Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kaj je makrobiotika in kako uvesti spremembe v prehrano?

Kaj je makrobiotika in kako uvesti spremembe v prehrano?

Z zdravo prehrano do boljšega zdravja

Makrobiotika ni samo "dieta" ali vrsta prehranjevanja ali nekaj kaj je za tiste, ki trpijo za rakom. Makrobiotična prehrana je veliko več. kot samega načrta prehrane- Tole je način življenja ter temelj dobrega zdravja in vitalnosti.

Za razliko od uveljavlenega mišljenja, makrobiotika ni samo "dieta" ali vrsta prehranjevanja ali nekaj kaj je za tiste, ki trpijo za rakov. Makrobiotika ali veleživje je celoten in naraven življenjski slog, ki se ne nanaša samo na prehrano, temveč na vse aspekte našega življenja. 

Prehranska komponenta makrobiotike se temelji na tradicionalnih obrazcih, poudarjajoč uporabo polnovrednih in ekološki pridelanih žit in stočnic, zlenjave, alg, semena in sadja. 

Priporočljiva je uporaba ekoloških in bio pridelanih polnozrnatih živil brez pesticidov, umetnih gnojil, konzervansov, hormonov in genski modifinicarnih organizmov. Pri tem se prednost daje lokalnim in sezonskim živilom.

Treba je, tudi, omeniti da načela makrobiotičnega prehranjevanja upoštevajo način uživanja hrane (hrana mora biti dobro prežvečena, da se bolje prebavi in ​​absorbira hranilne snovi), pa tudi pripravo (samo tradicionalni načini: kuhanje, pečenje in dušenje).

Osnovna načela makrobiotične prehrane

Po makrobiotičnih načelin prehrana vključuje: 

  1. Polnozrnata žita (50-60% vsakega obroka), ječmen, proso, polnozrnata pšenica, rjavi riž, ajda, rž, koruza. Kruh in testenine se uživata zelo redko.
  2. Juhe (ena do dve skodelici na dan).
  3. Zelenjava (25-30% na dan); najpogosteje presna, še se lahko duši, kuha in peče.
  4. Stročnice (10% dnevno); kuhane , tofu in tempeh.
  5. Zmerno uživanje semen in oreščkov.
  6. Sadje se je večkrat v tednu, vendar se izogiba uživanje eksotičnih tropskih sadij (papaja, mango in ananas).
  7. Sladice se uživajo zmerno šele 2-3-krat tedensko. Nadomestek za sladice je naravna hrana (jabolko, sušeno sadje).
  8. Izmed olj, je najboljše sezamovo, od začimb pa: morska sol, morske trave, kisle kumarice, kis iz rhjavega riža, shoju in umeboshi.

 

Po teh načelih, strogo je prepovedano uživati: meso, zlasti masno meso, mlečne izdelke, sladkor, gazirane napitke, alkohol in kofein, rafinirano moko, olja in sladila, sintetične arome, hormone in konzervanse...

Vas zanima taki način prehranjevanja ali le želite nekateri receptov iz kuharice makrobiotičarjev? Za začetek se morate oskrbeti z rjavim rižem, polnozrnatim ječmenom, prosom in ovsom.

Tole vedno imejte v svoji kuhinji, tudi kot različne stročnice, kot so čičerika, fižol, azuki fižol, leča. Nabavite si kakovostno soja omako, uporabljajte le ekstra deviško oljčno olje ter hladno stisnjeno sezamovo (lahko tudi koruzno) olje, morsko sol ter začimbe kot so bazilika, rožmarin, chilli, curryZa sveže solate se uporablja umeboshi kis, za izdelavo juh pa ječmenov ali rižev miso. Zakaj je miso tako dober za vaše zdravje, preberite v našem prejšnjem besedilu. 

Če imate to osnovno živilo, lahko v kuhinjo pridete kadarkoli in pripravite enostavno in zdravo jed. Na ta način lahko preidete na zdravo makrobiotično prehrano: kadar vedno imate v kuhinji zalogo teh majhnih in zdravih živil nakup lahko opravite brez velikega načrtovanja, lahko kupite le tista živila, ki vam se zdijo najboljše in najbolj sveže. 

S pravilno izbiro živil je pomembno upoštevati še nekaj načel makrobiotične prehrane: 

  • Kupujte kakovostna, ekološka in sveža živila.
  • Jejte manjše obroke, večkrat na dan. 
  • Izognite se pretiravanju - jejte zmerne količine. 
  • Žvečite hrano popolnoma. 
  • Uživajte v hrani in bodite zahvalni za vaše obroke. 

Že ste s tem naredili veliko spremembo. Na boljše!

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse o zdravem življenju s Tovarno!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.