Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Proso - zdravje, hranilni profil, uporaba, recepti

Proso - zdravje, hranilni profil, uporaba, recepti

Žito, ki ga morate vključiti v vašo prehrano!

Proso je nedvomno žito, ki ga moramo uživati vsaj enkrat tedensko. Zaradi vrednih hranil, ki jih vsebuje, proso kot zdravilo učinkovito pomaga pri številnih zdravstvenih težavah in boleznih.

Vsi članki
13. junij 2023.

Proso je okroglo žito rumene barve, ki je podobno biserom, in se že od starih časov uporablja v človeški prehrani. Vsebuje koristne rastlinske  vlaknine in beljakovine ter velja za "dober" vir ogljikovih hidratov in je zlahka prebaljiva. Ker ne vsebuje glutena, je odlična alternativa za ljudje, ki trpijo za celiakijo ali so občutljivi na gluten. Poleg tega, ima proso visoko hranilno vrednost. 

Proso - zdravstvene prednosti

Proso je zdravo žito, ki ima številne zdravstvene prednosti. Ne vsebuje glutena ter je zato dobra izbira za osebe, ki trpijo za celiakijo, ali ki ne prenašajo glutena. Dober vir hranljivih snovi, vključno z beljakovinami, vitamini in minerali, kot so železo, magnezij, fosfor, cink in folna kislina, poleg tega pa je bogat z vlakninami, ki pomagajo ohraniti zdravje prebavnega sistema. 

Poleg tega ima to žito nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se prebavlja počasneje in ne povzroča nenadnega dviga krvnega sladkorja. Vsebuje antioksidante, kot sta lignan in fitinske kisline, ki pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Zaradi visoke vsebnosti magnezija, lahko blagodejno vpliva na zdravje srca. Študije so, namreč, pokazale, da vnos hrane, bogate z magnezijem, zlahka zmanjša tveganje za razvojem srčnih bolezni. 

Proso kot zdravilo pomaga pri: 

  • Celiakiji in neprenašanju glutena - proso je brezglutensko žito in je odlična alternativa pšenici, ječmenu, rži in drugem žitu, ki ne vsebuje glutena. Osebe s caliakijo ali ki ne prenašajo glutena lahko varno uživajo proso kot vir ogljikovih hidratov
  • Visokem holesterolu v krvi - visoka vsebnost rastlinskih vlaknin in fitinske kisline v zrnu prosa pomaga pri odstranjevanju molekul "slabega" holesterola v krvi. 
  • Inzulinske rezistence - proso je nizkega glikemičnega indeksa, kar pomeni da ne povzroča nenadnega dviga krvnega sladkorja, kar je posebej pomembno za osebe, ki trpijo za sladkorno boleznijo ali inzulinsko rezistenco
  • Prebavnih motnjah in slabe prebave - proso je zlahka prebavljivo žito, bogato z vlakninami, ki lahko pomagajo pri uravnavanju prebave, Rastlinske vlaknine spodbujajo delovanje črevesja, kar pomaga pri neredni prebavi, zaprtju, napenjanju in krčih v želodcu.
  • Razstrupljanju telesa - mnoge spojine, ki se najdejo v prosu delujejo kot antioksidanti in pomagajo pri odstranjevanju prostih radikalov v telesu, in sicer in sicer kvercetin, elagična kislino, kurkumin in številni drugi katehini.
  • Preprečevanju razvoja diabetesa - zaradi visoke koncentracije magnezija, ki ga vsebuje proso, velja da proso preprečuje razvoj sladkorne bolezni tipa 2, ker je za magnezij zanno, da vpliva na učinkovitost izločevanja inzulina in na kontrolo ravni glukoze v telesu. 
  • Anemiji - proso je dober vir železa, minerala, ki je pomemben za proizvodnjo rdečih krvničk. Osebe z anemijo, zlasti s pomanjkanjem železa, lahko imajo koristi od vključevanja prosa v prehrano

Poleg številnih zdravstvenih prednosti ima proso tudi okolju prijazne prednosti, oziroma nizek ogljični odtis, saj ne zahteva veliko vode in dobro uspeva pri visokih temperaturah.

