Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Sojina omaka - uporaba, zdravje, recepti!

Sojina omaka - uporaba, zdravje, recepti!

Spoznajte najbolj znano omako azijske kuhinje - sojino omako!

Sojina omaka je ena osnovnih sestavin azijske kuhinje, uporablja pa se za začinjanje in mariniranje jedi. Z dodatkom sojine omake, bodo vaše jedi dobile neustavljive arome Azije!


Temelj ene najbolj cenjenih svetovnih kulinarik - azijske, je zagotovo neustavljiva sojina omaka!

Sojina omaka je slana, tekoča začimba, ki se tradicionalno proizvaja s fermentacijo soje in pšenice. Poteka iz Kitajske in se uporablja v kulinariki več kot 1000 let. Danes je to eden najbolj znanih sojinih izdelkov na svetu. Nepogrešljiva začimba številnih azijskih jedi, vendar se uporablja tudi po vsem svetu. 

V nadaljevanju besedila zvedite kako se proizvaja, kakšnega je okusa, ali je zdrava, kako se uporablja, prinašamo vam pa tudi nekaj odličnih receptov s sojino omako, ki vas bodo zagotovo navdušili. 

Vsebina: 

Kaj je sojina omaka in kako se proizvaja?

Sojina omaka (soja omaka, soya sauce) je ena najbolj znanih azijskih začimb. Proizvaja se iz soje, natančneje iz zrna soje in se izdeluje v dolgotrajnem postopku, ki lahko traja tudi mesece: zrna čiste soje se namakajo, potem se kuhajo na pari, mešajo s kulturo kvasa tako da začnejo proces fermentacije. Pšenica in druga žita so lahko vključena v sam proces izdelave, tako da se dobi edinstven umami okus. 

Mešanica kulture soje se potem zmeša s slano raztopino in se potem skuha. Med tem procesom mikroorganizmi razgradijo beljakovine in sladkorje, ki se naravno nahajajo v sojinem semenu v številne spojine ki ustvarijo značilen okus in osnovo sojine omake. Po procesu fermentacije se zmes stisne tako da se iz nje dobi temno rjava tekočina polnega okusa. Preden se ekstrahirana tekočina pakira v steklenice, se filtrira in pasterizira tako da odstrani možne škodljive mikroorganizme. 

Ker se pšenična moka ponavadi uporablja v procesu, osebe, ki so občutljive na gluten, lahko poiščejo različico brez glutena in pšenice, kot so nekatere vrste sojine omake in japonske tamari omake, ki je ponavadi veganski izdelek. V naši Tovarni Zdrave Hrane lahko kupite sojino omako brez glutena.

soja sos bez glutena

 

Kakšnega je okusa?

Sojina omaka je rjave barve, redkejše teksture in slanega okusa. Gre za tekočo začimbo narejeno s fermentacijo sojinim semen. Ta zanimiva omaka jedem da slan, sladek in nekoliko grenek okus. Številni se, zagotovo, sprašujejo kaj je to umami okus. Umami je peti osnovni okus ki združuje sladko, kislo, slano in grenko.  Prav zaradi ravnovesja različnih okusov, je sojina omaka začimba ki bo odlično združila različne jedi.

Ali je zdrava?

Sojina omaka vsebuje veliko beljakovin in zdravih maščob, tudi kot nekatere vitaminov in mineralov. Vendar, tudi, vsebuje veliko soli in sladkorja. Zaradi visoke vsebnosti natrija, sojina omaka, posebej če se uživa v zmernih količinah, je lahko del zdrave in uravnovešene prehrane. Vendar je pomembno imeti v mislih, da samo ena žlica sojine omake vsebuje skoraj 40% dnevnega priporočenega dnevnega odmerka natrija. Sol je pomembno hranilo, ki je našem telesu potrebno na normalno delovanje, vendar velike količine soli lahko povečajo krvni pritisk ter vodijo do bolezni srca in možganske kapi. 

Hranilna vrednost in kalorije

Ena žlica (15 ml) tradicionalno fermentirane sojine omake vsebuje:

  • Kalorij: 8
  • Ogljikovih hidratov: 1 g
  • Maščob: 0 g
  • Beljakovin: 1 g
  • Natrija: 902 g

Torej, sojina omaka ima visoko vsebnost soli ter ena žlica zagotavlja 40% priporočenega dnevnega odmerka. Razen tega, s procesi fermentacije in pasterizacije se dobiva zelo zapletena mešanica več od 300 snovi, ki prispevajo k aromi, okusu in barvi sojine omake. To vključuje alkohole, sladkorje, aminokisline, kot je glutaminska kislina, tudi kot organske kisline - kot je mlečna kislina. Količina teh snovi se bistveno spremeni, odvisno od osnovnih sestavin, soje, glivic, uporabljenih za fermentacijo, in od načina proizvodnje. Prav se te spojine v sojini omaki pogosto vežejo za zdravstveno tveganje uporabe sojine omake(ki ni že dovolj raziskana).

sojina omaka

Sojina omaka - uporaba

Sojina omaka je tradicionalna začimba in se uporablja v številnih kuhinjah po vsem svetu, zlasti za pripravo stir-fry jedi. Vsakdan se uporablja za začinjanje jedi, je slanega okusa in se lahko uporabi kot nadomestek za sol v pripravi različnih jedi iz žita in zelenjave. 

Lahko se uporablja za pripravo jedi, enolončnic, omak, solat, dušene zelenjave...Na njo ne vpliva toplota med kuhanjem, vašim pa bo jedem dala prijetno rjavo barvo in edinstven okus.

Pogosto se uporablja tudi za ocvrte jedi, tako da se doda okus živilu, ki se lahko postreže kot omaka za namakanje različnih polpet in zelenjave v tempuri, Sojina omaka je odličen dodatek različnim marinadam, in ga lahko dodajajo ljudje tudi v wok jedi z zelenjavo, rižem in mesom. Ljubitelji sushija si ne morejo predstaviti uživanje priljubljenih zvitkov brez postrežene sojine omake. 

Soja sos sushi

Japonska sojina omaka - tamari

Tamari (ali tamari shoyu omaka) je japonska omaka iz fermentirane soje. Je bolj temne barve in bolj goste konsistence, kot jo ima kitajska soja omaka, vendar je zelo intenzivnega okusa in arome. Drugače kot sojina omaka, tamari omaka vsebuje veliko manj soli ter ne vsebuje pšenico,tako je primerna tudi za osebe, ki ne prenašajo glutena. Ponavadi se uporablja za dodajanje soli, okusov, umamija in dodatnih hranljivih snovi japonskim jedem. 

nutrigold tamari umak

Shranjevanje

Neodprta sojina omaka se lahko shranjuje na hladnem in temnem mestu okoli 3 lete. Vendar, po odprtju je omako najboljše hraniti v hladilniku, tako da se čim dlje ohrani okus in aroma. Sojina omaka se ne bo pokvarila, če jo boste hranili na sobni temperaturi, vendar bo izpostavljenost zraku povzročila oksidacijo, potemnila barvo omake in povečala njeno grenkobo.

Kje kupiti sojino omako?

Različne vrste sojine omake lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi raje odpotovali do Hrvaške, tukaj imate seznam poslovalnic po Hrvaški. 

Okusni recepti s sojino omako

V našem zdravem kotičku najdite odlične recepte v katerim smo uporabili sojino omako. Nekatere naših najljubših, zelo okusnih (in zdravih) smo navedli v nadaljevanju. Če jih poskusite, nam vsekakor sporočite vtise! 

noodles s tofujem

Prijavite se na naš brezplačni NOVIČNIK in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

Izvedite tudi o: 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.