Uporabniška podpora
Seznam, ki ga želite shraniti!
Ko govorimo o ljudeh, ki ne smejo uživati glutena, najprej pomislimo na ljudi, ki ne smejo okušati peciva, kruha in ostalih živil na osnovi moke ali testenin. Čeprav ni lahko živeti brez glutena, obstaja vedno več alternativ za hrano. Moka iz različnih žit in semen pomaga pri pripravi kruha, različna zelenjava nadomešča prežganje v omakah in enolončnicah, testenine iz različnih živil pa nadomeščajo navadne pšenične testenine. V članku o brezglutenski prehrani smo izpostavili vse moke in živila brez glutena.
Testenine brez glutena postajajo vse bolj priljubljena izbira med ljubitelji testenin po vsem svetu. Narejene so iz alternativnih vrst moke, kot so riževa, koruzna ali ajdova, in omogočajo osebam, ki se izogibajo glutenu, uživanje v svoji najljubši jedi brez skrbi za stranske učinke. Z enako značilno teksturo in okusom kot tradicionalne testenine, različica brez glutena odpira vrata raznolikosti v prehrani in omogoča vsem, da uživajo v okusnih italijanskih jedeh.
Riževi rezanci so naravno brez glutena. Tisti, ki trpijo za celiakijo ali so občutljivi na gluten, naj te testenine vključijo v svojo prehrano. Riževi rezanci ne povzročajo napihnjenosti, driske ali zaprtja.
Testenine Penne so ena najbolj znanih oblik italijanskih testenin, priljubljena po vsej Italiji. Prav to obliko, brez glutena, ponuja tudi Civita. Peresniki imajo visoko vsebnost vlaknin, nizek glikemični indeks in vsebujejo antioksidativne karotenoide. Ne glede na to, katero omako boste izbrali, dobili boste pravo delikateso.
Špageti so klasična jed, ki se vedno najde na jedilniku ljubiteljev testenin po vsem svetu. Vendar pa je za tiste, ki se izogibajo glutenu zaradi občutljivosti ali osebnih prehranskih preferenc, uživanje tradicionalnih špagetov lahko izziv. Na srečo vse več blagovnih znamk proizvaja brezglutenske špagete. Testenine iz riževe in koruzne moke so brezglutenska različica testenin, primerna za vse, ki se glutenu izogibajo.
"Rezanci" iz posušene buče so naravna, brezglutenska alternativa klasičnim testeninam, ki jih lahko uživajo tudi diabetiki in osebe s celiakijo. Pripravljajo se preprosto, kot običajne testenine, in so zaradi nevtralnega okusa odličen nosilec različnih okusov. Možne so vse kombinacije – z zelenjavo, gobami, rižem, sirom ali celo jajci. Gre za hranljivo, vegansko živilo, bogato z vlakninami in vitamini. Lahko pripravite svoje domače tako, da butternut bučo narežete na trakove, posolite in pustite stati 15 minut. Pomešate jih z oljčnim oljem in sojino omako ter skuhate kot običajne testenine. Za hitrejšo pripravo obroka pa so tu že pripravljene "testenine" s posušeno bučo.
Iz leče, fižola ali soje – v testeninah iz stročnic lahko uživajo vsi, ki pazijo na vnos kalorij ali se se izogibajo izdelkom, ki vsebujejo gluten, različne alergene in snovi, ki povzročajo črevesne motnje. Vsebujejo malo ogljikovih hidratov, poleg tega pa so tako enostavni za pripravo. Brezglutenske testenine bodo fantastične že samo z dodatkom oljčnega olja, vašega najljubšega pesta in različnih začimb, kot sta origano in bazilika.
Shirataki rezanci so naravni in popolnoma brez glutena. Narejeni so iz konjac moke, proizvedene iz korenine Amorphophallus Konnyaku, ki izvira iz Azije. Živila, ki uporabljajo to edinstveno korenino, so na Daljnem vzhodu poznana že tisočletja. Vsebuje vsaj 3 grame prehranskih vlaknin na porcijo. Prehranske vlaknine igrajo pomembno vlogo pri zdravju, uravnavanju prebave in telesne teže ter preprečevanju bolezni. Shirataki vsebuje samo 4 kalorije na 100 g in ne vsebuje sladkorja ali maščob.
P.S. Celotno ponudbo testenin brez glutena si lahko ogledate na naši spletni strani TUKAJ!
Za še več zdravih nasvetov in receptov se prijavite na naš Novičnik!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: