Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Zdravi recepti z ajdo - od predjedi do posladkov

Zdravi recepti z ajdo - od predjedi do posladkov

Zdrave jedi iz ajde!

Iz ajde pripravite zajtrk, kosilo in sladico. Prinašamo zdrave in okusne recepte!

Vsi članki
01. junij 2023.

Ajda je okusno in zdravo živilo, polno mineralov in antioksidantov. Velja še pod imenom navadna ajda, ajdina.Je gorska enoletna rastlina, ki uspeva na območjih nad tisoč metri nadmorske višine.

Ajda, pravzaprav, ni pravo žito, temveč je sadno seme, ki je iz družine rabarbare, vendar najpogosteje velja za žito. Je polna vrednih hranil, je okusna in hranljiva, in ne vsebuje glutena!

Razen 6 g beljakovin, 4,5 g vlaknin in celo 33 g ogljikovih hidratov, ajda vsebuje tudi veliko zdravih hranljivih sestavin, ter je zato odličen zaveznik pri ohranjanju zdravja srca, pomaga tudi pri hujšanju ter pri uravnavanju sladkorne bolezni. Beljakovine v ajdi so visoko kakovostne in vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki so potrebne za izgradnjo in obnovo tkiva. Ajda je, tudi, dober vir vitaminov B kompleksa, posebej vitaminov B2 in B3, tako kot tudi mineralov, magnezija, fosforja, mangana in bakra. Vlaknine, ki jih vsebuje ajda, pomagajo ohraniti zdravje prebave in uravnati raven sladkorja v krvi. 

Ajda - super živilo za zdrave obroke

Jedi, ki jih lahko pripravite z ajdo ne morajo biti le stala, so lahko tudi sladka. Iz ajda lahko naredite kruh ali štruklje, mafine, palačinke, juhe in enolončnice, lahko jih skuhate kot riž in naredite ajdovo kašo kot prilogo h glavni jedi. Ajda je zlahka prebavljiva, je super hranljiva in polna energije! Če doslej še niste kuhali z ajdo, je čas da se spoznate z različnimi izdelki iz ajde, ki jih lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane. 

Ajdova kaša

Ajdova kaša (oluščena ajda) je sladkega, rahlo oreščkastega okusa. Kaša je odlična priloga k mesnim jedem ali zelenjavnim jedem, za zajtrk ali posla pa jo lahko uporabite v sladki različici z medom, semeni in sušenim sadjem. Ajdova kaša pogosto služi koz nadomestek za riž, odličen pa je dodatek k jušnim jedem in solatam. 

Ajdova moka

Ajdova moka (moka iz ajde)  je bogata s hranljivimi snovmi, naravno je brez glutena, zaradi česa je popolno živilo za osebe s celijakijo ter je bogat vir ogljikovih hidratov. Pridelava ajdove moke zahteva kompleksen postopek, pride pa lahko v svetlejši, pa tudi v temnejši obliki, ki je bogatejša s hranili. Čeprav ajdova moka ne vsebuje glutena, jo zelo pogosto mešamo z drugimi mokami (na primer pšenično) za različne recepte, kruh, pecivo in palačinke iz takšne mešanice pa so nežne teksture in odličnega okusa.

Ajdov zdrob

Ajdov zdrob je grobo mlet izdelek, pridobljen iz kakovostne ajde. Je vir ogljikovih hidratov, ne zahteva dolge priprave in je naravno brez glutena, zato je izjemno primeren za zdrav in popoln zajtrk. Iz ajdovega zdroba lahko naredite odličen zajtrk, recept je tukaj.

Ajdovi kosmiči

 

Ajdovi kosmiči se, razen za zdrav zajtrk, lahko uporabijo tudi kot sestavina sladic, granole, pogosta pa je uporaba teh kosmičev v vegetarijanski in veganski kuhinji, kot vezivno sredstvo v izdelavi polpet ali okroglic. 

Zdrave jedi iz ajde - 5 okusnih in zdravih receptov

Obstaja veliko načinov na katere se lahko ajda uporabi v pripravljanju zdravih jedi. Eden priljubljenih receptov je ajdova kaša. Ajdova kaša se lahko kuha v vodi ali mleku ter se, za slajšo različico lahko obogati z medom, suhim sadjem in z oreščki. Ta okusna kaša je bogata z vlakninami in beljakovinami, zaradi česa je popolna možnost za zdrav zajtrk. Vendar, od ajde lahko pripravite tudi razne druge ustvarjalne jedi, nekatere izmed naših pa sledijo v nadaljevanju. 

