DomovZdrav kotičekSuperhranaPet prazničnih začimb, ki bodo poskrbele tudi za vašo prebavo!

Pet prazničnih začimb, ki bodo poskrbele tudi za vašo prebavo!

 Pet prazničnih začimb, ki bodo poskrbele tudi za vašo prebavo!

Kaj je kuhano vino brez cimeta? Ali medenjak brez ingverja? Ne izgubljajte časa – sestavite svoj seznam prazničnih začimb z našim vodnikom in ustvarite popolne dobrote!

Praznične slavnosti se vedno nekako vrtijo okoli hrane, kajne? Na srečo pa začimbe, brez katerih si zimske dni težko predstavljamo – cimet, muškatni orešček in ingver – našemu telesu služijo, tudi če tega ne opazimo. Zanimivo je, da začimbe, ki običajno rastejo v tropih, na tem delu sveta prav posebno povezujejo praznike in niso vezane na sezono! Različne svetovne kuhinje so te začimbe uspešno vključile v svoja najbolj znana jedi in pijače. Če k tej skupini prištejemo še janež in kurkumo, dobimo pravo družbo, ki nam ne le prijetno zadiši in ogreje dom, ampak tudi pomaga prebavi, ravno takrat, ko je to najbolj potrebno.

Ko vstopamo v adventni čas, bo marsikdo med nami preobremenil želodec s prazničnimi dobrotami. Namesto da se temu zaman upiramo, raje v svojo prehrano vključimo začimbe, ki bodo poskrbele za naš metabolizem prav takrat, ko jih najbolj potrebujemo!

Ingver – začimba brez konkurence

Ingver je listnata rastlina, ki izvira iz Azije, predvsem iz Kitajske, Indije in Japonske. Najbolj poznana je po svojem podzemnem delu – korenu, v katerem rastlina shranjuje snovi, potrebne za nadzemni del. Koren potrebuje osem do deset mesecev, da dozori, žetev pa je možna skozi vse leto, če je rastlina zrela.

Ingver, znana tudi kot topla začimba – ne zaradi tropskega izvora, temveč zaradi svojega učinka na ogrevanje telesa – vsebuje številne spojine, ki spodbujajo prebavo in se tradicionalno uporabljajo v boju proti virusnim in bakterijskim okužbam. Odličen je proti slabosti, saj spojine v njem vplivajo na gibljivost črevesja; hrana tako ne ostane dolgo v prebavnem sistemu, kar zmanjša nastajanje plinov in preprečuje občutek napihnjenosti.

Ta začimba ima dolgoletno tradicijo zdravilne uporabe – od lajšanja želodčnih težav in črevesnih krčev do prekomernega nastajanja plinov.

Ingver so v preteklosti uporabljali za prekrivanje okusa konzerviranega mesa, ki so ga največkrat uživali pozimi in med prazniki.

Iščete praznični navdih z ingverjem? Odkrijte spodaj:

Ingver v prahu - ekološki 100g Nutrigold

Kupi izdelek

Muškatni orešček – za najpogumnejše ljubitelje praznikov

Muškatni orešček pridobivamo z mletjem semen zimzelenega drevesa muškatnega oreščka, ki izvira iz Indonezije in običajno zraste do 10 metrov. Plodove običajno pobirajo s pomočjo dolgih palic, semena pa se nato sušijo na soncu.

Kot začimbo uporabljamo mleti notranji del semena, medtem ko se zunanja ovojnica uporablja za drugo začimbo, znano kot muškatni cvet. Muškatni orešček je bogat s polifenoli in eteričnimi olji, ena najstarejših dokumentiranih uporab pa je prav povezana s prebavnim sistemom. Tradicionalno se je uporabljal za spodbujanje izločanja prebavnih encimov, zmanjšanje napihnjenosti in krčev.

Eterična olja muškatnega oreščka se tradicionalno uporabljajo tudi proti bakterijam, glivicam in nekaterim virusom.

Ko je Evropo pestila kuga, so verjeli, da muškatni orešček odganja zloben zrak in ščiti pred okužbo. Ljudje so ga nosili v majhnih srebrnih škatlicah, bogati so ga vtirali v oblačila, zdravniki pa so svetovali, naj ga dodajajo v vino ali nosijo v vrečkah okoli vratu.

Ne veste, katera jed ali pijača bi najbolj izpostavila okus muškatnega oreščka? Tukaj je nekaj prazničnih idej:

Muškatni orešček v prahu Steklenička – Ekološki 40g Nutrigold​​​​​​​

Kupi izdelek

Cimet – začimba, brez katerega se prazniki ne morejo začeti

Lupino cimeta je najlažje luščiti po obilnih deževjih, ki jo zmehčajo, zato se žetev običajno opravlja po monsunski sezoni. Iz te lupine nastane začimba cimet, ki jo največkrat uporabljamo v prahu, prazničnega časa pa si brez nje skoraj ne znamo predstavljati.

