Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Cink - zakaj je pomemben kako ga najhitreje nadomestiti?

Cink - zakaj je pomemben kako ga najhitreje nadomestiti?

Najpomembnejši mineral za možen imunski sistem!

Cink je bistven za normalno delovanje telesa in imunskega sistema. V nadaljevanju izvedite kateri so simptomi pomanjkanja tega minerala, in kako ga najhitreje nadomestiti. 


Se počutite utrujeno, ste brez apetita, vam izpadajo lase? Morda vam primanjkuje cink! Cink je bistven za veliko aspektov našega zdravja in lahko prispeva k zdravju celotnega telesa, k visoki ravni energije in dobrem razpoloženju. Uravnovešena in hranljiva prehrana ali uživanje prehranskih dopolnil s cinkom vam lahko pomaga da zadostite priporočenem dnevnem vnosu. 

Kaj je cink in zakaj je pomemben?

Cink je esencialni mineral, ki ima veliko vlogo v vzdrževanju organizma zdravega. Je eden bistvenih mineralov, ki jih potrebujemo za normalno delovanje telesa, nahaja pa se v skoraj vsaki telesni celici. Cink je prisoten v telesu v majhnih količinah, vendar vpliva na veliko funkcij, ki so bistvene za razne biološke procese. 

Cink je vključen v veliko število encimskim sistemov. Fiziološke funkcije, ki so odvistne o cinku, so rast in delitev celic, spolno zorenje, razmnoževanje in celjenje ran, na več načinov pa je vključen tudi v imunski sistem. Cink sodeluje pri razgradnji alkohola in presnovi ogljikovih hidratov. Pomemben je za pravilno rast in je zelo pomemben za delovanje reproduktivnih organov, predvsem prostate pri moških.

Cink je široko razširjen v telesu, saj je sestavina več kot 100 encimov, vključno s tistimi, ki so odgovorni za sintezo RNA in DNA. 

Tkiva z največjo vsebnostjo cinka so kosti, jetra, prostata in moda. Raven cinka v krvi je odvisna od količine cinka v hrani. Meso, jetra, jajca in školjke ter ribe so bogati viri cinka, žita pa ne. Polnozrnata žita vsebujejo snovi, kot so vlaknine in fosfati, ki preprečujejo absorpcijo cinka. Uživanje gline, ki ga nekateri počnejo iz navade, preprečuje absorpcijo cinka in povzroča pomanjkanje cinka.

Pomanjkanje cinka se pojavi pri ljudeh, ki nimajo redne in uravnotežene prehrane. Kajenje, kava in alkohol so glavni krivci za izločanje cinka iz telesa.

Cink in zdravje - kako prepoznati, da vam manjka cinka?

Cink uravnava rast celic in celjenje ran ( spominite se bele cinkove maščobe), sodeluje v sintezi beljakovin, "uravnava" plodnost, pomaga pri reprodukciji celic, krepi imunski sistem in ščiti proti prostim radikalom. 

  • Cink in prehlad

Cink je bistven za normalno delovanje imunskega sistema. Deluje kot katalizator za encime, ki so odgovorni za ustvarjanje in aktiviranje imunskih celic. Pomanjkanje cinka lahko oslabi imunski sistem,  poveča dovzetnost telesa za okužbe in zmanjša sposobnost telesa, da se upre boleznim. Zanimivo je tudi, da je raziskava pokazala, da uživanje cinka skrajša trajanje prehladov pri odraslih.

  • Vloga cinka v rasti in razvoju

Cink je še posebej pomemben za otroke in mladostnike, saj ima ključno vlogo pri normalni rasti in razvoju. Potreben je za sintezo beljakovin, ki so potrebne za nastanek in obnovo celic. Sodeluje tudi pri procesih rasti kosti in mišic ter pri pravilnem delovanju reproduktivnega sistema.

  • Cink kot antioksidant

Cink deluje kot antioksidant v telesu, pomaga zaščito celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo oksidativni stres, kar je povezano s številnimi bolezni, kot so srčne bolezni, nevro - degenerativne bolezni in raku. Cink pomaga v nevtralizaciji prostih radikalov in v vzdrževanju ravnotežja v telesu. 