Proso - hranilni profil in kalorije

V 100 g prosa se nahaja 378 kalorij ter 10 g beljakovin, proso pa vsebuje udi določene vitamine in minerale, kot je tiamin (42 mg), kalcija (8 mg), fosforja (285 mg), železa (3 mg), Skodelica prosa vsebuje: 

  • 6,11 g beljakovin
  • 2,26 g vlaknin
  • 76,6 mg magnezija
  • 108 mg kalija

Proso in diabetes

Čeprav vsak lahko izkoristi številne zdravstvene in hranilne vrednosti prosa, se je pokazalo da to žito zlasti ima koristi pri nadzoru diabetesa, zaradi česa je eno boljših polnozrnatih žit za uravnavanje sladkorja v krvi. 

Proso je dobra izbira za diabetike zaradi visoke vsebnosti vlaknin, saj upočasnjujejo prebavo. Posledično sladkor počasi prehaja v krvni obtok, kar zmanjša tveganje za nenaden skok krvnega sladkorja.

Še ena prednost prosa je, da mnoge vrste imajo nizko do zmerno vrednost glikemičnega indeksa. Prav tako je pomembno vedeti, kje se na lestvici GI uvrščajo druga polnozrnata žita, saj boste verjetno tudi ta živila vključili v svojo prehrano. Polnozrnata žita z nizkim GI (55 ali manj) vključujejo: 

Proso se pogosto izpostavlja kot koristno živilo za preprečevanje razvoja diabetesa - zaradi visoke vsebnosti magnezija, ki ga vsebuje, velja, da preprečuje razvoj diabetesa tipa 2, saj je za magnezij znano, da deluje na učinkovitost izločanja inzulina in nadzor ravni glukoze v telesu.

Proso za hujšanje

Proso je žito, ki je zelo bogato z vlakninami, kar lahko pomaga ohraniti občutek sitosti in preprečiti prenajedanje. Vlaknine, tudi, lahko upočasnijo prebavo, kar pomaga v uravnavanju ravni  sladkorja v krvi, vendar tudi zmanjšati željo po sladkem. Poleg tega, proso ni nizkokalorično živilo, ena skodelica skuhanega prosa ima okoli 170 kalorij, kar je manj, v primerjavi z drugimi žiti. 

Proso je tudi kakovosten vir beljakovin, ki so pomembni za ohranjanje mišične mase in za spodbujanje presnove. Poleg tega, beljakovine pomagajo ohraniti občutek sitosti, kar lahko zmanjša vnos hrane, Vendar, samo jedenje prosa ne more pripeljati do izgube teže, če z uravnoteženo in zdravo prehrano ne kombinirate tudi redno telovadbo. Uživanje prosa kot dela celotnega načrta prehrane, z redno telesno dejavnost lahko pomaga doseči cilje izgube teže. 

Kako in koliko časa je treba kuhati proso?

Če proso kuhate v vodi, ga sperite pod tekočo vodo in dajte v skledo z razmerjem 1:2 (ena skodelica prosa in 2 skodelici vode). Dajte v skledo na srednje močnem ognju in pričakajte da voda zavre. Zmanjšajte ogenj na najnižjo raven, pokrijte skledo in pustite da se proso kuha 15 do 20 minut ali dokler ne vpije vso tekočino. Umaknite skledo iz ognja in pustite da stoji še nekaj minut, preden ga postrežete. Tudi, za kuhanje prosa lahko izberete tudi mleko ali rastlinski napitek. Proso na mleku bo nekoliko bolj kremaste oblike (npr riž na mleku), proso z vodo pa bo nekoliko redkejši in lagani. 

Zdravi recepti s prosom

Proso se ne lahko je samostojno ali kot priloga mnogim jedem, kot so okusne enolončnice, tople ali hladne solate, zajtrk, juhe, predjedi. Rahle oreščkaste arome tega okusnega žita bodo dale vašim jedem neustavljivo in nekoliko drugačno okusno noto.

Če nikoli niste pripravljali proso, v našem zdravem kotičku lahko najdete nekaj preprostih in zdravih receptov. Ko jih poskusite, nam vsekakor sporočite vaše vtise. 

Kje kupiti proso?

Proso iz ekološke pridelave lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi raje kupili izdelke v eni naših fizičnih trgovin, je tukaj seznam vseh trgovin na Hrvaškem. 

Nutrigold proso

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.