Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Male fitnes skrivnosti: Vse resnice in miti o aktivnem življenjskem slogu

Male fitnes skrivnosti: Vse resnice in miti o aktivnem življenjskem slogu

Vsi članki
08. januar 2024.

Fitnes svet je poln informacij, vendar se moramo zavedati tega, da ni vse, kar beremo ali slišimo, vedno natančno. Na spletu obstaja veliko informacij od profesionalcev do tisti manj profesionalnih, ki delijo razne nasvete, Treba je samo paziti da sledimo tistim, ki so bolj strokovne, ki vas ne bodo zavedli, a bo vse zaman. Zaradi tistih, ki so manj strokovni, obstajajo prepričanja v nekatera dejstva ki niso natančna, ljudje pa jim pogosto sledijo. Od številke korakov, do količine vadb v dnevu, prinašamo vam vse mite in majhne skrivnosti fitnesa za tiste, ki šele začenjajo s svojo pustolovščino. 

Miti o fitnesu

1. Morate ure vaditi vsak dan, da bi opazili rezultate

Tole je eden najpogostejših mitov. Kakovost premaga kvantiteto. Učinkovite vadbe, ki so pravilno izvedene, lahko prinesejo boljše rezultate kot dolgotrajni, a manj učinkoviti treningi. Ključ je v pravilnosti in prilagodi lastnim potrebam. Zmernost in pravilnost so bistveni dejavniki. Priporoča se najmanj 30 minut zmerne telesne dejavnosti večini dneh v tednu. Telo bo odgovorilo na doslednost in pravilnost vadbe. Zmerne aktivnosti kot je hitra hoja, kolesarjenje ali plavanje imajo lahko bistven vpliv na splošno zdravje. Rezultati vadb ne prihajajo takoj, vendar sčasoma postajate bolj močni, zmogljivi in se počutite polni energije. Bistveno je prisluhniti svojemu telesu, postaviti si realne cilje in uživati v procesu. Ko se pravilno vadi, so rezultati kmalu vidni, v izboljšani kondiciji, zmanjšanem stresu, povečani moči in dolgotrajnem ohranjenem zdravju. Pomembno je poudariti, da je vsaka aktivnost boljša od nobene, tudi celo če krajši čas telovadite, saj tudi te vadbe prinašajo pozitivne učinke na splošno blagodejnost. 

2. Hujšanje je edini pokazatelj uspeha v fitnesu

Zabloda, ki lahko slabo vpliva kako na fizično, tako tudi na psihično zdravje. Fitnes se ne meri samo na tehtnici. Povečanje moči, izboljšanje kondicije in občutek energije so enako pomembni. Osredotočite se na celotno zdravje, ne samo na številke na tehtnici. Različne in uravnotežene spremembe v telesu, kot so povečanje mišične mase, izboljšana telesna pripravljenost, boljše ravnotežje in večja gibčnost, so prav tako pomembne kot zmanjšanje številke na tehtnici. Fitnes se nanaša na celotno fizično in mentalno zdravje, ne le na zunanji videz. To je posebej pomembno za tiste, ki ne želijo le shujšati, temveč pa začeti z aktivnim življenjem.  Prilagodljivost in krepitev telesa, izboljšanje srčno -žilnega sistema, povečanje moči in zmogljivosti, zmanjšanje tveganja za poškodbami ter izboljšanje mentalnega zdravja so bistveni aspekti fitnesa, ki ne morajo nujno povzročiti hujšanje. Namesto da se osredotočate zgolj na številko na tehtnici, bodite torej pozorni na širši nabor prednosti, ki jih prinaša aktiven in zdrav način življenja. Celostni pristop k fitnesu vključuje pozitivne spremembe, ki niso vedno vidne na prvi pogled, a so bistvenega pomena za dolgoročno dobro počutje.

3. Jesti manj je ključ za hujšanje

Pravilna prehrana je ključna, vendar to ne pomeni da morate biti lačni. Uravnotežen pristop do hrane, obogaten s sadjem, zelenjavo in z zdravimi maščobami podpira telo v doseganju optimalne postave. Stradanje telesa in izogibanje obrokom ne le da lahko povzroči izgubo mišične mase, temveč tudi upočasni presnovo, kar dolgotrajno lahko  oteži ohranjanje zdrave telesne teže. Pogosto se zgodi da, potem ko shujšate, se znova zredite. Namesto tega se osredotočite na uravnoteženo prehrano, ki podpira potrebe vašega telesa. Zdrava prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju energije, izboljšanju koncentracije in krepitvi imunskega sistema. Kombinirana z redno telesno aktivnostjo, pravilna prehrana podpira izgubo odvečnih kilogramov in gradi moč in zmogljivost vašega telesa. 