  • Vpliv cinka na kognitivne funkcije

Študije so pokazale, da pomanjkanje lahko ima negativen vpliv na kognitivne funkcije, vključno s spominom, pozornostjo in z razpoloženjem. Cink  je pomemben za normalno delovanje nevrotransmiterjev v možganih, ki so odgovorni za prenos signala med živčnimi celicami. 

cink

Simptomi pomanjkanja cinka

Pomanjkanje cinka se pojavi pri osebah, ki nimajo redne in pravilne prehrane. Kajenje, kava in alkohol so glavni krivci za izčrpavanje cinka iz telesa. Nekateri simptomov pomanjkanja cinka v telesu so: 

  • motnje v rasti
  • alopecija
  • dermatitis
  • motnje imunskega sistema
  • psihološke motnje
  • zmanjšanje spermatogeneze
  • anoreksija
  • izguba apetita, motnje okusa in vonja
  • zmanjšano celjenje ran
  • povečevanje prostate

Cink v hrani – katera so živila bogata s cinkom?

Čeprav se med živili, ki so bogati s cinkom, najpogosteje omenja rdeče meso (goveje meso) in morski sadeži (školjke ostrig in raki), obstajajo tudi številni rastlinski viri cinka v hrani. Nekatere najbogatejše rastlinske vire cinka kanadski nutricionisti navajajo na svoji spletni strani Dietitians of Canada, in sicer:

Viri cinka so tudi razni siri, pivski klas, soja, puranje, drobovina in drugo.


Kako najhitreje nadomestiti cink?

Cink je pomembno  vnesti z ustrezno prehrano ali s prehranskimi dopolnili. Kot smo prej omenili, je cink odgovoren za mnoge telesne funkcije in lahko prispeva k vašem zdravju in vitalnosti na veliko načinov: tako da podpira zdravje imunskega sistema. 

Vnos zadostne količine cinka s prehrano je bistven. Toda, če se borite z vnosom zadostne količine priporočene hrane ali imate zdravstveno stanje, ki negativno vpliva na absorpcijo, so prehranska dopolnila preprost način da povečate vnos cinka. 

Dober način da zadostite dnevnim potrebam po cinku so uživanje prehranskih dopolnil

Cink prispeva k normalnem delovanju imunskega sistema in ščiti celice pred  oksidativnim stresom, hkrati pa prispeva k: 

  • normalnem ustvarjanju vitamina A, ogljikovih hidratov in maščobnih kislin
  • k normalni kognitivni funkciji
  • normalni sintezi DNA in beljakovin
  • normalni plodnosti in reprodukciji te ohranjanju normalne ravni testosteronov v krvi

Ta mineral igra pomembno vlogo pri obrambi imunskega sistema in prispeva k vzdrževanju normalnih kosti, las, nohtov, kože in vida, ena kapsula cinka Nutrigold pa vsebuje 150% priporočenega dnevnega vnosa. Najboljši naravni viri cinka so različne vrste mesa in rib, zato, če vam v prehrani primanjkuje ta vrsta živil, vsekakor priporočamo Nutrigold cinkove kapsule, ki so primerne za vse – tudi za vegane in vegetarijance.

nutrigold cink

Cink - doziranje

Ne pozabite, da lahko preveč cinka povzroči draženje želodca in bruhanje. Zgornja varna meja vnosa cinka je 150 mg/dan. Priporočeni dnevni odmerek (RDA) za zdravo odraslo žensko je 12 mg, za moškega pa 15 mg/dan. Rahlemu pomanjkanju cinka so najbolj izpostavljene nosečnice in najstniki, zato jim dodajajo 25-30 mg dnevno, kar velja za zmerno. Čeprav bodo športniki vzeli več, velja, da zadostuje 15 mg na dan.

Prijavite se na brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo! 

Zanima vas lahko tudi...

cink,
Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.