi le površinska plast ovsenega zrna (ovsene lupine) in so nastali z mletjem, kosmiči pa so predelano polno ovseno zrnje. Manj znani, a prav tako hranljivi kot ovseni kosmiči, se otrobi uporabljajo tudi v številnih jedeh. Zelo pogosto se uporabljaj pri pripravi kruha, pri izdelavi mafinov ali palačink. Tudi se lahko dodajajo najljubšim kosmičem iz drugega žita (kamut, pira, riž) lahko se tudi uporabljajo v solatah. Ovseni kosmiči imajo majhno kalorijsko vrednost, zato se pogosto uporabljajo pri dietični prehrani, in so izjemno bogate z vlakninami ter pozitivno vplivajo na normalno prebavo. 

Ovsene kosmiče lahko skuhate, vendar ni nujno. Dovolj je da jih potopite v mandljevem ali kakršnem koli mleku, jogurtu, vodi in pustite stati nekoliko časa, potem dodajte sadje, stevijo (sladilo/med/cimet), semena ali oreščke...Kombinacij je nešteto, dobili pa boste okusen in zdrav obrok. Podobno je z otrobi. Lahko jih je dodati v kakršnem koli jedi - od osnove za polpete do kaše.

 

 

PŠENIČNI KOSMIČI IN PŠENIČNI OTROBI

Pšenični otrobi so izdelek, ki je pridobljen s stiskanjem oluščenega pšeničnega zrna. Odlične so kot jutranji obrok z dodatkom jogurta in sadja, lahko pa tudi kot dodatek k slanim in sladkim jedem.

Pšenica je zlasti bogata z aminokislinami, minerali in vitamini (zlasti z vitaminom C). Kosmiči lahko delujejo kot protirakave snovi, tako da izboljšajo presnovo estrogena, ki je znan povzročitelj raka dojke. Sestava antioksidantov v kosmičih je 20-krat večja, kot ta v beli moki. Antioksidanti v celotni prehrani prispevajo k zaščiti srčno-žilnih bolezni. Brez sladkorja.

Pšenični otrobi so bogati s celulozo, vlakninami, minerali in vitamini. Hkrati pa vsebujejo naravno malo holesterola in natrija. So dober vir beljakovin in železa, magnezija, fosforja in selena, tudi kot tiamina (vitamin B1). Priprava pšeničnih otrobov je enostavna - dovolj jih je dati v jogurte, zmešane sokove, oziroma smutije ali v druge napitke in pustiti da stojijo kratko pred uživanjem. 

Nutrigold smeđe pšenične mekinje u prozirnoj plastičnoj ambalaži od 500 grama.

Lahko se dodajo v testo za mafine ali palačinke, kot tudi v kosmiče iz drugega žita. Tudi, pšenični se otrobi pogosto dodajajo v kruh, skupaj z drugimi žiti. Tudi, pšenični otrobi se pogosto dodajajo v kruh, skupaj z drugim žitom. 

Ko gre za okus, otrobi in kosmiči so enakega okusa!

Razlika je v teksturi in načinu pripravljanja, saj so otrobi večji in bolj trdni, medtem ko so otrobi bolj drobni in kremasti. Da bi obrok bil bolj okusen tudi kosmičem tako kot otrobom dodajte sadje (banane, maline, borovnice, jagode, jabolka - izbira je ogromna), posladkajte se z medom, javorjevim ali agavinim sirupom, lahko dodajte tudi cejlonski cimet, polijte jih z mlekom ali kakršnim koli rastlinskim napitkom, lahko tudi z jogurtom in bo vaš okusen zajtrk pripravljen (ali pa tudi sladica)!

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.