Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Katere so najboljše stročnice in kako jih kuhati?

Katere so najboljše stročnice in kako jih kuhati?

Tips & tricks

Najboljše stročnice so pravzaprav stročnice, ki se najdejo na vašem jedilniku, vendar se nekaj njih izpostavlja s svojo beljakovinsko moči. 

Vsi članki
09. november 2022.

Preden  začnete z branjem tega besedila, je pomembno da se zavedate tega , da so vse stročnice odlične in se vsaj ena mora najti na vašem krožniku. Moramo omeniti da tudi med stročnicami obstajajo tiste, ki vejajo za najboljše - zaradi svojih hranilnih vrednosti. 

V naši glavi se stročnice nahajajo na spodnjem delu lestvice zaželenih živil, vse do skoraj pa so nekatere izmed njih sodile v kategorijo krme (soja). To je napačno. Z uživanje stročnic pride do nastajanja plinov v prebavilih, oziroma v debelem črevu, kar ni prijeten stranski učinek. 

Katere so najboljše stročnice ter kako jih kuhati in pripravljati, da hranljivost ostane enaka, lahko preverite v naslednjih vrsticah. 

Katere so stročnice najboljše in kako jih kuhati?

Razen enolončnic, so stročnice tudi sestavine številnih jedi. Imajo veliko blagodejnosti za zdravje, preprečite prenajedanje in znižujejo holesterol v krvi. Stročnice (fižol, leča, bob, grah, arašidi) spadajo v družino Leguminasoe, ki so značilne po svojih stročnicah. Stročnice do najboljši in največji vir beljakovin v prehrani, zato jih čim prej vključite v svoj zdravi jedilnik!

Kraljica med stročnicami je leča

Zaradi visokega odstotka vitaminov B, je leča bogata z energijo, ter se svetuje osebam, ki so fizično aktivne. Zaradi beljakovin ki jih vsebuje, leča velja za odličnim nadomestkom mesa in odličnim virom beljakovin za vegetarijance in vegane. Odvisno od vrste (obstaja pa okoli 40 vrst) se spreminja način priprave in kuhanja. Rjava, zelena in črna se kuhajo 35-40 minut, rdeča in rumena pa do 20 minut.

nutrigold žuta leća

Fižol je prva stročnica, ki nam pade na misel, ko pomislimo na stročnice

Različne vrste fižola vsebujejo različne ravni hranljivih snovi, toda na splošno rečeno, je fižol zelo bogat z vlakninami - zgolj ena skodelica kuhanega fižola bo zadostila naši dnevni potrebi beljakovin. Beli, rdeči, azuki, mungo fižol so le nekatere izmed vrst, ki jih morate preizkusiti. Mungo fižol je zelo hranljiv. Je odličen vir beljakovin in prehranskih vlaknin, ter vsebuje tudi vitamine A,C in E ter minerale, fosfor, magnezij, železo in kalcij. Azuki fižol je živilo, bogato s hranili, ki daje veliko hranljivih snovi v primerjavi na kalorijsko vsebino. Zaradi tega je priljubljen v dietni prehrani, ker je visoko beljakovinsko živilo z malo kalorij in maščob. Omenjeni mungo in azuki fižol se kuhata 40-60 minut, medtem kose tradicionalni beli in rdeči fižol mora namakati ter potem kuhati najmanj 60 minut, najbolje v express loncu. Zeleni mungo fižol kupite tukaj

Čičerika vsebuje dvakrat več železa, kot meso!

Poleg železa in beljakovin, je čičerika odlični vir kalcija. Je odlična v enolončnicah in juhah, vendar tudi v namazih. Najbolj znani in najbolj zdrav namaz s čičeriko je seveda humus. Za humus morate čičeriko pripravljati nekoliko dlje časa in kuhati. Najbolje bi bilo jo namakati čez noč. Čim dlje jo namakate, to boste čičeriko krajše kuhali. Čičerika , ki se namaka 8 ure, se treba kuhati še 2 ure, medtem ko čičerika ki je stala v vodi 12-16 ure kuhamo eno uro ali manj. 

Soja - zdrava stročnica polna vlaknin

Soja vsebuje do 50% beljakovin, vseh 8 esencialnih aminokislin ter pozitivno vpliva na zdravje. Če se uživa kot celo, neobdelano živilo, njena beljakovinska sestava je skoraj ko tista, iz živil živalskega izvora. Razen beljakovin, se soja izpostavlja tudi z vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki imajo pomembno vlogo v uravnavanju prebave in zdravju prebavnega sistema. Najbolj je pomembno da se vedno da prednost ekološki pridelani soji. Kuhanje rumene soje traja 3 ure ali 45 minut v express loncu (v obe primera se mora vsaj 24 ure namakati v vodi) Zelena soja išče najmanj 8 ur namakanja in kuhanje 40-60 minut na zmernem ognju (ali 5 minut v express loncu). Kje najdete ekološko sojo? Tukaj!

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik  pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.