1. Čoko krema iz ajde - zajtrk za slajši začetek dneva

Čoko krema iz ajde - zajtrk za slajši začetek dneva ali za zdravo sladico. Potopite ajdovo kašo čez noč in pripravite ta preprost obrok, Vse sestavine, razen lešnikov, dajte v namizni mešalnik in mešajte, dokler se ne spremenijo v kremo, Prelijte v skodelico ali kozarec in posujte s praženimi lešniki. Za dodatni čokoladni užitek lahko potresete tudi kakav v prahu, celi recept pa vas čaka tukaj.

čoko krema od heljde

2. Ajdota z bučo - prisrčno ime za prisrčni obrok

Če je jed z rižem rižota, je potem jed z ajdo ajdota, seveda!  Preprosta jed, ki se pripravlja kot se pripravlja rižota, je gosta, kremasta in te bo navdušila že s prvim grižljajem. Zlasti zato, ker vsebuje bučo, oranžno lepotico, ki jo obožujemo vse leto. Ajda je brez glutena, zato jo lahko jejo ljudi, ki trpijo za celiakijo, Okusen recept za ajdoto, ki ga lahko pripravite za zdravo večerjo vas čaka v nadaljevanju

ajdota

3. Krekerji iz ajde za zdravo in brezskrbno grizljanje za katere potrebujete le 5 sestavin

Zdravi krekerji iz ajde bodo postali vaš priljubljeni prigrizek, saj, razen tega, da so hitro pripravljeni in okusni, se lahko kombinirajo s prav vsem - z namazi, sesekljano zelenjavo ali z nekoliko sira. Zlasti pa se bodo dobro ujeli z različnimi namazi. Ti ajdovi krekerji so narejeni iz zrna ajde z dodatkom oljčnega olja, popra in rožmarina. Začimbe lahko  prilagodite lasti želji, vendar tole je dobitna kombinacija. Zelo preprosta priprava, vendar potrebujete nekaj več časa, ker se ajda namaka čez noč, zato se zavedite tega, da te krekerje morate dati namakati  dan prej. Recept vas čaka tukaj

4. Torta iz ajde in jabolk za najbolj sočno sladico pozimi

Medtem ko večina tort ima osnovo iz moke, tej torti je to ni treba. Ona potrebuje le ajdo, ki jo tako imamo rada. In še 7 sestavin, ki so vam dobro znani.Najprej skuhajte ajdo. Ajdova semena se kuhajo enako kot riž. Potrebno jih je kuhati v vroči vodi 20 minut, potem pa se pripravljajo kot kuhan riž (še ena možnost nadomestka, če ne prenašate riž). Enkrat ko poskusite ajdo, boste jo vzljubili zaradi enkratnega okusa. In enkrat ko poskusite ajdo v tej sladici, se boste navdušili z njo. Recept je tukaj.

torta iz ajde in jabolk

5. Galette z ajdovo moko

Galette je pravzaprav pita brez modela. Ima čudovite neravne robove in je popolnoma rustikalna. Eden najpreprostejših pekovskih izdelkov, ki je pečen v samo 40 minutah. Tokrat v nekoliko bolj zdravi različici, ki jo lahko preberete tukaj.

6. Kruh iz ajdove moke -  kruh iz zelo hranljivega živila

 Ajdova moka se pogosto uporablja tudi kot dodatek drugim vrstam mok. Peciva in palačinke, narejena iz take strukture, imata nežno strukturo in okus po maslu. Ajdova moka je  več črna, kot bela in se uporablja tako v sladki, kot v slani različici. Recept preberite tukaj.

kruh iz ajdove moke

7. Palačinke iz ajdove moke

Eno najbolj znanih jedi francoske kuhinje so zagotovo palačinke iz ajdove moke, znane pod imenom galette (ali crepe) bretonne. Kako jim je že ime, so te palačinke tradicionalna jed francoske pokrajine Bretanje, znane so in se jejo tudi v celi Franciji, kot tudi zunaj nje. Lahko se jejo prazne ali polnijo s sladkimi ali slanimi nadevi. Eden najbolj znanih tradicionalnih slanih nadevov vsebuje sir ementaler, kuhano šunko in jajce na oko. Kot take, so odlične za zajtrk. Recept vas čaka tukaj.

palačinke od heljdinog brašna

8.Puding iz ajde z borovnicami

Prinašamo recept za ta okusen puding iz ajde, ki je odlična izbira za zajtrk ali zdravo sladico. Priprava je preprosta, ne bo vam treba niti pečice, niti veliko posod, temveč samo nekaj kakovostnih živil, ki jih lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane ter namizni mešalnik! Recept vas čaka tukaj.

puding od heljde

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarne Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Še veliko idej za zdravi obrok najdite v našem zdravem kotičku

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.