Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Cassava, tapioka in manioka - katera je razlika in kako uporabljati to eksotično rastlino v kuhinji

Cassava, tapioka in manioka - katera je razlika in kako uporabljati to eksotično rastlino v kuhinji

Tri imena ena rastlina!

Morda ste že slišali za vsa tri imena, morda samo za eno, in če še niste, je zagotovo čas, da izveste vse o tej izjemno dragoceni rastlini. Ima ime manioka, zaradi raznih možnosti in načinov uporabe pa se pogosto imenuje tudi cassava in tapioka. Prinašamo vam izčrpen vodnik za to rastlino.

Manioka, znana tudi kot cassava, je večletna rastlina, ki se goji zaradi svojih užitnih korenin, ki je pomemben vir hrane za milione po vsem svetu. Poteka iz Južne Amerike, kjer se goji že več tisoč let. Avtohtona ljudstva Južne Amerike so uporabljala cassavo (kasavo) kot osnovo v svoji prehrani, rastlina pa je imela ključno vlogo pri preživetju v sušnih obdobjih.

Obstajata 2 vrsti manioke: sladka nestrupena in grenka, strupena. Grenka manioka vsebuje cianovodikovo kislino, zaradi česar je strupena. Manioka raste v obliki grma, njena gomoljasta korenina pa je lahko dolga do 90 cm in debela do 8 cm. Indijanci so razvili poseben postopek za pridobivanje moke iz korenine manioke, po njenem razstrupljanju pa pečejo velike okrogle žemlje.

Manioko Indijanci sadijo na izkrčenih poljih v džungli, ki jih morajo zaradi izčrpanosti prsti zapustiti vsaki dve do tri leta. Ženske pripravljajo kruh in napitke iz manioke. Najbolj je pomembno "orodje" za izdelavo moke, in sicer to je strgalnik za manioko. Je prav moka najbolj dragoceni izdelek te rastline s številnimi hranili. Obstaja vendar razlika med navadno manioka moko (drugega imena cassava moko) in tapiokinega škroba, pridobljenega iz manioke.

Kasava (Cassava) moka

Moka cassave ali manioke uporablja celi blanširan del korenine rastline in ima bolj enostavno sestavo, kot jo ima tapiokina moka. Korenina se suši in melje, da bi se pridobila moka fine teksture, ki je odlični veganski nadomestek brez glutena za recepte, ki uporabljajo pšenično moko. Ker moka prihaja iz cele korenine, vsebuje več vlaknin ter zato podpira prebavni sistem, uravnava raven sladkorja v krvi in zniža raven holesterola. V raznih receptih bo izboljšala teksturo hrane in ji dala blag in prijeten okus oreščkov v receptih. Zaradi svoje bele barve in nevtralnega okusa, cassava moka ne spreminja barvo ali okus ob kuhanju in peki. Razen tega, zaradi okusne teksture se lahko uporablja tudi kot zgostitev. Zaradi odličnih hranilnih vrednosti, cassava moka je odličen dodatek k bolj zdravem načinu prehranjevanja. 

Tapiokin škrob

Moka tapioke ali tapiokin škrob uporablja postopek, ki se imenuje tudi pranje in pulpiranje, kjer se korenina manioke nastrga in spere, puščajoči za sabo škrobno vodo. Ko voda izhlapi, pušča bel ostanek, ki je tapiokina moka. Za razliko od moke cassave (kasave), je brez okusa, zaradi česar je odlična, če želite ohraniti izvirni okus v receptih. Pogosto se uporablja kot sredstvo za zgostitev. Tapiokin škrob se odlikuje z nizko vsebnostjo sladkorja in nizko vsebnostjo soli. Tapiokini biseri se lahko obarvajo in posladkajo ter dodajo sladkanem čaju za efekt mehurčkov. Gumijaste bisere uporabljajo tudi za pripravo pudinga iz tapioke in drugih sladic. Tapiokina moka se uporablja za izdelavo izdelkov brez glutena, vključno s kruhom.

Manioka ali cassava ima bistveno vlogo v prehrani številnih zemelj v tropskih in subtropskih krajih, zlasti v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki. Ta rastlina je izjemno pomembna za preživetje milijon ljudi, zlasti na podeželju, kjer so drugi pridelki manj dostopni ali prilagojeni sušnim razmeram. Vendar, zaradi svojih izjemno hranilnih vrednosti je zelo priljubljen tudi med številnimi skupinami po vsem svetu. So številni recepti s to eksotično rastlino, mi pa jih veliko imamo tukaj

Za številne recepte in nasvete se naročite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.