4. Ne morete biti debeli in v dobri formi

Osebe, ki  so optimalne telesne teže, vendar neaktivne, lahko so vdeti dobro, vendar to ne pomeni nujno, da so tudi zdrave. Pomanjkanje telesne aktivnosti povečuje tveganje za razvojem srčnih bolezni, visokim tlakom, osteoporozo, razvojem določenih vrst karcinoma, depresijo in tesnobo. Čeprav številne študije kažejo, da se povezava med prekomerno telesno težo in prezgodnjo smrtjo konča, ko je oseba redno aktivna, je pomembno vedeti, da so tudi ljudje s prekomerno telesno težo lahko presnovno zdravi, če so redno telesno aktivni. Kljub temu, optimalni rezultati se pogosto lahko dosegajo z ohranjanjem normalne telesne teže, kar predstavlja dodatno spodbudo za doseganje zdravega telesa. Vsi posamezniki, ne glede na telesno težo, imajo lahko različne telesne forme. Pomembno je spodbujati telesno raznolikost in priznati, da je telesna forma veliko več kot le številka na tehtnici. Cenjenje različnosti in spodbujanje zdravega odnosa do telesa je ključnega pomena za ustvarjanje vključujočega pristopa k fitnesu in spodbujanje dobrega počutja za vse, ne glede na obliko ali velikost telesa.

5. Treba je narediti 10 000 korakov na dan da bi bili zdravi in fit

Ena najbolj znanih fitnes zablod je ta, da je treba narediti natančno 10 000 korakov v dnevu, da bi bili zdravi in da bi opazili rezultate. Zaradi tega večina posega po mobilnikih, ki spremljajo številko korakov v dnevu. Strokovnjaki kažejo, da je 10 000 korakov optimalno, vendar to ni magična številka, ki bi ji slepo sladili.  Dovolj je narediti 4000 korakov za zdravilne koristi. A vsak dodaten korak nad 4000 korakov zmanjšuje tveganje za nastankom bolezni in za prezgodnjo smrtjo.

Male fitnes skrivnosti

Začetek s fitnesom se lahko zdi kot izziv, toda z nekaj malih skrivnosti je možno doseči velike spremembe. Ključ je v doseganju trajnostnih ciljev, ohranjanju raznolikosti v aktivnostih, skrbi o prehrani, odmoru in uživanju v procesu. Z malimi koraki in doslednostjo bo fitnes postal ne samo rutina, temveč tudi naš način življenja. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov za začetnike, ki želijo graditi zdrave navade in ohraniti motivacijo. 

1. Zastavljanje realnih ciljev

Začnite z malimi, realnimi cilji, ki so merljivi in ​​dosegljivi. To je lahko redni sprehod, kratke vadbene rutine doma ali sčasoma povečevanje tekaških razdalj. To pomaga ustvariti trajne navade.

2. Pestrost vadb

Izognite se dolgčasu s kombiniranjem različnih vrst vadbe. Mešanica kardio vadbe, vadbe za moč, joge ali plesa prispeva k splošnemu zdravju telesa in ohranja stvari zanimive.

3. Pravilna prehrana

Fitnes ni samo telovadba, temveč je tudi pravilna prehrana. Osredotočite se na prehrano, ki je bogata z zelenjavo, sadjem, celotnim žitom in beljakovinskimi viri, da podprete svoje telo v doseganju optimalnih rezultatov. 

4. Odmori in okrevanje

Ne pozabite na pomembnost počitka. Dajte telesu dovolj časa, da si opomore med treningi, da preprečite poškodbe in spodbudite rast mišic.

5. Ohranjanje motivacije

Najdite navdih v malimi stvarmi, kot je sledenje napredka, vodenje dnevnika ali vključevanje prijatelja v telovadbo. Tudi, zastavljanje nagrad za doseganje ciljev lahko spodbudi dodatno motivacijo. 

6. Kakovosten spanec

Spanec je ključen za obnovo telesa. Zagotovite si dovolj kakovostnega spanca, da ohranite energijo in fokus med vašo telovadbo. 

7. Konsistenca je ključna

Ne pričakujte takojšnjih rezultatov, doseganje fitnes ciljev zahteva čas in vztrajnost. Biti dosleden v vadbi in pravilni prehrani dolgotrajno prinaša najboljše rezultate

Male skrivnosti, kot je zastavljanje realnih ciljev, raznolikost v telovadbi in pestra hrana, so pogosto temelji dolgotrajnih sprememb. Upoštevajte tudi pomembnost počitka, okrevanja ter ohranjanja konstantne motiviranosti. Vi tudi lahko pridete v formo, če sledite tem nasvetom. 

In za najboljše zdrave nasvete in prehrano, se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta za prvo naročilo! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.