Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Riž - temelj azijske kulture in svetovne kuhinje

Riž - temelj azijske kulture in svetovne kuhinje

Vse o kraljici žita

Riž, kraljica žita, ne le da je osnovno prehransko živilo večine azijskih narodov, temveč tudi simbol obilja, blaginje in kulturne dediščine. Zaradi svoje dolge zgodovine, raznolike uporabe in hranilne vrednosti je nepogrešljiv del kulinarike po vsem svetu.

Vsi članki
26. februar 2024.

Riževa zgodovina sega že 1000 let nazaj. Prvi zapisi o gojenju riža segajo v mlajšo kameno dobo, danes pa riž gojijo in pridelujejo skoraj na vseh celinah. Skozi zgodovino je imel riž ključno vlogo v gospodarstvu, kulturi in prehrani številnih civilizacij, vključno s staro kitajsko, indijsko, japonsko in tajsko.

V azijski kulturi riž je veliko več od navadnega živila. Se govori o njemu tudi v zvezi z mitologijo, ritual mnogih narodov in podobno. Riževa polja so pogosto prizorišče obredov in praznovanj, medtem ko je riž pogosto povezan s plodnostjo, obiljem in blaginjo.

Hranljiva vrednost riža

Riž je odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki so pomembni za zagotavljanje energije čez dan. Odvisno od vrste riža, je lahko raven ogljikovih hidratov različna, večina vrst riža pa vam daje stabilen vir energije. Polnozrnate vrste riža., kot je rjavi ali črni riž, sta bogata z vlakninami, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema, za uravnavanje prebave in preprečevanje zaprtja. 

Riž vsebuje različne vitamine B skupine, vključno s tiaminom (B1), riboflavinom (B2) in niacinom (B3), ki so pomembni za presnovo energije in zdravje živčnega sistema, prav je tako dober vir mineralov, kot je mangan, selen, fosfor in magnezij. Ti minerali igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti, mišic, srca in živčnega sistema. Ima nizko vsebino maščobe in natrija, kar je dobro za osebe, ki trpijo za visokim krvnim pritiskom ali so preobčutljive na natrij. 

Pestrost sort riža: 

Pestrost riža je impresivna, od dolgozrnatega basmati riža do kratkozrnatega sushini riža, rdečega divjega riža, arborio riža in številnih drugih. Vsaka sorta riža ima edinstven okus, teksturo in uporabo v kuhinji, od klasičnih jedi, kot je plov, sushi in rižote, do sladkih posladkov, kot je rižev puding. 

Riž se deli na 3 sort glede na obliko in dolžino: 

  • Dolgozrnat riž je 3-4-krat daljši, kot širok. Zaradi svoji škrobni sestavi, ko se kuha, se ne lepi, ter je lahke strukture. 
  • Riž srednje dolgega zrna je nekoliko krajši in debelejši, kot je dolgozrnat. Se veliko več lepi, ker se natopi z vodo in je bolj nežne strukture. 
  • Riž kratkega zrna je še širši od zgoraj omenjenih, najboljši pa je za pripravljanje sušija, saj se skuhan lepi. Lepljivi riž imenujemo tudi sladki riž, raste pa predvsem v severovzhodni in vzhodni Aziji, uporablja pa se predvsem v tradicionalnih azijskih jedeh, sladicah in slaščicah.

Vrste riža

Beli riž dolgega zrna, z nekoliko lepljivo konsistenco, se pogosto uporablja v raznih jedeh po vsem svetu. Njgova značilna tekstura je idealna za nadeve, zloženke in stir-fry jedi. Ta vrsta riža je široko prepoznavna v tradicionalnih zahodnih receptih, vendar je tudi zelo priljubljena v azijski in mehiški kuhinji. Za razliko od drugih sort riža, bela riža dolgega zrna ponuja rahli okus in nežno, puhasto teksturo, ko se skuha. 

Arborio je riž srednjega zrna, ki se izpostavlja po svoji nenavadni širini in značilno beli piki v sredici zrna. Dobila je ime po italijanskem mestu Arborio v dolini reke Pad, kjer jo gojijo že stoletja. Zaznamuje jo visok delež škroba, kar rezultira z rahlo lepljivo konsistenco in kremasto teksturo po kuhanju. Zaradi te lastnosti je idealen za pripravljanje raznih rižot, okusa in ustvarjanja kremastih jedi  ter riževih pudingov in juh, saj se škrob iz riža sprošča med kuhanjem, ter tako daje jedi bolj bogat in kremast okus in teksturo. Njena sposobnost vpijanja okusa in ustvarjanja kremastih jedi je odlična, zato jo obožujejo kako kuharji tako udi ljubitelji fine kuhinje. 

