Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Ječmen je žito ki ga morate vključiti v svoj jedilnik

Ječmen je žito ki ga morate vključiti v svoj jedilnik

V 100 g ječmena se nahaja 354 kalorij.

V 100 g ječmena se nahaja 354 kalorij.

Je zdrav in poceni nadomestek kave, ječmenov slad pa je odličen nadomestek sladkorja.

Spoznajte ječmen!

Ima veliko znanih informacij o tem živilu, vendar se na jedilnikih najde zelo redko! Zat o je prišel čas da spoznate ječmen

Je nedvomno žito, ki bi ga morali uživati vsak dan. Zaradi hranljivih hranil, ki jih vsebuje, ječmen kot zdravilo učinkovito pomaga pri številnih zdravstvenih težavah in boleznih. 

V 100 g ječmena se nahaja 354 kalorij, ter je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami. 

Ječmen se med žitom izpostavlja po nizki glikemični sestavi, zaradi česa je primeren za prehrano vrhunskih športnikov, in vseh, ki se želijo hraniti uravnoteženo. 

Je rahlega okusa, večinoma se je v juhah, v kuhanih jedeh pa lahko nadomešča riža, v obliki kaše ali kosmičev se pa lahko uporablja za zajtrk. 

Kaj ječmen vsebuje?

Ječmen ali ješprenj vsebuje vitamin A, D,E in večje količine vitamina B12 (ki je ponavadi redki v rastlinah). Izmed mineralov vsebuje kalij, magnezij, cink, železo in fosfor, kobalt, flour in jod. Ječmen je bogat tudi s pantotensko kislino /vitamin B5) ki ima bistveno vlogo pri ustvarjanju rdečih krvničk in spolnih hormonov. Hkrati vitamin B5 vam lahko pomaga pri celjenju ran in lajšanju simptomov revmatoidnega artritisa. 

Razen omenjenih hrani, je ječmen bogat z vlakninami, ki pomagajo pri hujšanju, zaradi česa je idealna izbira za osebe, ki želijo shujšati. Namreč, to zdravo žito ima blagodejni učinek na prebave ter ohranja ravnotežje črevesne mikroflore. 

Čeprav nekatere ječmen spominja na pivo ali na proizvodnjo piva je ječmen živilo, ki ga lahko odlično vključimo v najljubše kulinarične kombinacije

Odlično se ujema s sadjem in zelenjavo ter ga lahko kuhamo v enolončnicah, mešamo v solatah ali pripravljamo zelo okusni zajtrk iz ječmena in iz sadja. Ječmen sodi med najstarejše pridelana žita, tako da se gojil še v kamnitem obdobju. 

Da je izjemno hranljiv in zdrav, pove tudi dejstvo, da so tudi gladiatorji, ki so jih ljudje imenovali celo ječmenovci, jedli ječmen pred težkimi boji, ko so potrebovali veliko energije.

Ječmen lahko kombinirate s fižolom, stročnicami, porom, zelenjavo, kislim zeljem, repom ali z gobami

Za znano ječmenovo kašo uporabite ječmen in vodo v razmerju 1:3 in kuhajte ga eno uro, vsekakor pa ječmen poskusite tudi v naslednjih receptih. 

Kje kupiti ječmen iz ekološke pridelave?

Ječmen lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Če pa bi rada videli naše izdelke v fizični obliki, je tukaj seznam vseh naših trgovin na Hrvaškem.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.