Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Ingverjev čaj - zdravilnost, doziranje, recept

Ingverjev čaj - zdravilnost, doziranje, recept

Spoznajte vse koristi ingverjevega čaja!

Čaj iz ingverja je starodavno zdravilo, ki se tradicionalno uporablja za lajšanje prehlada in kašlja, artritisa, diabetesa, slabosti ter menstualnih bolečin. Bodisi da želite olajšati slabost ali bolečino, ta pomirjajoči napitek vam lahko pomaga. 

Vsi članki
03. maj 2023.

Ingverjev čaj je že od antičnih časov prepoznaven koz zdravilo proti prehladu in gripi, pomirja kašelj ter zaradi svojih antibiotičnih lastnosti deluje učinkovito proti vnetij. Ena najboljših prednosti ingverja je lajšanje slabosti. Samo ena skodelica ingverjevega čaja lahko prepreči slabosti, povzročene s potovanjih ali z jutranjo slabost pri nosečnicah.

V nadaljevanju izvedite vse za kaj se uporablja ingverjev čaj in kako ga pripraviti!

čaj iz ingverja

Ingver kot zdravilo

Ljudje uporabljajo ingver že tisoč let kot začimbo ali kot zdravilo. Ingver poteka iz Azije in spada v družino rastlin  Zingiberaceae. Tradicionalno se uporablja v številnih oblikah: svež, v prahu, nakisan v obliki kapsul, tinkture, izvlečkov ter v obliki čaja.  Ingverjev čaj ima protivnetno delovanje, zaradi česa se pogosto uporablja za lajšanje prehlada, posebej pa je koristen za čiščenje dihalnega sistema. Ingver, namreč, je zdravilna rastlina, vsebuje antioksidante in protivnetne snovi, ki lahko pomagajo v boju proti vnetju in oksidativnem stresu v telesu. Tudi lahko pomaga izboljšati prebavo, zmanjšati slabosti in pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih. 

Ingverjev čaj - zdravilne lastnosti in kako ga pogosto uživate

Ingverjev čaj je okusen in pikanten napitek, vpliva blagodejno na telo. Lahko se zaužije topel ali hladen. Priporočeni dnevni odmerek je pol litra oziroma 2 skodelici na dan.

Ingverjev čaj se pripravlja s kuhanjem olupljenega krompirja v vodi. Ingver je bogat z vitaminom C, magnezijem ali z drugimi minerali. V naravni medicini se uporablja za zdravljenje in lajšanje naslednjih zdravstvenih težav: 

  • zmanjšuje apetit in zboljšuje občutek sitosti
  • izboljšuje kurjenje maščobe
  • krepi imunski sistem ter ščiti telo pred okužbami
  • izboljšuje cirkulacijo
  • pomaga pri menstrualnih bolečinah
  • pospešuje presnovo
  • izboljšuje prebavo
  • pomaga pri zdravljenju diabetesa
  • pomaga pri zdravljenju revmatoidnega artritisa
  • uporablja se za razstrupljanje telesa
  • zmanjšuje stres in tesnobo

Zdravstvene koristi pitja ingverjevega čaja

Ingver je bogat z antioksidanti, ki lahko pomagajo proti prostim radikalom v telesu. Poleg tega, vsebuje protivnetne lastnosti, zaradi česa je odlični naravni dodatek za zdravljenje artritisa in drugih vnetnih stanj. Verjame se da ingver izboljšuje prebavo ter lajša slabosti. Ingver lahko pomaga pr spodbujanju prebave in zmanjšanju bruhanja in slabosti. 

Ingverjev čaj lahko olajša slabosti

Ljudska medicina verjame da ingverjev čaj lahko pomaga zmanjšati simptome slabosti, kot je omotica, bruhanje in hladno znojenje. Številni strokovnjaki verjamejo da gingeroli v ingverju lahko pomagajo v lajšanju slabosti, povzročene z nosečnostjo, kemoterapijami ali operacijo. Raziskovalci predlagajo da je ingver učinkovita in poceni alternativa tradicionalnim zdravilom proti slabosti pri nosečnicah in osebah na kemoterapiji, in ki ne morejo jemati konvencionalnih zdravil. 

Ingverjev čaj lahko pomaga v nadzoru krvnega tlaka

Raziskovanja predlagajo, da uživanje ingverja v dnevnih odmerkih 2-6 g lahko pomaga preprečiti zaščititi razvoj bolezni srca. Ingver: 

  • znižuje krvni tlak
  • pomaga preprečiti krvne strdke
  • blaži zgago
  • znižuje holesterol
  • izboljšuje krvni obtok

Ingverjev čaj lahko olajša bolečine in vnetja

Ljudje so stoletja uporabljali ingver za zdravljenje vnetij, danes tudi znanstveniki podpirajo to! Študije, namreč, kažejo da spojine v ingverju, ki se imenujejo gingerol in shagol, pomagata zmanjšati proizvodnjo protivnetnih stanj v telesu. Ljudje so posebej preučevali učinek ingverja na lajšanje bolečin, ki jih povzroča osteoartritis kolena. Ingverjev čaj lahko pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih krčev, če ga pijete na začetku menstruacije.

Čaj iz ingverja - ali je učinkovit napitek za hujšanje?

