DomovZdrav kotičekSuperhranaMandljevo maslo - namaz kot popolni vir beljakovin

Mandljevo maslo - namaz kot popolni vir beljakovin

Okusen, zdravi neustavljiv vir beljakovin.
Mandljevo maslo - namaz kot popolni vir beljakovin

Kot nalašč za osebe, ki se ukvarjajo s športom, saj je dober vir beljakovin in je bogat s kalorijami, ter omogoči dopolnjevanje kakršnekoli kalorijske diete.

Mandelj in mandljevo olje pomagata pri izboljšanju limbičnega sistema možganov (del možganov, ki je odgovoren za čustveni odziv). Tako pomagajo tudi v prevladovanju depresije, tesnobe in krepijo in izboljšajo čustvene, možganske in psihosomatske funkcije. Zaradi teh lastnosti so po ayurvedi mandlji hrana, ki prinaša ravnovesje telesa in uma in zdravje celotnega telesu. 

Mandlje priporočamo vključiti v vsakdanjo prehrano. Po ayurvedi redna uporaba mandljev (5 do 10 na dan) povečuje moč, spomin, razpoloženje, hrani telo in vas varuje pred boleznimi.

Razen tega, da mandlje lahko jemo presne ali kratko prepražene kot idealen napitek, je možno iz njih tudi pripraviti popolno zdravo maslo

maslac od badema

Madljevo maslo je tako odličen obrok z zdravimi mono- in polinenasičenimi maščobami, za tiste, ki jim je pomembna uravnotežena prehrana. Vsebuje tudi visoko koncentracijo oleinske kisline, ki je pokazala podobne zdravstvene koristi, kot jih ima oljčno olje, vključno s prispevanjem k ohranjanju normalne ravni holesterola v krvi. 

Mandljevo maslo je kot nalašč za osebe, ki se ukvarjajo s športom, saj je dober vir beljakovin in je bogat s kalorijami. 

Zakaj bi morali uživati več mandljev?

Mandlji so odličen vir vitamina E, ki ima močne antioksidativne lastnosti. Ne le da nas ščitijo pred srčno žilnimi boleznimi, varujejo tudi pred diabetesom tipa 2. Raziskave so pokazale, da mandlji lahko pomagajo tudi pri preprečevanju dviga ravni sladkorja v krvi takoj po jedi. 

Mandlji lahko tudi znižajo raven slabega (LDL) holesterola in hkrati znižajo raven dobrega (HDL) holesterola. Bistveno zmanjšana raven holesterola je bila vidna že po 2 tednih rednega uživanja mandlja in mandljevega masla

Lahko ga uporabite na nešteto načinov, uživa se ob zajtrku, ob kosilu, ali kot popoldanski obrok, ko začutite upad energije.

Mandljevo maslo uporabite v pripravljanju sendvičev, namažite ga na prepečenec ali krekerje, uporabite v jutranjih kašah ali kot sestavino za razne omake in pesto. Lahko ga dodate v osnovo preliva za solato, odlično se ujema tudi z juhami in oranžne zelenjave kot je bula, korenček ali sladki krompir. Uporabite ga za pripravljanje domačega sladoleda, za smoothieje, da bi bili gostejši in bolj okusni (npr iz banane), v raznih receptih za sladice in podobno. 

Lahko tudi sami naredite MANDLJEVO MASLO

nutrigold bademi

Zanima vas lahko tudi...