Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Majhni nasveti - pravilno kuhanje žita

Majhni nasveti - pravilno kuhanje žita

Tole je vedno dobro znati.

Kako pripraviti riž in kako kvinojo?

Vsi članki
13. december 2021.

Žita so del naše vsakdanje prehrane ali bi morala biti, saj so odličen vir zloženih ogljikovih hidratov, vlaknin ter mineralov in vitaminov. 

Pomembno je poudariti, da se vedno držite celotnega žita in ne rafiniranega ali predelanega. Pravilno kuhanje žita je za nekatere težava, zato vam prinašamo majhne nasvete da bi žita ostala hranljiva in hkrati zelo okusna. 

Prvovrstno morate znati da žito lahko hranite v hladilniku 3-4 dneh, in to vam lahko olajša pripravo in prihrani vam čas. 

Vendar je tudi pomembno znati da svojo polno hranljivost in vitalno energijo žito ohranja prvih 24 ur, potem izgublja hranljive sestavine, vitalno energijo vendar tudi okus. Prav tako je pomembno da se za boljšo prebavo vsa žita lahko prednamakajo, pri nekaterih je to obvezno.

Kako kuhati, koliko časa namakati in s koliko vode kuhati? Preberite naše majhne nasvete. 

Beli riž kuhamo v razmerju 1 skodelica riža in 2 skodelice vode. On se doda v že zavreto vodo in kuha šele 15-20 minut.

Rjavi riž se ped kuhanjem najprej temeljito izpere s tekočo vodo. Se kuha v vroči vodi 35 minut.. Namaka se v razmerju 1:2.

Črni riž - pred kuhanjem ga temeljito sperite s tekočo vodo. Kuha se v vreli, slani vodi 35 minut. Razmerje med količino vode in riža jen najmanj 1:2.

Rdeči riž - Kuha se v vreli, slani vodi 30-40 minut. Razmerje med količino vode in riža mora biti najmanj 1:2.

Pira in ječmen se morajo kratko časa namakati (od nekaj minut do ene ure). Najboljše bi bilo, da ga kuhate v razmerju 2:1 približno 50 minut, dodaja pa se v mrzlo vodo. Ječmenove kosmiče lahko skuhate v vreli vodi dokler ne omehča ječmen, ponavadi do 30 minut. Nasvetuje se, da ga pred kuhanjem namakamo  ječmen.

Bulgur je vsestransko živilo, ki ga lahko izkoristite kot osnovo za različne jedi ali soalte. Je odlična alternativa rižu. Lahko je zajtr, začinjen z oljčnim oljem in česnom ali z bučnim oljem. Po izpiranju, kuhajte 7-10 minut na zmernem ognju v razmerju vode in bulgurja 2:1, dokler bulgur ni vpil vso vodo. 

Amarant je zdravo žito, ki ga lahko poslužite kot prilogo različnih vrst jedi, odlična pa je tudi za pripravo zajtrka. Kuha se v razmerju 2,5 skodelice vode na 1 skodelico amaranta 25 minut. Uporablja se za pripravo kruha, kolačev, piškotov,t er je odličen tudi za paniranje. 

kuhajte v razmerju 4:1 približno uro časa ali dokler zrna niso mehka. Uporabljajte kot prilogo različnim zelenjavnim ali mesnim jedem, ter v kombinaciji z drugimi žiti, kot je ječmen ali riž. 

Kuskus.  Priporoča se dušiti 5-10 minut v skledi za dušenje ali preliti z vročo vodo za bolj gosto strukturo. Primeren je za solate, hitre jedi z zelenjavo ali kot del jutranje kaše. 

Oves  kuhajte v vreli vodi, dokler ni omehčal, ponavadi okoli 30 minut. Zaradi hitrejše priprave, se svetuje predhodno namočiti oves. 

Kvinoja se, tudi kot amarant, ne treba namakati in se kuha 30 minut, ter je vsem priljubljeno žito. Pri pripravljanju ene skodelice kvinoje potrebujete 2 skodelici vode, vrele. Kvinoja je idealna priloga jedem  z zelenjavo in stročnicam.

Ajda je posebej priljubljena v solatah, ajdo je treba pred kuhanjem kratko prepražiti na suhi ponvi da pusti močno aromo. Dve skodelici vode je dovolj za eno skodelico ajda, ki se dodaja v vrelo vodo. Kuha se od 15 do 20 minut. 

Ajdova kaša  je pogosto alternativa rižu. Je tudi odličen dodatek jušnim jedem in solatam. Kuha se 30 minut v razmerju vode in ajda 2:1.

Proso  je doBro prepražiti na suho pred kuhanjem, postopek je enak kot pri ajdi. Torej, razmerje vode in žita je 2:1 v vreli vodi 15 do 20 minut.

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš NOVIČNIK! . S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.