 Basmati riž izstopa po svojih dolgih, suhih in ločenih zrnih po kuhanju. Odlikujeta ga prijetna oreščkasta aroma in okus, ki vsaki jedi doda poseben čar. Ta vrsta riža se pogosto uporablja v indijski in azijski kuhinji, vendar zaradi svoje odlične kakovosti se lahko najde tudi v drugih okusnih receptih po vsem svetu. Basmati riž je popolna izbira za pripravljanje plova, ki ga lahko postrežete samostojno ali obogatenega s svežimi zelišči, zeleno čebulo, kokosom ali zelenjavo. Idealna je tudi za jedi kot je curry, riž z žafranom in za druge azijske jedi z bogatimi omakami, saj njena tekstura in okus popolno vpijata arome in začimbe, ter je tako vsaki grižljaj pravi užitek za okušalne brbončice. 

Rjavi riž nudi prijeten, rahlo oreščkast okus, ki bo obogatel vsako jed. Zaradi hranljivih slojih otrobov, ko ostanejo nedotaknjeni, ohranja rjavi riž svojo naravno blaginjo in temnejšo barvo. Ta vrsta riža je bogata z vitamini in minerali.  Njegova vsestranskost je v tem, ker s kuhanjem postaja lahka in puhasta, ter tako zagotavlja, da se ne bo zalepila. Rjavi riž je zato idealna izbira za razne jedi,  kot so polnjena paprika, zloženke, stir-fry jedi, plov i rižem in podobno. Njen rahlo oreščkast okus in bogata tekstura sta razloga, zakaj je priljubljeni med ljubiteljem zdrave in okusne prehrane Ni le odličen vir hranljivih snovi, rjavi riž dodaja tudi poseben šarm in hranilno vrednost vsaki jedi, ki ga pripravljate. 

Jasmin riž, ki se goji na Tajskem, vnaša eksotiko in romantiko v vsako jed. Med kuhanjem ta riž razvije prijetno aromo jasmina, ki dodaja poseben pečat. Jasminov riž je idealna izbira za pripravljanje raznih tradicionalnih azijskih jedi, vključno s curryji in jedi stir-fry. Njegova vlažna in mehka tekstura je idealna za vpijanje začimb in okusov, zaradi česa je popoln za curry, ocvrte jedi ali za druge specialitete tajske in azijske kuhinje. Ker jasminov riž  odlično vpija okuse, je vsak grižljaj obogaten z bogatimi aromami. Odlična aroma jasmina dodaja eksotični stik in sofisticiranost k vsaki jedi, ter tako ustvarja gastronomsko doživetje, ki bo zadovoljilo vse čute. 

"Prepovedan riž" znan tudi kot črni riž predstavlja redko in hranilno bogato vrsto, ki se izpostavlja z visoko vsebnostjo hranljivih snovi z rahlo oreščakstim okusom. Ko je kuhan, ta riž postane rahlo lepljiv, ter tako zagotavlja posebno doživetje teksture, in se uporablja v raznih kitajskih in tajskih jedeh. Kitajska torta iz črnega riža in lepljiv riž iz manga sta le nekatere izmed jedi, kjer se doda barva in značilen okus jedem z rižem. Zrna črnega riža so pridelana iz trav rodu Zizania. Ta divji riž, bogat z beljakovinami, dodaja eksotičen vonj vsem možnim jedem iz riža. Lahko se postreže s stir-fryjem-, juho iz gobe ali z zloženki, ker bo obogatel vsako jed s svojim edinstvenim okusom in teksturo. 

Rdeči riž je pridobljen s fermentacijo "navadnega" riža z delovanjem rdečega kvasa Monascus purpureus, kar povzroča spremembo njegovega videza in lastnosti. Zaznamuje ga zanimiva rdečo.rjava barva, bogat pa je vir vitaminov in mineralov. Se uporablja v raznih jedeh, napitkih, kozmetičnih pripravkih ter kot naravni konzervans, začimba in surovina za riževo vino. 

Recepti z rižem, ki jih morate poskusiti

Ni pomembno, za katera vrsto riža gre, vsak riž se hitro prilagaja raznim jedem, Sushi, rižota, pečeni riž, bowl - na naši spletni strani lahko najdete veliko odličnih receptov in ta članek vam bo pomagal, kako razne vrste riža vključiti v svojo prehrano, mi pa vam prinašamo najboljše recepte:

Riž ni samo prehransko živilo, temveč je tudi simbol kulture, tradicije in skupnosti po vsem svetu. Njegova pestrost, hranljiva vrednost in kulturni pomen so razlogi, zakaj je prav riž neizogibni del svetovne prehrane in identitete mnogih ljudstev. Skozi generacije je riž preživel in se prilagajal spremembam ter ostal neprecenljiv zaklad in trajen simbol obilja ter postal temelj svetovne kulinarike.

In za še več odličnih izdelkov, se naročite na naš Novičnik in ob prvem naročilu si zagotovite 10% popusta!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.