Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Pripravite pire brez krompirja na 5 različnih načinov

Pripravite pire brez krompirja na 5 različnih načinov

Odlične ideje za pire - brez krompirja

Obstajajo hitrejše in bolj enostavne ter bolj zdrave in hranljive različice pireja, oziroma kašaste pasirane zelenjave

Pire krompir je mnogim ena najljubših jedi, ki neustavljivo spominja na otroštvo. Pire pa se mora delati samo iz krompirja. Obstajajo tudi hitrešje in bolj hranljive različice pireja. 

Če ste na LCHF prehrani, veste, da lahko jeste večino mesnih in ribjih jedi, vendar da tudi običajne priloge, kot sta riž in krompir, lahko nadomestite z zelenjavo. Če pazite na vnos ogljikovih hidratov, klasični pire iz krompirja lahko nadomestite s pomočjo naslednjih receptov. 

Kako pripraviti pire brez krompirja?

Čeprav je osnovni princip pripravljanja enostaven: skuhate zelenjavo, pretlačite jo, obogatite z maslom ali oljem ter mlekom in z začimbami, za pripravljanje kremastega, skoraj svilnatega zelenjavnega pireja - vam je potrebno tudi znanje za pripravljanje postopka.  Za začetek, izberite svežo in zrelo zelenjavo, brez poškodb ali spremembe barve. Na ta način dobite lahko veliko pireja polnega okusa. Pri pripravljanju lahko koristite tudi zamrznjeno zelenjavo ali zelenjavo iz pločevinke. 

Izbira zelenjave je na vas, lahko uporabite eno vrst ali kombinirate več vrst zelenjave, vendar ne pozabite, da je postopek včasih nekoliko drugačen, če uporabljate korenasto zelenjavo, vlaknato zelenjavo ali zelenjavo, ki absorbira veliko vode, kot so jajčevci.Sledite našim 3 priljubljenim receptom za kremast in okusen pire - in to je vse!

Pire brez krompirja na 5 okusnih načinov

Pire iz leče

Sestavine: 

1 skodelica rdeče leče

1/2 šopka peteršilja

1/2 skodelice zelenjavne jušne osnove

1 žlica oljčnega olja

Koriander v prahu

Postopek: 

  1. V skledo dajte oprano rdečo lečo, algo in zelenjavno osnovo. 
  2. Kuhajte in pustite, da se na rahlem vrenju kuha, nato, ko voda izpari, dodajte še malo vode in pustite, da tudi ta izpari.
  3. Dodajte koriander, nekoliko oljčnega olja ter z vilico pretlačite, vendar malo, saj se bo leča dobro razmehčala. 

pire od crvene leće

Pire iz graha

Sestavine: 

Postopek: 

  1. Kuhan grah pretlačite skozi sito in dobljeno zmes stresemo na vroče stopljeno ghee maslo.
  2. Dobro premešajte. začinite in pred konce, dodajte nekoliko smetane. 

pire od graška

Pire iz cvetače

Sestavine: 

Postopek: 

  1. Skuhajte cvetačo in brokoli v soli in vodi. 
  2. Odcedite dobro ter dodajte ghee, feta sir in smetano. 
  3. Malo popoprajte in posolite (pazite, ker je feta sir slan po sebi), in vse zmešajte. 

 

slani pire

Pire iz sladkega krompirja

Sestavine: 

Postopek: 

  1. Sladki krompir olupite, sesekljajte na kocke, kuhajte na pari 15-20 minut. 
  2. V kuhani sladki krompir dajte kokosovo olje, nekoliko himalajske soli in muškatni orešček. 
  3. Na grobo pretlačite in dajte drobno sesekljane čili paprikice (brez koščic)

pikantni pire

Pire iz čičerike: 

Sestavine: 

  • 1 žička kumina
  • 3/4 skodelice oljčnega olja
  • 3 stroka česna
  • 3 skodelic kuhane čičerike  (pustite vodo)
  • 1 žlička himalajske soli
  • Pol žličke paprike v prahu
  • Malo kajenskega popra

Postopek: 

  1. Kumin na rahlem ognju prepražite ter prestavite v možnar in zdrobite. Na oljčnem olju prepražite sesekljan česen in dodajte kuhano čičeriko z nekoliko vode od kuhanja. 
  2. Ob mešanju lahko z vilico rahlo stisnete čičeriko. 
  3. Pretlačeno čičeriko dajte v namizni mešalnik z vsemi sestavinami in še nekoliko vode od kuhanja (previdno, da ne bo preveč vodni pire) in dobro zmešajte. 
  4. Pri koncu dodajte še nekoliko jogurta.

pire slanutak

Ja, vsi ti recepti so odlični načini da osvežite jedilnik! Med drugim, dodatna prednost teh zelenjavnih prilog je ta, d na ta način lahko povečate vnos hranljive zelenjave, zlasti pri malčkih. 

Za najboljše rezultate pripravite malo po malo pireja na način, da s pomočjo paličnega mešalnika ali namiznega mešalnika dodajajte po1 skodelico kuhane zelenjave in dodajte mleka ali zelenjavno jušno osnovo po potrebi. Za konec dodajte maslo, ki ste ga dali na sobni temperaturo in začimbe po želj ter dobro zmešajte do gladke zmesi. Pripravljeni pire iz zelenjave lahko postrežete kot prilogo ali zamrznjeno v vrečkah ter tako lahko shranjujete do 3 meseca v zamrzovalniku. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.