Cimet, brez katerega si težko predstavljamo kuhano vino, se že tisočletja uporablja v tradicionalni azijski medicini zaradi svojih antibakterijskih lastnosti in podpore prebavi. Danes spada med najbolj razširjene začimbe na svetu; s svojim specifičnim okusom prinaša številne koristi za telo. Tradicionalno se uporablja pri težavah, kot so slabost, napihnjenost, kašelj, prehlad, izguba apetita in utrujenost. Raziskave kažejo tudi na njegov pozitiven vpliv na prekrvavitev.

V antičnem svetu so Egipčani, Grki in Rimljani cimet častili kot dar bogov, legenda pa pravi, da so Arabci cimet zaupali v varstvo velikim mitskim pticam v gorah.

Tukaj je nekaj receptov, v katerim je cimet glavna sestavina:

Cimet Ceylon - Ekološki 100g Nutrigold​​​​​​​

Kupi izdelek

Koromač za poseben in subtilen praznični pridih

Čeprav pri nas ni posebej razširjen v kuhinji, svež koromač vsebuje antioksidante, protimikrobne snovi in različne spojine z protivnetnim učinkom. Vendar pa le semena koromača  zagotavljajo posebno podporo delovanju črevesja ter zmanjšuje napihnjenost. Janež cveti z velikimi rumenimi cvetovi. Ko rastlina začne rumeneti, plodovi dobijo zeleno-rjav odtenek in so zreli za obiranje. Si lahko predstavljate tista fina peciva brez teh semen, ki jim dajejo značilen okus?

Poleg tega, da pecivom dajejo posebne note, ta semena vsebujejo spojine, ki podpirajo zdrave kontrakcije črevesnih mišic. Poleg tega lahko koromač zaradi svojih lastnosti vpliva na zmanjšanje števila nezaželenih mikroorganizmov v črevesju. Semena imajo rahlo sladek okus, zato se običajno uporabljajo kot začimba, mnogi pa jih namakajo v vroči vodi po obroku za boljše delovanje prebave. Tudi letos med prazniki lahko za čim boljše delovanje metabolizma to storite tudi vi.

Po grški mitologiji je Prometej ljudem ukradel ogenj tako, da ga je skril v votlem steblu koromača. Takšno steblo je idealno za prenašanje žerjavice, saj gori počasi in dolgo zadržuje toploto – koromač je tako postal simbol svetlobe, znanja in začetka nove civilizacije.

Poleg uporabe v pecivih je koromač začimba, ki se odlično poda v juhah, enolončnicah ali toplih napitkih. Ravno zato smo izbrali recepte, ki se jih splača poskusiti v teh hladnih dneh:

Semena - Ekološke 13g Geo​​​​​​​​​​​​​​

Kupi izdelek

Kurkuma – začimba, ki nikoli ne ostane neopazna

V prazničnem času se pogosto pojavi občutek težkega želodca, nelagodje po obroku ali rahle slabosti. Takšne težave lahko omilite z dodatkom kurkume v jedi. Kurkuma se že stoletja uporablja za podporo prebavi, saj pomaga sproščati gladke mišice prebavnega sistema – kar pomeni manj krčev, manj napihnjenosti in lažji prehod plinov, torej ravno tisto, kar nam prav pride med prazniki.

Ta začimba jedem in napitkom daje intenzivno rumeno barvo, njeno moč pa nosijo spojine, imenovane kurkuminoidi. Najpomembnejši med njimi je kurkumin, ki prispeva k pozitivnim učinkom na telo. Kurkuma je tudi ključna za močan imunski sistem – kurkumin spodbuja nastanek in aktivacijo imunskih celic, s čimer telo lažje brani pred virusi, bakterijami in glivicami.

Kurkuma je ena najstarejših zabeleženih zdravilnih rastlin – njena uporaba sega več kot štiri tisoč let v preteklost. Zabeleženo je, da so jo uporabljali kot zaščito pred zlimi silami, boleznimi in nesrečo, hkrati pa je predstavljala simbol svetlobe in čistosti.

Te sezone si želite privoščiti kanček kurkume? Poskusite v teh receptih:

[CATALOGPRODUCT]

Prijavite se na naš brezplačni novičnik in bodite med prvimi, ki bodo izvedeli vse novosti o zdravem življenju s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik​​​​​​​ prejmete 10 % popusta na prvo naročilo.

Navdih za pripravo dišeče jedi ali napitka, a manjka ključna začimba? Brez skrbi – s prioritetnim naročilom bo vaš paket pri vas že v 1–2 delovnih dneh. Zagotovite si svoje najljubše izdelke brez odlašanja!

 

 

Preden naročite vse sestavine, zavijte v našo brezplačno praznično kuharsko knjižico – morda boste našli še kakšno sladico, ki bo razveselila tudi najbolj zahtevne praznične brbončice!

Prevzemi brezplačno kuharsko knjigo

Morda vas bo zanimalo tudi: