Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Pikantna hrana - zakaj je dobro, da jo občasno uživamo?

Pikantna hrana - zakaj je dobro, da jo občasno uživamo?

Obožujemo pikantno!

Ljudje, ki uživajo pikantno hrano, imajo manjše tveganje za srčno kapjo. Uživanje zmernih količin pikantne hrane lahko izboljša prebavo, spodbudi krvni obtok in pomaga zmanjšati vnetja v telesu. 

Vsi članki
01. januar 2023.

Sestavine kot so česen, pikantna paprika, wasabi, ingver ali hren dajejo pikantnosti jedem. Različne začimbe, pikantna in začinjena hrana se uporabljajo v kulinariki in v medicinske namene na vseh kontinentih. 

Kapsaicin je najbolj zdrava sestavina, ki se nahaja na pikantni in začinjeni hrani, največ kapsaicina pa vsebuje pikantna paprika. Druge sestavine, kot je kurkuma, koriander in gorčična semena imajo tudi številne zdravstvene prednosti. 

Študije so pokazale, da uživanje začinjene in pikantne hrane vpliva na znojenje, odpira sinuse ter spodbuja telo, da izloča sluz, zato se priporoča uživati, ko ste prehlajeni. 

Pikantna hrana - za srečo in zdravje!

Pikantna hrana spodbuja izločanje serotonina in endorfina, oziroma hormona sreče. Z izločanjem teh hormonov zmanjšamo tveganje za pojav depresije in anksioznosti, zmanjšamo pa tudi stres, jezo in vsa druga negativna čustva.

Osebe, ki uživajo pikantno hrano z veliko začimb, imajo zmanjšano tveganje za razvojem degenerativnih bolezni, depresije in migrene. Uživanje začinjene hrane lahko tudi izboljšuje presnovo, pospešuje prebavljane hrane, lajša dihanje pri oseb, ki trpijo za astmo ali bronhitisom, ter dviga razpoloženje. 

kajenski papar

Ljudje, ki uživajo začinjeno hrano, imajo manjše tveganje za srčnim infarktom kot tisti, ki ne marajo začinjene hrane. Z uživanjem čilija namreč zmanjšamo delež slabega holesterola v krvi in ​​s tem spravimo zdravje srca na raven, ki si jo srce zasluži.

Pikantna hrana za hujšanje

Ne škodi reči, da pikantna hrana pomaga tudi pri hujšanju. Seveda so redna vadba in pravilna prehrana bistveni za hujšanje, pikantne začimbe v vaši prehrani  pa res lahko izboljšajo proces hujšanja. 

Eno kanadsko raziskovanje je pokazalo, da osebe, ki jim je predjed bila pikantna, vnesejo do 200 kalorij manj, kot so osebe, čigava predjed ni bila veliko začinjena. 

Vso znojenje, ki se dogaja, ko jeste kaj pikantnega, se dogaja z razlogom. Namreč, z zaužitjem enega začinjenega in pekočega obroka povečate porabo kalorij za 8 %. Z drugimi besedami, začinjena hrana pomaga pospešiti presnovo.

Za tiste, ki obožujejo pikantne omake, tukaj so seveda Volim ljuto omake!

Ena naših najljubših je Vrabasco omaka na osnovi čili paprike v smoked različici. Pikantne note so dodatno obogatene z rahlo kislo noto kisa, česna ter z aromo dima, zaradi česa dobimo poln okus, ki se mu bodo ljubitelji pikantnega težko uprli. 

Čeprav je nekoliko bolj blaga omaka, se bo odlično podala jedem po vaši izbiri, dodajte ga v paradižnikovo mezgo ali ga neposredno dodajte že pripravljenih jedem! Voli ljuto omake lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane! 

Kupi tukaj

Volim ljuto!

Skratka, redno uživanje pikantne hrane je povezano z dolgoživostjo, kot z zmanjšanimi tveganji za razvoj raka, bolezni srca in dihalnega sistema. Če vi, tako kot mi, rada uživate v pikantni hrani, vsekakor pokukajte tukaj in si oglejte vse izdelki, ki jih imamo v naši ponudbi! 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.