Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček 5 vrst semen, ki jih morate vključiti v svojo prehrano

5 vrst semen, ki jih morate vključiti v svojo prehrano

Semena so prvi zaklad zdravja. Vir so hranljivih snovi, beljakovin, maščobnih kislin, vlaknin, vitaminov in mineralov, vsebujejo pa antioksidante in fitokemikalije, ki blagodejno vplivajo na zdravje!

Ljudje so, že od antičnih časov, uporabljali semena za zdravljenje, hrano in surovino za predelavo. Tako se lan uporabljal za pridobivanje vlaknin in izdelavo tkanin, sončnico so ameriški domorodci uporabljali za pridobivanje pigmenta in sezam je že od antičnih časov uporabljen v prehrani ter velja za eno najstarejših začimb. 

Razen teh "pradavnih" cenjenih semen, še 2 vključite v svojo prehrano in nahranite telo z vsemi potrebnimi živili. 5 vrst semen ki se morajo najti na vašem krožniku si zagotovite čim prej: 

 Lanena semena

Z uživanjem lanenih semen na lahek in preprost način boste oskrbeli telo z bistveno količino omega-3 maščobnih kislin, vlaknin in antioksidantov. Kombinacija omega-3 maščobnih kislin in lignanov dobro vpliva na zdravje srčno-žilnega sistema ter ga ščiti pred vnetji. 

Vlaknine v lanenih semenih pomagajo v regulaciji hitrosti prebavljanja hrane, kar omogoča boljšo absorpcijo hranil in boljšo peristaltiko črevesja. Celotnem antioksidativnem potencijalu lanenih semen prispeva tudi mangan. 

Ta se semena na zelo preprost način lahko vključijo v prehrano - v cvrtje zelenjave ali tofuja, v solatah ali juhah ter skozi tiste okusne obroke: 

Chia semena

Samo 20g chia semen vsebuje 6 g vlaknin, 2 g beljakovin, 90 mg kalcija ter 2,5g omega-3 maščobnih kislin. Telo oskrbijo z beljakovinami, vitamini A, B,E in D in z različnimi minerali, kot so kalcij, železo in kalij. Poleg vsega tega, chia semena vsebujejo vlaknine ter so lahko prebavljive, ter tako pomagajo tudi pri hujšanju. Morda vam se ta semena zdijo eksotična in ne veste kako naj jih vključite v prehrano, vendar je pripravljanje jedi z njimi zelo preprosto. Potrebno jih je le potopiti v vodi ali v kakšni drugi tekočini in pripraviti nekatere okusnih jedi: 

 

Sončnična semena

Sončnična semena  se izpostavljajo z vsebnostjo vitamina E, ki je osnovni antioksidant topen v maščobah. Preprečuje oksidacijo holesterola in na ta način ščiti srčno-žilni sistem. Raziskave so dokazale da zniža tveganje pred nastajanjem ateroskleroze pri osebah, z optimalnim vnosom vitamina E. 

Sončnična semena so bogata z beljakovinami ter so po njihovi vsebnosti podobne hranilne vrednosti kot meso. 

V 100g semen se nahaja okoli 23 g beljakovin, 49 g maščob, 12 g ogljikovih hidratov ter 6 g rastlinskih vlaknin. Ljudje jih najpogosteje prepražijo in uporabijo kot dodatek juhah, solatah ali jih dodajajo v kruh. Predlagamo pa vam naslednje recepte: 

Bučna semena

Pest bučnih semen zadosti pol dnevnega odmerka za aminokislinami. Pa v primerjavi beljakovin, ki se nahajajo v bučnih semen in ki se nahajajo v mesnem zrezku, lahko zaključimo, da količina beljakovin iz bučnih semen presega količine v mesnem zrezku. Poleg lanenih, bučna so semena najboljši vir esencialne maščobne kisline omega 3, za katero vemo,  da je bistvena za številne telesne funkcije - vid, sposobnost učenja, koordinacijo in razpoloženje. Tukaj je nekaj odličnih idej za recepte z bučnimi semeni: 

Sezamova semena

Sezamova semena vsebujejo 4,7g beljakovin na 20 g, zato so na prestolu beljakovinskih živil vegetarijanske prehrane. Sezamol, spoj, ki se nahaja v semenih sezama in sezamovem olju, ščiti DNA ki je pod škodljivim vplivom sevanja. Sezamova semena so bogata z vlakninami, in "vlakninasta" prehrana je odlična za prebavni sistem, zlasti za debelo črevesje. Vsako juho, solato ali kruh obogatite z temi drobnimi, zdravimi semeni in bo vaše telo hvaležno. 

Semena se lahko pripravijo na različne načine. Chia, lanena, bučna in sezamova semena so odličen dodatek muslijem ali jogurtu, kruhu, pecivom in namazom. Neizogibni so del uravnotežene in zdrave prehrane, jedem dajo posebno prefinjeno okusno noto. 

Ne pozabite se prijaviti na naš Novičnik, kje vas čaka še veliko zdravih nasvetov in receptov!  S prijavo na novičnik pridobi 10% popusta za pravo naročilo. 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.