Čeprav obstaja nekaj študij, ki kažejo na tole, da uživanje ingverja lahko pomaga v hujšanju, ni dokazano da ingverjev čaj neposredno prispeva k zmanjšanju telesne teže. Toda nekateri zdravilnih lastnosti ingverjevega čaja so lahko koristne za ljudi, ki želijo shujšati. 

Številne raziskave kažejo da uživanje ingverja ima blagodejni učinek na uravnavanje sladkorja v krvi. Raziskave kažejo da ingver lahko pomaga uravnati telesno težo: 

  • Povečevanjem termogeneze - proizvodnje toplote v vašem telesu - kar pomaga h kurjenju maščob
  • s povečanjem razgradnje maščob
  • s preprečevanjem kopičenja maščobe
  • z zaviranjem absorpcije maščob
  • pomaga nadzorovati apetit

Kot smo že prej omenili, ingver lahko pomaga zmanjšati apetit in pomaga spodbuditi presnovo, kar lahko pomaga pri kurjenju kalorij.  Če nadomestite sladkane in gazirane pijače z ingverjevim napitkom, boste učinkovito zmanjšali vnos kalorij in sladkorjev. 

Toda je treba imeti v mislih, da je hujšanje kompleksen proces, ki je odvisen od številnih dejavnikov, vključno s prehrano, telesno dejavnostjo in drugimi življenjskimi navdam. Zato ingverjev čaj lahko uporabite kot del zdravega življenjskega sloga, vendar ni čudežni napitek za hujšanje. 

Če želite uporabiti ingverjev čaj kot del programa za hujšanje, se priporoča posvetovati se z zdravnikom ali nutricionistom. Pomembno je tudi spremljati vnos kalorij in ohraniti uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost, da bi shujšali. 

ingverjev čaj

Kako skuhati ingverjev čaj?

Sestavine: 

  • 4-6 tenkih kosov olupljenega ingverja (za močnejši čaj dodajte več kosov)
  • 2 skodelici (470 ml ) tople vode
  • sok iz pol limete ali limone
  • med ali katerekoli drugo sladilo po lastni izbiri

Postopek priprave: 

  1. Pripravite korenino ingverja tako da ga operete in olupite (lupljenje ni nujno, lupina ingverja je hranljiva, vendar jo mi lupimo)
  2. Naribajte na tenke koščke . Potrebujete 1 čajno žličko za 1 skodelico čaja. Če nimate ribežen, sesekljajte ingver s pomočjo noža na čim tanjše koščke. 
  3. V skodelico dajte sesekljan ingver in prelijte z 2dl vroče vode. 
  4. Pričakajte 5 minut, potem precedite in vzemite ingver iz čaja. 
  5. Po želji dodajte limono in med

Ingver - doziranje in stranski učinki

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je rekla, da ingver na splošno šteje za varnega. FDA ugotavlja, da je varno zaužiti do 4 g ingverja na dan. Študije priporočajo varen dnevni odmerek 1000 mg svežega ingverja na dan. To je enako 1 žlički (5 mL) sveže naribanega izvlečka ingverja, 0,4 žličke (2 mL) tekočega izvlečka ingverja, 4 skodelic (946 mL) prej zapakiranega ingverjevega čaja ali 2 žlički (10 mL) sirupa iz ingverja. 

Zavedajte se, da je ingverjev čaj verjetno manj gost kot omenjene oblike ingverja. Torej, čeprav pitje čaja iz ingverja lahko ima stranske učinke, je malo verjetno da boste jih začutili če zaužijete 1 ali 2 skodelici čaja na dan,.Vendar, če mislite da imate stranske učinke od uživanja ingverjevega čaja, ga takoj prenehajte piti. Ker ingver lahko zniža krvni tlak in razredči kri, osebe, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi in zdravila za krvni tlak, se morajo, preden začnejo z uživanjem, najprej posvetovati s svojim zdravnikom. 

Pogosto zastavljena vprašanja o čaju iz ingverja

Ali je varno piti čaj iz ingverja vsak dan? - Da - pravi FDA. FDA poudarja, da lahko varno uživate do 4 g ingverja na dan - kar je veliko več, kot bi vnesli s skodelico ingverjevega čaja. 

Ali se lahko ingverjev čaj pije pred odhodom na spanje? Da. Ingverjev čaj je brez kofeina ker, za razliko od črnega, zelenega, oolong in belega čaja, ingver ne poteka iz rastline Camellia sinensis, ki je vir kofeina v čaju. 

Kdaj je najboljše uživati ingverjev čaj? Kadarkoli lahko uživate ingverjev čaj - zjutraj, pred spanjem ali čez dan.

Kaj bo ingver naredil telesu? Ingver je bogat z rastlinskimi spojinami s številnimi koristnimi učinki na zdravje celega telesa. Ima potencialne antioksidativne, proti diabetične, protivnetne, antirakave učinke, pomaga pri hujšanju ter ščiti možgane in srce.

Kje kupiti ingverjev čaj?

Ekološki ingverjev čaj lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi ga raje kupili v naši fizični trgovini, se odpravite na pot do Hrvaške, je tukaj seznam vseh poslovalnic. 

nutrigold đumbir čaj

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.